Dementa: 12 semne de avertizare pe care orice persoana de peste 40 ani ar trebui sa le cunoasca

Dementa: 12 semne de avertizare pe care orice persoana de peste 40 ani ar trebui sa le cunoasca

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 March 2018 in Sanatate

Dementa este o boala care distruge sufletul si care devasteaza viata atat bolnavilor cat si prietenilor si a celor dragi.

Ea isi schimba victimele de la fiinte normale, sanatoase, active mental in umbre ale sinele lor anterioare.

Acest lucru le priveaza de mai multe din abilitatilor lor cognitive, inclusiv de memorie, desi, ar trebui sa se inteleaga ca fiecare boala ascunsa sub “umbrela” dementei are propriile sale simptome specifice, care pot sau nu include pierderi de memorie.

Ce este dementa?

Dementa nu este, in sine, o boala; mai degraba, este numele dat pentru a clasifica anumite tulburari psihice care le includ:

  1. • Boala Creutzfeldt-Jakob (BCJ)
  2. • Dementa cu corpi Lewy
  3. • Dementa frontotemporala
  4. • Boala Huntington
  5. • Presiunea normal hidrocefalica
  6. • Boala Parkinson
  7. • Dementa vasculara
  8. • Sindromul Wernicke-Korsakoff
  9. • Alzheimer

In total exista peste 100 tipuri diferite de dementa. Toate tipurile de dementa sunt progresive, ceea ce inseamna ca, creierul devine tot mai deteriorat cu trecerea timpului.

Cea mai comuna forma de dementa este Alzheimer, reprezentand mai mult de 50% din toate tipurile de boala. Se estimeaza ca peste 5 milioane de oameni sufera de o anumita forma de dementa, numai in SUA.

Dementa afecteaza persoane diferite in moduri diferite:

Dementa afecteaza oamenii in diferite moduri in functie de diferiti factori, cum ar fi personalitatea individului, stabilitatea emotionala, carasteristicile fizice, precum si valoarea sprijinului oferit.

In acest moment, nu exista nici un tratatment, dar diagnosticul precoce este important astfel incat tratamentul poate incepe in cel mai scurt timp.

Tratamentul poate inceti progresul bolii si poate ajuta la gestionarea/atenuarea unora din simptomelede mai jos.

12 semne de avertizare timpurie de dementa:

1. Probleme de memorie pe termen scurt:

Avand probleme cu memoria pe termen scurt, poate fi un semn precoce ca dementa se instaleaza. La inceput, schimbarile sunt destul de subtile.

Ca un exemplu: cineva poate fi capabil sa-si aminteasca evenimentele petrecute cu multi ani in urma, cu claritate, si totusi sa nu fie in masura sa-si aminteasca ce au mancat la cina in seara respectiva.

Ele pot avea, de asemenea, probleme de tipul – nu-si amintesc daca au lasat ceva jos, sau de ce au intrat in anumita camera, sau ce activitati au avut in ziua respectiva.

2. Dificultati de vorbire:

Un alt semn precoce potential de dementa este atunci cand victima are dificultati in a fi capabil sa-si exprime gandurile in cuvinte. Se pare adesea ca, victima incearca cu disperare sa-si aminteasca un cuvant specific pe care ei, pur si simplu, nu pot sa-l gaseasca.

Acest lucru inseamna ca incercarea de a avea o conversatie semnificativa cu cineva in stadiu de dementa poate fi destul de dificila, si poate dura mai mult decat ar fi in mod normal.

3. Modificari comportamentale:

Un alt semn care ar putea fi un indiciu ca dementa se instaleaza conta in modificari ale dispozitiei. Victimele pot deveni depresive pentru perioade scurte de timp. O schimbare de personalitate ar putea, de asemenea, sa insoteasca aceasta schimbare a starii de spirit.

De exemplu, cineva care este de obicei destul de timid ar putea sa fie dintr-o data gata sa explodeze, inseamna ca judecata lor in orice situatie poate deveni din ce in ce mai afectata.

