Descoperire: În Israel se dezvoltă o metodă de protecție împotriva atacului de cord pe viață!

Descoperire: În Israel se dezvoltă o metodă de protecție împotriva atacului de cord pe viață!

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 March 2023 in SanatateStiinta

Să presupunem că sunteți un tânăr care a primit un vaccin care garantează protecție împotriva atacului de cord pe tot parcursul vieții. Sună ca ceva nerealist, dar oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Științifică Weizmann din Israel fac deja primii pași către crearea unui astfel de vaccin preventiv.

În laboratorul de microbiologie celulară condus de profesorul Eldad Zohar se dezvoltă o metodă revoluționară de regenerare a țesuturilor inimii. Dacă planurile cercetătorilor israelieni vor avea succes, va fi creat un medicament asemănător unui vaccin, care va proteja oamenii de consecințele unui atac de cord pe termen lung.

În prezent, bolile cardiovasculare sunt principala cauză a decesului, dar nu există metode eficiente pentru întărirea organismului în lupta împotriva lor. Cu toate acestea, în laboratorul profesorului Zohar, oamenii de știință au descoperit un mecanism care ajută organismul să facă față unui atac de cord în câteva luni.

Deși utilizarea acestei metode în practica medicală este încă departe, descoperirile publicate în jurnalul Research Nature Cardiovascular extind cunoștințele despre regenerarea funcțiilor inimii și, posibil, a altor organe prin intervenția cu mult timp înainte de a fi afectate.

“Această descoperire stabilește direcția pentru cercetările ulterioare privind tratamentul preventiv al consecințelor atacului de cord pentru țesuturile inimii”, comentează profesorul Zohar.

Dr. Avraam Shaked și echipa sa au realizat o cercetare care vizează studiul șoarecilor modificați genetic, cu expresie crescută a genei ErbB2, care stimulează diviziunea celulară. Anterior, în laboratorul lui Shaked, s-a demonstrat că expresia crescută a acestei gene favorizează diviziunea și regenerarea celulelor miocardice la șoarecii adulți, deși această capacitate se pierde de obicei după naștere.

“Celulele își pierd capacitatea de diviziune odată cu specializarea lor”, spune dr. Shaked. Cu toate acestea, celulele stem, care nu au încă specializare, pot fi diferențiate și pot deveni neuroni, miocite, celule ale corneei și alte tipuri de celule.

După ce celulele devin specializate, ele devin mai eficiente în îndeplinirea funcțiilor lor specifice, dar nu se mai pot divida, iar țesuturile formate din aceste celule nu se regenerează natural.

Cercetătorii au decis să studieze modul în care procesul de “rejuvenare” al inimii are loc cu ajutorul ErbB2 și cum re-diferențierea celulelor miocardice poate restabili funcția sa. În ciuda faptului că funcționarea inimii rejuvenate la șoareci nu diferă de cea a animalelor de control, profesorul Tsahor și dr. Shaked au descoperit modificări genetice semnificative în inimile rejuvenate ale șoarecilor.

Dr. Shaked a declarat: “Am observat că, după dezactivarea genei ErbB2, celulele revin la starea lor inițială, dar am descoperit că unele gene sunt exprimate mai puternic decât înainte de activarea ErbB2, în timp ce expresia altor gene este redusă. Am putut identifica efecte pe termen lung”.

Oamenii de știință și-au pus întrebarea dacă este posibilă dozarea activării ErbB2 pentru a îmbunătăți parametrii funcționali ai inimii. Profesorul Tsahor a spus: “Am formulat o ipoteză conform căreia ErbB2 nu numai că anulează diferențierea celulelor, ci și le întinerește, făcându-le mai rezistente la deteriorări”.

Oamenii de știință au efectuat o serie de experimente pentru a-și verifica ipoteza. În loc să provoace un atac de cord la șoareci și să efectueze reabilitarea prin activarea genei ErbB2, aceștia au activat această genă timp de câteva săptămâni și apoi au dezactivat-o.

După aceea, au indus un atac de cord la șoareci. La animalele care au fost supuse procedurii de activare a genei, inima a funcționat mai bine după atacul de cord decât la animalele normale.

Profesorul Tsahor a fost plăcut surprins de rezultatele cercetării: “Am descoperit o sursă de tinerețe veșnică pentru inimile de șoareci, care le permite să devină mai tinere și mai puternice”. În prezent, cercetătorii din laboratorul profesorului Tsahor verifică ipotezele privind activarea temporară a genei ErbB2 și impactul acesteia asupra recuperării inimii după un atac de cord.

Este posibil ca activarea acestei gene să declanșeze o serie de schimbări care să sporească supraviețuirea celulelor miocardice în condiții de lipsă de oxigen, caracteristice atacurilor de cord și care au un efect distructiv asupra țesuturilor inimii.

Cercetătorii au descoperit că activarea genei ErbB2 la șoareci în vârstă de 3 luni duce la refacerea inimii după o deteriorare severă a miocardului cauzată de un infarct în decurs de 5 luni. Profesorul Tsachor afirmă: “Dacă acest lucru ar fi transpus la vârsta umană, intervenția preventivă la vârsta de 18 ani ar permite o recuperare mai ușoară după un infarct la vârsta de 50 de ani”.

Cunoscutul cardiolog israelian, profesorul Yehuda Adler, subliniază că cercetările se află în stadiul incipient, dar sunt foarte interesante. Insuficiența cardiacă a devenit o epidemie în timpurile noastre, din cauza faptului că celulele miocardice mor în urma unui infarct și nu pot fi recuperate.

Dacă ar fi posibilă regenerarea țesutului miocardic deteriorat, chiar și parțial, ar fi o descoperire deosebit de importantă. Continuarea cercetărilor și implementarea rezultatelor lor în practica clinică ar putea reprezenta o adevărată revoluție în cardiologie.

Tu ți-ai face un astfel de vaccin dacă ar fi confirmat efectul acestuia?


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!