Depresia vine atunci cand simti ca viata ta nu mai are niciun sens… iar sensul il pierdem cand ne indepartam de Dumnezeu

Depresia vine atunci cand simti ca viata ta nu mai are niciun sens… iar sensul il pierdem cand ne indepartam de Dumnezeu

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 December 2019 in Psihologie

S-a retras din lume la poalele Muntilor Sureanu, unde traieste in post si rugaciune, cu bucuria de a fi alaturi de fratii sai intru Hristos. Absolvent de Belle Arte, pictor de icoane si fotograf, Parintele Pantelimon Susnea e si un minunat vorbitor, ale carui cuvinte invaluite de har au salvat de la naufragiu sufletesc mii de tineri. I-am cautat prezenta mangaietoare in Postul Pastelui, pentru a gasi raspunsuri despre o suferinta adesea subestimata, ce ameninta sa se transforme intr-o boala a secolului. Un indreptar de vindecare si de inviere sufleteasca –

“Nimeni nu se poate implini in afara iubirii”

– Azi, mai mult ca oricand, pare ca am ajuns intr-o fundatura. Statisticile spun ca un roman din zece sufera de depresie. Parinte, ce spune asta des­pre vremurile in care traim?

– O lume atinsa de depresie e o lume lipsita de bucurie si dragoste. E o lume alienata si insingurata, o lume urata, care si-a pierdut reperele, in care s-a pier­dut dimensiunea verticala si in care omul se des­fa­­soara numai pe orizontala existentei, intr-o diver­sitate infinita si goala. E o lume care nu mai are nimic de spus. O lume goala de Dumnezeu, in care bucuria e confundata adesea cu placerea.

Or, bucuria ade­va­rata tine de resorturi mult mai profunde, e implinirea de­pli­na a rostului tau ca om si e strans legata de ina­intarea in viata spirituala. Depresia apare atunci cand oa­me­nii nu-si inteleg destinul, menirea lor pe acest pamant.

– Niciunul din oamenii atinsi de depresie nu pare sa fi scapat de gandul obsesiv ca viata e lipsita de sens. Ca nu alegem noi sa ne nastem, cum nu alegem cand sa murim.

– Singurul sens al vietii e mantuirea. Doar ca oamenii cred adesea ca mantuirea e ceva ce ni se da in urma unui verdict final, daca am facut niste fapte bune. Mantuirea e fericirea, e raiul. Raiul nu e un loc. Raiul e starea de relatie cu Dumnezeu, care se traieste inca de aici, de pe pamant. E greu sa iubesti o idee. De aceea Dumnezeu s-a facut om, ca sa ne invete ca il putem iubi, iubindu-i pe cei de langa noi. Mantuirea e dinamica acestei relatii de iubire, cu toate suisurile si coborasurile ei.

Nimeni nu se poate implini in afara iubirii, in afara unei relatii. Oamenii uita ca Dumnezeu nu este singur, Dumnezeu este o relatie (o treime), iar noi suntem facuti dupa asemanarea lui. Bucuria se cere impartasita, nu se traieste in singuratate. De aceea se spune ca cea mai mare fericire e sa iubesti si sa fii iubit.

– Sunteti si preot duhovnic. Suferinzii de depre­sie cauta alinare la manastire?

– Sunt multi cei care vin sa-si gaseasca linistea la manastire, dar asta nu inseamna ca isi deschid su­fle­tul foarte usor. Ii recunosti dupa chip. Un om nefericit e un om fara stralucire in privire. E apasat, garbovit, intunecat si agresiv, adesea. Cand e nemultumit de el insusi, omul e agresiv. E ca o fiara ranita, care sufera, e periculoasa si nu te lasa s-o ajuti. Dar de cele mai multe ori, in spatele violentei se ascunde nu rautate, ci suferinta.

“Dumnezeu nu tradeaza niciodata”

– Niciodata viata n-a fost mai inlesnita ca acum. Si totusi, e tot mai multa suferinta in lume. De unde vine?

– Depresia e o stare de cadere. Apare dintr-o lipsa de impacare a sufletului cu sine, cu Dumnezeu sau cu oamenii. E o stare de conflict, de ruptura inte­rioa­ra, intre suflet si intelect. O lipsa de echilibru. Depre­sia inseamna, in primul rand, o lipsa de dragoste. Oa­menii sufera cand nu-si mai pot gasi adapost in celelalte suflete din jurul lor. Cand nu pot gasi sprijin gratuit din partea semenilor lor, oamenii se descu­rajeaza si in relatia cu Dumnezeu, le e greu sa-si mai imagineze un Dumnezeu iubitor.

Dar daca oamenii mai tradeaza, fiindca sunt neputinciosi, Dumnezeu e singurul care nu tradeaza niciodata. Totusi, e foarte greu sa ajungi la masura relatiei cu Dumnezeu, fara sa relationezi cu oamenii. Avem nevoie de o confir­ma­re si din partea semenilor, ca nu suntem inutili pe lume. De aceea, nu se poate scapa de depresie fara acea iubire neconditionata, care nu pretinde nimic in schimb, care nu te judeca si nu te acuza, ci te pri­mes­te si te odihneste.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!