Trecand de la o viata la alta pe parcursul calatoriei sufletului nostru, acumulam experiente, invatam lectii, iindeplinim misiuni. Tot acest lung proces evolutiv prin care un suflet trece, determina varsta sufletului. Varsta Sufletului se refera la cat de mult a evoluat o entitate prin experienta pe Pamant, nu doar cate vieti a trait. Nici o varsta nu este mai buna sau mai rea decat alta, nici o persoana nu este mai sus sau mai jos, ci pur si simplu intr-un alt loc. Exista cinci varste (etape) prin care sufletele trec pe durata incarnarilor in planul fizic:
1. Sufletele nou-nascut
Sufletul de-abia venit pe Pamant, este de obicei prins in lupta pentru supravietuire din planul fizic, inca nefamiliar. Astfel, etapa sufletului nou-nascut este caracterizata de multe temeri. In aceasta etapa, oamenii se nasc in conditii tribale, aproape primitive. Principala lor preocupare este supravietuirea. Sufletele nou-nascut invata sa gaseasca surse de hrana, isi construiesc adaposturi si se apara de pradatori. Persoanele cu suflet nou-nascut pot parea destul de dure si neslefuite . Cel mai adesea se gasesc in mijlocul pericolelor si dezastrelor naturale de tot felul.
Ca parte pozitiva, fiind atat de recent aproape de Sursa, au o aura de puritate si misticism. Ei rezoneaza foarte tare cu natura si de multe ori se simt nu indivizi ci parte dintr-un intreg, fiind foarte legati de tribul , familia, grupul din care fac parte. Sunt foarte intuitivi si le place sa traiasca clipa. Constiinta nu este pe deplin dezvoltata in aceasta faza, deci nu vor fi foarte inclinati spre etica sau un cod moral personal. Sufletul nou-nascut trebuie sa fie invatat ce e bine si ce e rau.
In ceea ce priveste prepararea mancarii,sufletele nou-nascut nu vor avea gusturi rafinate, iar mancarea va fi considerata strict o necesitate pentru supravietuire si nu o modalitate de a se bucura de placerea gustului.
Dragostea va fi traita la nivel de instinct. Nu se vor intreba cum sa cucereasca un posibil partener, sau cum sa se faca mai placuti. Pot fi chiar inclinate spre violenta sau un instinct de autoaparare dus la extrem atunci cand se simt amenintate.
Sufletele nou-nascut au tendinta sa se ingramadeasca in zonele ecuatoriale datorita climei care face supravietuirea mai usoara. (bazinul Amazonului, tari din Africa, Orientul Mijlociu, etc). Societatea moderna este prea complexa pentru ca sufletele aflate in aceasta etapa sa se simta confortabil. In cazurile rare in care un suflet nou-nascut apare intr-o tara dezvoltata economic, va avea tendinta sa se izoleze, ne-cautand un loc stabil de munca si evitand sa isi asume responsabilitatea pentru faptele sale. Multi dintre criminalii considerati periculosi au fost suflete nou-nascut. In acele cazuri s-a observat un narcisism extrem si lipsa manifestarii constiintei sau regretelor pentru faptele comise. Planeta Pamant se apropie de timpul in care ultimul suflet nou-nascut se va incarna. Din ce in ce mai putine entitati aflate in aceasta etapa vor dori sa mai vina aici, pentru ca s-ar trezi aruncate in jocul neplacut de a recupera diferenta fata de constiinta colectiva preponderenta, ce se indreapta spre varsta maturitatii.
2. Sufletele copil
Pentru ca exista deja o minima experienta de viata pe Pamant, observam mai putina frica, si un grad mai mare de dezvoltare. Supravietuirea a fost deja asimilata- a sosit acum timpul pentru a deveni civilizati si a demonstra ca pot trai corect. Structura si autoritatea ajuta sufletele copil sa se simta confortabil in lume. Ele vor dori sa fie directionate si vor cauta pe cei care sa le traseze reguli clare. In aceasta etapa preotii, doctorii, liderii politici sau militari vor fi priviti cu deosebit respect ca reprezentanti ai autoritatii. Tot ceea ce tine de traditii, ritualuri, lege si ordine, vor oferi un sentiment de siguranta.” Aceasta este regula si asta vom face” este modul tipic de gandire. Diferenta dintre bine si rau se va face in mod dogmatic, de alb si negru. In general sunt cetateni constiinciosi si corecti, care vor incerca pe cat posibil sa faca ceea ce e bine, moral si social. Ca aspect negativ extremismul religios si organizatiile anti-rasiste au fost produsul acestei etape de dezvoltare.
