Depresia – ce este si cum ne afecteaza intreg organismul

Depresia – ce este si cum ne afecteaza intreg organismul

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 July 2017 in Personalitate

“Numele este Carmen si am 25 de ani. Stiu ca sufar de depresie , dar nu am primit un prea mare ajutor pana acum. Am inceput sa am probleme la 18 ani , cand m-am indragostit de un baiat care apoi m-a parasit. Imi simtem inima zdrobita si nu stiam cum o sa pot trai mai departe. Nu aveam idee ca lucrurile se pot inrautati si nu mi s-a oferit nici un sprijin din partea familiei sau prietenilor. Depresia mi s-a adancit si am inceput sa recurg la alcool si droguri. Cativa ani nu am mai stiut pe ce lume traiesc. Intr-o buna zi , m-am hotarat sa pun capat porcariei care devenise viata mea .Drogurile si alcoolul ma afectau atat fizic , cat si psihic , si nu m-am mai atins de ele. Desi gandurile negre continuau sa imi dea tarcoale , mi-am zis ca trebuie sa am mintea limpede si sa incerc sa fac ceva in viata.

Se pare ca nu prea m-am descurcat .Eram mereu jenata sa marturisesc ce simt si ce se intampla in sinea mea. Cu timpul , am iesit din ce in ce mai rar din casa , pentru ca mi se parea ca toti ma arata cu degetul. Pe de alta parte , consideram ca sunt o persoana puternica si si nu voiam sa cedez psihic in fata altora. Imi simteam mintea confuza si am inceput sa cred ca viata mea s-a sfarsit la varsta de 18 ani. De atunci nu mi s-a mai intamplat nimic frumos. Familia mea nu mi-a fost prea mult alaturi.Cu vremea , a inceput sa ma ignore , dar lucrul asta mi se parea cumva OK.

Simteam cum fiinta mi se destrama zi dupa zi .Era ca si cum n-as mai fi fost in viata si ma priveam dinafara , ca un strain . Ma simteam infrigurata, singura si speriata. Stiu ca ar fi trebuit sa cer ajutor, dar eram mult prea confuza.Apoi , m-am gandit ca as putea sa-mi pun singura capat vietii.

Acum am 25 de ani si sunt in aceeasi situatie. Am luat in calcul de sute de ori sinuciderea , dar inca nu am indraznit sa o fac. Stiu ca nu este ceva ce imi dorec cu adevarat. Sper ca intr-o zi voi incepe sa ma simt bine si voi fi din nou fericita. Incerc sa imi ascund starea de depresie , dar sunt constienta ca toata lumea stie despre ce este vorba.”

Aceasta este o parte din confesiunea unei femei suferinde. Depresia nu este un capriciu sau o parere , asa cum multi oameni ar vrea sa creada , ci o problema reala , care trebuie sa fie luata in serios. In lume , milioane de persoane sufera de aceasta maladie grava. Pentru ca oamenii nu au informatii despre aceasta afectiune , ei tind sa o neglijeze sau minimalizeze , gandindu-se ca depresia este ceva normal , doar o faza trecatoare din viata unei persoane, care , odata cu timpul , dispare.

Aceasta maladie este mai profunda decat pare si , nesupravegheata sau neluata in seama , poate duce in cele din urma la sinucidere. Din pacate, depresia nu isi alege victimele.Ea poate lovi pe oricine , bogat sau sarac , tanar sau batran , barbat sau femeie.

Depresia este o boala totala , care cuprinde atat trupul cat si starea mentala. Ea afecteaza modul in care mananci si dormi , felul in care gandesti despre tine si despre tot ce te inconjoara. O afectiune depresiva nu este o slabiciune personala sau o stare ce poate fi alungata cu una cu doua. Fara tratament, simptomele depresiei pot dura saptamani, luni sau chiar ani.
Manifestarile depresiei pot varia de la o persoana la alta, dar si in functie de gradul de severitate al bolii. Depresia provoaca schimbari in modul de a gandi , a simti , in comportament si in starea fizica generala.

Modificari in gandire.

Bolnavul poate trece prin probleme legate de concentrare si luare a unor decizii. Unii oameni se confrunta cu dificultati privind memoria pe termen scurt , avand tendinta de a uita mereu cate ceva. Gandirea si atitudinea negativa sunt caracteristici definitorii ale depresiei. Pesimismul , lipsa repsectului fata de sine , simtamantul excesiv de vinovatie si autocritica exagerata sunt intalnite adesea la un depresiv. Pe parcursul agravarii acestei maladii , unii oameni devin obsedati de autodistrugere.

– Modificari emotionale.

Depresivii se pot simti tristi sau melancolici fara nici un motiv anume. Multe persoane declara ca nu mai simt nici o placere atunci cand se dedica unor activitati care altadata le pasionau. Poate apare lipsa de motivatie si o stare generala de apatie , precum si un simtamant permanent de oboseala. Uneori, iritabilitatea poate deveni o problema , aparand dificultati in controlarea izbucnirilor temperamentale. In cazuri extreme , depresia este caracterizata de sentimente de neajutorare si pierdere a oricarei sperantei.

– Modificari comportamentale .

Schimbarile comportamentului reflecta emotiile si sentimentele negative. Multi bolnavi nu se simt bine in compania altor oameni, asa ca se retrag din societate. Se pot ivi schimbari dramatice ale apetitului, manifestate printr-o alimentatie mult mai bogata sau mult mai saraca. Din cauza tristetii cronice , apar adesea crize de plans . Unele persoane ajung sa se planga despre orice , sunt stapanite de manie si frecvente izbucniri emotionale. Dorinta sexuala poate sa dispara intru totul , iar in unele cazuri bolnavii ajung sa isi neglijeze cu totul aparenta exterioara , sau chiar normele de igiena elementare. Cei afectati de depresie nu sunt inclinati sa munceasca , iar indatoririle casnice sunt lasate de izbeliste. Unele persoane au probleme in a se mai da jos din pat.

– Modificari fizice.

Simtamintele negative sunt insotite de manifestari fizice negative. Oboseala cronica , in pofida somnului in exces , este un simptom comun. Unele persoane nu pot dormi sau nu au un somn odihnitor. Ele raman treze in perioada noptii timp de mai multe ore, sau se trezesc de multe ori, ramanand cu ochii pironiti in tavan. Multi bolnavi isi pierd pofta de mancare , se simt lipsiti de vitalitate si acuza multe dureri . Altii oameni sunt agitati in permanenta si par a nu-si gasi locul.

Imaginati-va ca aceste simptome se manifesta vreme de mai multe saptamani sau luni. Imaginati-va cum ar fi sa te simti in felul descris mai sus. Depresia este o certitudine atunci cand multe din aceste manifestari continua sa fie prezente timp de cateva saptamani la rand. In acest caz , trebuie consultat de urgenta un psiholog. Aminteste-ti ca depresia este tratabila .In loc sa te ingrijorezi si sa te lasi prada derutei , trebuie sa faci ceva , sa actionezi. Cu atat mai mult cu cat incerci sa amani, sa-ti spui ca nu este inca momentul sa apelezi la un doctor !

Sursa: sanatateaz.ro

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!