Vrem să vă reamintim cuvintele înțelepte ale a doi uriași spirituali, care sună deosebit de relevante în acest moment dificil pentru întreaga lume – un moment în care omenirea s-a confruntat cu un calvar fără precedent și părea să tacă în fața suferinței și a incertitudinii.
Dalai Lama și Arhiepiscopul Desmond Tutu nu sunt doar mari lideri spirituali ai timpului nostru, ci și profesori morali. Curajul și credința lor fermă în umanitate inspiră milioane de oameni din întreaga lume. Ei depășesc dogmele religioase și vorbesc cu îngrijorare și căldură întregii omeniri.
Iată cele 15 mesaje spirituale
1. Ne putem vindeca propria durere apelând la durerea altora. Când ne gândim cum să ameliorăm suferința altuia, propria noastră suferință se slăbește. Iată adevăratul secret al fericirii.
2. Suferința este o oportunitate pe care soarta ți-o oferă – să înveți duritatea, să poți păstra autocontrolul în fața pericolelor și încercărilor. Suferința poate fie să ne amăgească, fie să ne înnobileze; totul depinde dacă suntem capabili să găsim un sens în ea.
3. Ceea ce îi face pe oameni să meargă înainte, strângând dinții, săpându-și unghiile în palme și să meargă mai departe nu este optimism, ci speranța. Speranța încăpățânată, nestinsă. Speranța este antidotul disperării. Cu toate acestea, speranța necesită credință, chiar dacă credința este pur și simplu în natura umană sau chiar în rezistența vieții pentru a găsi o cale de ieșire din orice situație.
4. Singurul lucru care ne aduce fericirea este iubirea. Și bunătatea. Acestea inspiră forța interioară și încrederea și reduc frica.
5. Suntem programați să fim plini de compasiune. Suntem creați pentru a ne îngriji de ceilalți și pentru a fi generoși unii cu alții. Ne estompăm când este imposibil să comunicăm. În parte, acesta este motivul pentru care închisoarea este o pedeapsă atât de oribilă.
6. Pentru a crește și a înnobila spiritul cuiva, trebuie să experimentați o oarecare încercare, o anumită lipsă sau dezamăgire.
7. Modul de a depăși tristețea și durerea care te-au copleșit ca urmare a unei pierderi grele este de a le folosi ca motivație și de a descoperi sensul mai profund al ceea ce se întâmplă.
8. Odată cu creșterea ta spirituală poți accepta tot ce ți se întâmplă. Nu le acceptați ca urmare a greșelilor sau a vinovăției pentru ceea ce s-a întâmplat – este doar o parte a țesăturii vieții. Există momente de deznădejde și nemulțumire în viață. Întrebarea nu este „Cum să le eviți?”, Ci „Cum să le folosești ca pe ceva pozitiv?”
9. Când găsim mai multă bucurie, putem face față suferinței într-un mod care ne înnobilează, în loc să ne lase cu amărăciune în sufletele noastre. Așa trecem prin dificultăți fără ca inimile să se întărească. Fără a fi rupt.
10. Devenim mai buni când bunătatea noastră este testată.
11. Orice ți-ar oferi viața, poți răspunde cu bucurie. Bucuria este fericirea care nu depinde de ceea ce se întâmplă. Este răspunsul recunoscător la oportunitatea pe care viața ți-o oferă în acest moment.
12. O anumită doză de suferință este o parte necesară a vieții – fără ea nu există nicio cale de a se naște compasiune în noi.
13. Poate că nu vei putea face o faptă bună, dar începe de unde ești și fă ce poți. Ar fi îngrozitor dacă ne-am spune doar „Nu-mi pasă!” Este minunat dacă suntem supărați de problemele lumii. Aceasta face parte din măreția noastră ca ființe umane – că putem să ne întristăm pentru cineva care nu face parte din familia noastră, că suntem îngrijorați de el … Este uimitor cât de plini de compasiune și de generoși putem fi.
14. Ni se pare adesea că suferința ne va cuprinde, că nu se va sfârși niciodată, dar dacă ne dăm seama că și ea trece, că este temporară, o putem experimenta mult mai ușor și putem aprecia ceea ce trebuie să învățăm din ea.
15. Frica face parte din natura umană; este o reacție naturală care se ridică în noi în fața pericolului. Dar, dacă îți lași imaginația să fugă, atunci vei exagera problema și vei experimenta și mai multă frică.