Sufletele Copil prefera sa fie pestele mare din iazul cel mic si de aceea vor fi gasite in comunitati mici, unde viata este simpla si unde isi pot asuma roluri de stalpi ai societatii. (Primari, serifi, membri ai unor consilii orasenesti, etc). Nu suporta sa fie contrazisi, si considera ca au intotdeauna dreptate, fiindu-le foarte greu sa conceapa si sa accepte ideea de opozitie sau mod nou de gandire. Aceasta nu este o etapa a introspectiei. Sufletele copil au un puternic sentiment al patriotismului si vor simti ca este justificat sa lupte pentru principiile in care cred, dar o vor face in mod dogmatic si intr-o mentalitate destul de limitata.
Sunt aproape obsedate de curatenie, si de indepartarea tuturor microbilor. Cel mai adesea problemele de sanatate vin din furia reprimata sau alte blocaje emotionale (frecvente sunt pietrele la rinichi, fiere, dureri lombare).
Atunci cand se confrunta cu astfel de probleme, vor prefera intotdeauna medicina conventionala, pastilele si interventiile chirurgicale.
Tendinta naturala va fi aceea de a-si ascunde corpul si de a nu-si manifesta senzualitatea (atitudine puritana) Pe de alta parte, sentimentul familiei este foarte dezvoltat in aceasta perioada. Simt nevoia de a creste multi copii, de a socializa cu toate rudele, de a celebra sarbatorile si evenimentele sociale alaturi de membrii comunitatii.
3. Sufletul tanar
Dupa ce a asimilat experienta supravietuirii, si a disciplinei, sufletul cauta acum sa vada cat de puternic poate deveni in lume. Sufletul tanar va fi preocupat de independenta si de a obtine ceea ce isi doreste in viata.
Aceasta este poate cea mai competitiva etapa dintre toate ciclurile incarnarilor. Este caracterizata de partea materiala, de a dobandi faima si putere, de a acumula castiguri in bani. Masura tuturor lucrurilor va fi succesul personal si al celor din jur. Va conta cine are cele mai multe proprietati, cei mai importanti prieteni, cea mai rapida masina, cele mai scumpe haine, etc.
Tarile unde cele mai multe suflete tinere sunt intrupate in acesti ani, sunt tarile cele mai dezvoltate din lume -(Japonia, Hong Kong, Germania, Israel, Arabia Saudita, Canada, Statele Unite). Cei care cresc in aceste locuri vor primi si o adevarata ‘educatie a succesului’ , unde este incurajata competitia chiar si in activitatile de recreere. Preocuparea de baza va fi a ajunge in varf, indiferent de aria de activitate, uneori chiar cu pretul sacrificarii principiilor morale si etice, si fara o preocupare deosebita fata de consecintele pe termen lung ale acestei ‘curse’.
Ca aspect pozitiv, datorita motivatiei lor de a-si lasa amprenta asupra lumii, Sufletele Tinere pot fi muncitori neobositi. Lor le datoram eficienta noastra, mare parte din progresele tehnologice, curajul si efortul continuu de a infaptui vise si de a produce schimbari. Din pacate, in aceasta etapa, cantitatea este mai importanta decat calitatea.
Nefiind foarte deschise emotional, ca parinti nu vor putea avea o relatie armonioasa cu copiii lor. Le vor cumpara in schimb tot ceea ce isi permit. Dar totul va fi o oglindire a statutului lor (o imagine a succesului familiei).
Spre sfarsitul acestei etape apare dorinta de a experimenta mai mult cu mancarea si pasiunea. De asemenea apare interesul pentru calatorie, atat pentru a savura experienta, cat si pentru a castiga popularitate in cadrul grupului din care fac parte.
Creativitatea incepe sa se dezvolte mai mult in aceasta faza, cu toate ca ajunge la apogeu in etapa Maturitatii. Foarte multi oameni ajung faimosi in aceasta perioada – staruri de cinema, prezentatori TV, cantareti, politicieni, lideri spirituali, sau oameni de afaceri.
4. Sufletele mature
La sfarsitul etapei sufletului -tanar, apare o neliniste ca si cum ceva ar lipsi. Parca toata bogatia, puterea si faima, nu mai sunt suficiente. Profitul si castigul isi pierd din valoare.
Astfel incep cautarile Sufletului Matur. Este etapa intrebarilor existentiale ( Cine sunt? De ce sunt aici?).
Emotiile ies la suprafata, barierele dintre oameni sunt daramate. Se simte nevoia de comunicare, de analiza a sentimentelor pana acum puse pe plan secund. Daca in etapele anterioare atentia era focalizata pe exterior, atentia se muta acum pe planul interior. Totul iese la suprafata -durerea, dragostea, depresia, si totul este trait intens. Apare sentimentul vulnerabilitatii, si incercarea de vindecare a unor rani din trecut.
In tarile cu suflete mature, se pune mai multa atentie pe relatiile sociale decat pe acumularea de bunuri materiale. (Italia, Grecia, Mexic). O alta caracteristica este instabilitatea politica si cautarea permanenta a formulei potrivite pentru guvernare.
