Despre ce este mai bine să taci, chiar și atunci când cineva te întreabă: 6 sfaturi de aur

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 November 2023 in De SufletDezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Astăzi vom vorbi despre sfaturile nepoftite, adevărul inutil, grijă nefondată. Nu știm de ce, dar pare că ne place să le spunem altora cum să își trăiască viața. Mai mult, credem că sfaturile noastre îi ajută pe alții să atingă noi înălțimi în dezvoltare.

Credem sincer că experiența noastră personală și părerea noastră personală sunt interesante pentru toți oamenii din jurul nostru, dar de fapt, acest lucru nu este adevărat. Fiecare are propria sa experiență, propriul sa părere și vede lucrurile prin propria sa perspectivă, care poate fi diferită de a noastră.

Prin urmare, dacă nu vrei să devii o persoană de care toată lumea fuge, iată câteva situații în care este mai bine să taci sau să fi foarte rezervat:

1. Niciodată să nu discuți cu o femeie despre copiii ei

Chiar dacă ți se cere sfatul sau părerea, exprimă-l cât mai delicat, după ce ai arătat mamei sprijinul și înțelegerea pentru dificultățile ei. În fiecare critică adusă copilului, mama va înțelege că ea este o mamă rea. Dacă acuzi copilul, acuzi mama, iar aceasta își va schimba cu siguranță atitudinea față de tine.

2. Nu împărtăși detalii despre relațiile tale anterioare cu partenerul tău actual, cu atât mai puțin să-l compari cu cel anterior.

Da, toți suntem interesați să știm ce s-a întâmplat în trecutul fiecăruia. Mai mult decât atât, ceea ce o persoană povestește despre relațiile sale anterioare, dar și modul în care vorbește despre ele îl caracterizează și oferă posibilitatea de a înțelege cum se va comporta în prezent.

Cu toate acestea, există o diferență majoră între a spune simplu “am avut relații, au durat atât, nu au funcționat pentru că…” și a te lăsa prins în lungi povești despre cum ați fost împreună, unde ați fost, ce ați făcut, ce cadouri ți-a dat fostul tău, ce femeie groaznică este mama lui și așa mai departe.

De asemenea, nu trebuie niciodată să faci comparații între fostul și actualul. Nu e frumos să spui fraze de genul ,,Fostul meu făcea asta și aia, iar tu nu vrei să faci”. Trebuie să accepți faptul că oamenii sunt diferiți.

3. Păstrează-ți majoritatea fotografiilor și videoclipurilor pentru tine.

Chiar dacă ți se cere să arăți pozele din vacanță – este mai bine să arăți doar cele mai bune 10-15 imagini, nu toate cele 3447 de cadre.

Oamenii pot fi interesați de pasiunile, gusturile sau hobby-urile tale, dar trebuie să te întrebi dacă e nevoie să vorbești la modul “Sunt atât de interesant!” și să prelungești vorbăria timp de 4 ore “M-am întors chiar acum din Spania, iată mașina mea, aici eram pe plajă, asta am mâncat, aici ne-am cazat. Am și un videoclip cu peisajul, că din poze poate nu se vede”

4. Nu începe imediat să critici și să-ți exprimi părerea, chiar dacă aceasta este foarte obiectivă și cineva se interesează sincer de opinia ta.

Toți avem incertitudini când începem ceva nou. Rolul criticilor este să ajute o persoană să se dezvolte, nu să distrugă orice speranță. Prin urmare, atunci când vorbești despre munca sau eforturile cuiva, folosește o regulă simplă: prima dată îi spui ce face bine și abia apoi îi spui ce face rău. Adică, întotdeauna începe cu ceva bun.

Acesta este un principiu psihologic al percepției – nu suntem capabili să auzim lucruri bune după lucrurile rele. Dacă începi cu ceva rău, lucrurile bune pot să nu fie observate. Începe prin a lăuda persoana, evidențiază ceea ce a reușit cu siguranță, așteaptă câteva minute, permite-i să se bucure de lauda, și abia apoi spune-i unde trebuie să se mai perfecționeze.

5. Nu da sfaturi atunci când nimeni nu ți le cere. Același lucru este valabil și pentru secretele pe care le-ai aflat întâmplător – păstrează tăcerea.

Fiecare persoană este capabilă să obțină orice informație singură și alege nivelul de cunoștințe care îi este confortabil. Dând cuiva mai multă informație decât este pregătit să primească și să ceară, îl pui în situația de a trebui să facă ceva, iar deoarece persoana nu este pregătită pentru acțiuni, ea fie “se închide”, fie îți transferă ulterior toată responsabilitatea.

6. Tăcerea este de aur

Asta nu înseamnă că acum trebuie să nu mai vorbești și să te transformi într-un om tăcut. Tăcerea și vorba multă sunt două extreme care complică foarte mult comunicarea. Dar orice ai spune, nu vorbi în van.

Atunci când vorbești cu cineva, poți întotdeauna să-ți dai seama de reacțiile sale la ceea ce spui. Zâmbește, se uită interesat în ochii tăi și te încurajează cu întrebări sau se plictisește, se uită în altă direcție sau la ceas?

Fiecare persoană este în măsură să-ți arate sau să-ți spună ce dorește de la tine. Cel mai important, poți întotdeauna să întrebi dacă el dorește să afle, să audă, să primească de la tine informații, sfaturi sau ajutor. Fii atent la interlocutorul tău și atunci comunicarea voastră va deveni cu adevărat interesantă.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!