Dintre toate complicațiile care pot apărea la persoanele care suferă de diabet, riscul crescut de fracturi este una dintre cele mai mari. Diabetul este o boală metabolică, dar aceasta nu afectează numai sângele. Pe lângă faptul că nivelul de glucoză din sânge crește, persoanele care suferă de diabet au oasele mai sensibile și astfel se pot fractura mai ușor. Există mai multe motive pentru care nivelul de zahăr din sânge afectează țesutul osos:
Metabolismul la pacienții cu diabet zaharat
După cum am mai spus, diabetul este o boală metabolică. Semnul principal al apariției sale este o creștere a zahărului din sânge. Acest lucru se observă cel mai bine de obicei dimineața pe stomacul gol, înainte de masă.
Ca patologie metabolică, diabetul nu numai că afectează nivelul glicemiei, ci modifică și echilibrul grăsimilor, proteinelor și mineralelor. Insulina, care în acest caz se modifică, afectează multe procese din organism.
Cele mai cunoscute complicații ale acestei boli sunt asociate cu inima și rinichii. Cu toate acestea, ar trebui luat în considerare efectul pe care diabetul îl are asupra țesutului osos. Oasele depind atât de nivelul de calciu, cât și de capacitatea celulelor osoase de a-l produce.
De ce diabetul crește riscul de fracturi
Atât bărbații, cât și femeile care suferă de diabet au un risc mai mare de fracturi. Iată care sunt motivele:
Neuropatie
Glicemia ridicată dăunează țesutului adipos al neuronilor. Nervii, în special la nivelul extremităților inferioare, încep să transmită impulsurile nervoase mai ineficient. Indirect, neuropatia diabetică afectează echilibrul, astfel încât persoanele care suferă de această boală sunt mai predispuse să se dezechilibreze și să cadă.
Disautonomie
Acest termen se referă la funcționarea deficitară a sistemului nervos , în special a sistemului autonom. Este vorba despre partea nervilor care reglează și controlează toate acele funcții care nu necesită comandă directă și conștientă.
Astfel, când vine vorba de disautonomie diabetică, pacienții au dificultăți în menținerea tensiunii arteriale atunci când se ridică. Drept urmare, aceștia amețesc și își pierd cunoștința, ceea ce duce adesea la căderi și fracturi.
Osteoporoza
Osteoporoza este mai frecventă la diabetici decât la restul populației. Insulina este un hormon anabolic care stimulează producția de țesuturi. Deoarece persoanele care suferă de diabet nu o produc în mod corespunzător, procesul de regenerare osoasă devine mai lent.
Retinopatie
Retinopatia este o altă complicație a diabetului. Arterele mici situate în retină se rup și pierd capacitatea de coagulare, ca urmare, afectează vederea. Desigur, orice deficiență vizuală crește riscul de căderi și fracturi.
Cele mai riscante fracturi la persoanele cu diabet
În urma anumitor studii făcute despre pacienții cu diabet, oamenii de știință au reușit să stabilească incidența relativă a fracturilor. Aceste studii servesc drept ghid cu privire la ce părți ale corpului se rup cel mai des la persoanele cu diabet.
În primul rând, în cazul diabetului de tip 1, nu există suficientă insulină în corpul uman, astfel încât pacienții sunt nevoiți să ia doze suplimentare. Pacienții cu diabet de tip 1 suferă de osteoporoză și au, de asemenea, probleme de vedere.
Hipoglicemia are, de asemenea, un rol cheie în acest caz, deoarece mulți pacienți tind să amestece dozele adecvate pentru fiecare moment al zilei. După cum știți deja, nivelurile scăzute de zahăr provoacă amețeli, care la rândul lor pot duce la accidente.
La acest tip de diabet, cele mai frecvente sunt fracturile coapsei și coloanei vertebrale. Acest lucru este observat la persoanele cu boli concomitente ale sistemului cardiovascular și renal.
Pe de altă parte, în cazul diabetului de tip 2, cele mai frecvente sunt fracturile de antebraț și șold. Deși densitatea osoasă a acestor pacienți este puțin diferită de densitatea restului populației, experții suspectează că zahărul afectează mecanica osoasă.
Cum se previne riscul fracturilor la diabet
Deși statisticile indică un risc crescut de fracturi la diabetici, există anumite lucruri pe care le puteți face (în afară de controlul glicemic) pentru a preveni aceste accidente.
După cum s-a menționat deja, cel mai important lucru este să consultați un specialist și să fiți examinat în mod constant. Pacientul trebuie să urmeze o dietă strictă și să ia medicamente pentru a menține nivelul zahărului din sânge în limite normale, astfel încât să nu existe probleme cu sistemul cardiovascular și rinichii.
Mai mult, activitatea fizică este extrem de importantă aici. În cazul în care nu știați, diabetul crește riscul de fracturi la persoanele care au un stil de viață stagnant și au mai puțină masă musculară. Exercițiile fizice ajută zahărul să pătrundă în mușchi și să întărească țesutul osos.
Verdețurile sunt o opțiune bună pentru creșterea vitaminelor și a calciului. Acestea din urmă pot fi obținute și din produse lactate. Consumul regulat al acestor produse ajută oasele să se regenereze și să mențină densitatea internă.
Densitometrie
Pe lângă aceste măsuri de prevenție, pacienții cu diabet trebuie să facă densitometrie. Acest test măsoară concentrația osoasă pentru a vedea dacă există un risc ridicat de fracturi din cauza țesuturilor mai slabe.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.