Sufletele Mature cauta compania altor suflete ce sunt pe aceeasi lungime de unda si cu care pot impartasi pasiunile lor ( muzica, arta, teatru, mancaruri rafinate). Religiile non traditionale, meditatia, metafizica, ezoterismul, devin apreciate si practicate cu interes.
5. Sufletele batrane
Sufletele batrane simt legatura ce exista intre toti oamenii si se simt parte dintr-un intreg. Au capacitatea de a vedea imaginea de ansamblu si incearca sa traiasca in asa fel incat sa nu faca nici un rau si sa nu-i judece pe ceilalti.
Sunt preocupate sa isi mentina principiile etice . Sunt mai detasate de intensitatea emotionala a Sufletului Matur, si reusesc sa fie mai obiective in ceea ce priveste suisurile si coborasurile vietii. Avand experienta a zeci de vieti intr-o varietate de culturi si clase sociale, aceste suflete nu se mai lasa prinse in jocul teatrului de control si au capacitatea de a ramane impartiale, intr-un mod echilibrat si pasnic.
Sufletele batrane par ca sunt in contratimp, niciodata in pas cu normele, sunt neobisnuite, au tendinta sa isi urmeze propriile perceptii si dorinte si acest lucru le poate face sa para excentrice. Sunt foarte motivate sa se dezvolte spiritual, dar lipsite de entuziasm atunci cand e vorba de obtinerea succesului pe plan material. Rareori vor face ceea ce nu vor sa faca, preferand sa-si urmeze calea proprie chiar daca ne-conventionala. De multe ori vor alege un loc de munca fara pretentii, unde sa nu fie stresate si care sa le permita sa isi focalizeze energia pe dezvoltarea spirituala.
Sufletele batrane sunt de obicei foarte competente in multe domenii datorita experientei acumulate. Insa vor prefera acele activitati care sa le sustina in evolutie : consilieri, profesori, antrenori, etc.
Pe lista prioritatilor acestor suflete nu vor fi hainele la moda, bijuteriile sau masinile de ultima ora. Nici locurile de munca cu program strict. Intervine un soi de lene pe plan material, si acest lucru poate crea o dificultate in achitarea facturilor, dar sufletele batrane au un avantaj : pe masura ce avanseaza in cunoastere, scopurile pot fi atinse cu mai putin efort.
Sufletul batran poate explora multe religii, si sisteme ezoterice, fiind atras cel mai mult de cele cu care a rezonat in vietile trecute. Datorita faptului ca etapa prosperitatii materiale a fost deja depasita, sufletul nu va mai dori sa recreeze acele situatii , fiind preocupat doar de invatarea lectiilor filozofice si spirituale. In anumite cazuri esenta poate ajunge sa impiedice acumularea de bani atunci cand acest atasament material e in pericol sa afecteze dezvoltarea spirituala. Problemele apar atunci cand personalitatea umana va incerca din rasputeri sa obtina bani, simtindu-se inconfortabil in mediul existent. Insa atata timp cat esenta va primi ceea ce isi doreste cu adevarat – hrana spirituala- prosperitatea materiala nu va fi blocata.
O lectie importanta a perioadei sufletului batran, este cea a respectului de sine, iubirii si iertarii de sine. Traind in mijlocul unei societati preponderent in etapa tanara, sufletele batrane se vor simti ne-apreciate si date la o parte.
O alta incercare este a invata sa traiasca in corp, si a-si face viata placuta, a se bucura de planul fizic. Copiii care au suflete batrane sunt in general foarte cuminti si linistiti. Indivizii ajunsi la maturitate vor fi inclinati spre a-i invata pe ceilalti, caci aceasta este etapa in care lectiile invatate sunt transmise mai departe.
In afara de aceste tipologii, mai exista doua alte categorii de suflete – cele de tip transcedental, si cele infinite.
Sufletele transcendentale sunt trimise pe Pamant ca reprezentanti ai sufletelor intregite si care si-au insusit toate lectiile incarnarilor. Scopul este a ghida umanitatea prin invataturi, prin puterea exemplului, sau prin anumite actiuni menite sa aduca o schimbare. Mai sunt numite si Maestrii Inaltati.
Sufletele infinite sunt manifestari directe ale Sursei. Sunt suflete care contin un intreg univers in constiinta lor. Energia lor este atat de mare incat nu raman niciodata mult timp in planul fizic pentru ca nici un corp nu le-ar putea sustine. Buddha si Iisus sunt astfel de suflete. Se spune ca
Pamantul urmeaza sa fie vizitat de patru sau cinci asemenea suflete incredibile, in urmatorii 20 de ani, reprezentand rase diferite. Mesajul lor este intotdeauna acelasi : Iubiti-va unii pe altii, si iubiti Pamantul.
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!