4. Letargie:

Oamenii care sunt in stadii incipiente de a dezvolta dementa pot, de asemenea, sa para oarecum lergici. Este destul de comun pentru victimile dementei sa-si piarda interesul in a face orice, inclusiv lucruri pe care le-au facut cu placere in trecut, cum ar fi un hobby.

Ele pot fi reticente sa iasa afara, va arata de multe ori semne ca isi pierd interesul de a fi cu prietenii sau familia. Se pare ca, de multe ori par lipsiti de emotie.

5. Dificultati in a face planuri sau a rezolva problemele:

In stadiile incipiente de dementa, unii oamnei gasesc dificultati de planificare fie in a face anumite lucruri sau sa urmeze un plan pe care l-au conceput anterior. Altii au probleme atunci cand incearca sa lucreze cu numere. Fac parte dintr-un declin general in capacitatea de a fi in masura sa se concentreze pe ceva.

6. Greutati la finalizarea treburilor zilnice:

Un alt simptom precoce de dementa este atunci cand victimele, brusc, considera ca este dificil sa isi indeplineasca sarcinile obisnuite, pe care le-au facut timp de mai multi ani. Lucruri ca fiind condusul intr-un loc familiar sau in incercarea de a-si aminti regurile unui joc simplu pe care l-a jucat de multe ori inainte.

7. Dificultate in intelegerea timpului:

Timpul poate deveni lipsit de sens oamenilor in stadii incipiente de dementa. Timpul este relativ , si a face asocieri cu trecutul, prezentul sau viitorul se poate dovedi de napatruns. Victimele, de multe ori, nu pot intelege de ce ceva nu ar trebui sa se intample in timpul prezent. Daca se spune ca se va intampla ceva maine sau saptamana viitoare, s-ar putea sa nu aiba nici un inteles pentru ei.

8. Probleme in recunoasterea locurilor:

Uneori, cei care sufera de dementa pot sa nu recunoasca locurile unde sunt. Chiar si casele familiare. De asemenea, ei pot sa-si dea seama dintr-o data ca sunt intr-un loc specific dar nu au nici cea mai idee de cum au ajuns acolo.

9. Probleme cu scrierea:

In acelasi mod in care unii oameni au dificultati in a fi capabili sa-si gaseasca cuvintele potrivite pentru a explica ceva, ele pot avea, de asemenea, aceeasi problema cu cuvantul scris, ceea ce face ca scrisul sa fie obositor si frustrant.

10. Devine repetitiv:

Un alt semn de dementa este repetarea multipla a ceva ce au zis sau o intrebare la care au primit raspuns anterior. S-ar putea sa fie sensibil fata de repetarea anumitor actiuni, cum ar fi spalatul pe dinti sau barbieritul.

11. Incercarea de a evita schimbarile:

Multor oameni nu le place schimbarea, dar oamenilor care sufera de debutul de dementa, schimbarile pot fi ceva infricosator; in special anumite aspecte cum ar fi sa se piarda sau sa nu-si aduca aminte cum au ajuns intr-un anumit loc. Pentru a incerca si de a preveni acest lucru, ei nu vor dori sa incerce nimic nou.

12. Incapabilitatea de a urma firul povestirii:

Am mentionat si mai devreme ca, oamenii care se confrunta cu debutul dementei au dificultati de concentrare. Acest lucru poate sa se manifeste la pierderea firului narativ, fie in timpul povestirii altei persoane sau in timpul unui film la televizor.

Obtinerea ajutorului:

Daca recunoasteti oricare dintre aceste semne sau simptome la cineva cunoscut ar putea sa fie un advertisement ca aceste persoane pot suferi de debut de dementa. Trebuie sa luati masuri prompte si sa incercati sa obtineti un diagnostic medical adecvat.

Cu cat este recunoscut mai devreme cu atat tratamentul poate incepe mai repede.

Din pacate este irecuperabil, dar prin sprijin , consiliere si ingrijire acesta poate reduce pericolele pentru nefericita victima si ii ajuta pe cei dragi si pe prieteni sa se pregateasca de ce va urma.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!