Depresia îți fură mai întâi sufletul și apoi prietenii tăi

Depresia îți fură mai întâi sufletul și apoi prietenii tăi

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 December 2022 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieSanatate

Depresia este un hoț. Îi ia unei persoane timpul, gândurile și propriul „eu”. Dar, în primul rând, îi ia și prietenii. Este dificil pentru unii oameni să înțeleagă cum să comunice cu o persoană deprimată. Este mult mai ușor să renunți la un prieten „cu probleme” care este în mod constant cufundat în sine, imprevizibil și, în general, diferit de ceilalți.

Este și mai ușor să renunți la el dacă el însuși te evită. Aceasta este povestea împărtășită de editorialistul Patrick Marlborough:

„Unul dintre cei mai buni prieteni ai mei – un scriitor talentat și un tip bun – a început să se cufunde încet în sine.

Și-a șters toți prietenii de pe Facebook, a încetat să mai răspundă la apeluri și mesaje, apoi s-a închis în camera lui și a început să se comporte ca un izolat.

Nu am inteles ce se intampla. Prietenii mei îmi tot trimiteau mesaje: „L-ai văzut pe X? Este totul în regulă cu el? Trebuie să-l vedem pe X.”

Niciunul dintre noi nu l-a vizitat vreodată pe X. Asta a fost acum doi ani și de atunci nu l-am mai văzut sau vorbit cu prietenul nostru. Nu e mort, dar a plecat. Este închis în sine.

Anul trecut am căzut într-o depresie similară și am început să repet comportamentul lui X. Am rupt legăturile, m-am izolat, în șase luni mi-am pierdut majoritatea prietenilor.

A cădea în depresie nu înseamnă atât să te izolezi, cât să închizi încet toate ușile. Mintea ta se simte inconfortabilă, ziua ta este un ciclu continuu de gânduri care nu duc la nimic.

Te chinui să găsești puterea de a merge la ziua unei rude, de a bea o cafea sau de a răspunde la un mesaj. Această boală te face să crezi că ești de prisos în compania prietenilor, crezi că faci o favoare oamenilor atunci când îi eviți.

Frica se instalează în inima ta – că poți strica distracția, ești chinuit de vinovăție.

Cei apropiați, cărora le pasă de tine și simpatizează, în cele din urmă dispar, dispar. Nu poți oferi atât de multă atenție cuiva care nu îți răspunde, iar noi știm asta.

Limba mea era atât de des transformată în piatră când voiam să spun cuvinte de mulțumire.

Nevoia de a mulțumi este confuză și inconfortabilă. Este greu să-i spun unei fete că prezența ei și vizionarea împreună a unui film dă sens vieții mele.

O astfel de mărturisire va transmite un sentiment de responsabilitate unei persoane care nu avea de gând să te ajute.

Le-am spus prietenilor mei că prezența lor mă stresează, le-am spus părinților mei că îmi secătuiesc creierul, le-am spus unor persoane dragi că le-am luat cea mai bună parte din viața lor. Acum se simt vinovati.

Psihiatrii insistă că persoanele cu depresie ar trebui să primească o mână de ajutor de la apropiați. Sunt de acord cu asta, dar majoritatea oamenilor nu au energia și pregătirea pentru a face asta. O astfel de incapacitate provoacă vinovăție, este foarte distructivă.

Am simțit-o atunci când nu am putut să ajut un prieten și o simt din nou când nu pot cere ajutor.

Depresia singură nu poate face o persoană să dispară. Prietenii participă la acest proces. Și acest adevăr neplăcut este motivul pentru care nu atingem acest subiect.

Cred că trebuie să recunoaștem acest lucru: nici pacientul, nici alți oameni nu sunt de vină. Acest lucru ne va ajuta să ne înțelegem și să ne împăcăm.”

Atunci când simți că un prieten s-a schimbat, nu mai este la fel de vesel și bucuros de viață, nu îl abandona, încearcă să-l ajuți. Chiar dacă el se separă de toată lumea, de fapt atunci are nevoie mai mult.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!