Deficiența de fier: un simptom pe limba care indica lipsa acestui mineral esențial

Deficiența de fier: un simptom pe limba care indica lipsa acestui mineral esențial

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 September 2021 in SanatateSfaturi

Nivelurile scăzute de fier care duc la anemie pot fi cauzate de o varietate de cauze. Dacă anemia devine severă și netratată, pot apărea mai multe complicații. Multe dintre simptomele deficitului de fier pot fi confundate cu o stare normală a vieții noastre, provocând uneori stres, sau alte stări cum ar fi oboseala.

O trăsătură mai simplu de identificat este legată de limba, o persoană cu deficit de fier poate avea dureri de limbă. De asemenea, poate dezvolta răni la colțurile gurii, iar orice tăietură sau zgârietură durează mult timp pentru a se vindeca.

Din cauza deficitului de fier, pot apărea și alte complicații în organismul nostru. Poate afecta sistemul imunitar, ceea ce vă face să aveți mai multe șanse de a dezvolta infecții.

Dacă ai simptome de anemie din cauza deficitului de fier în timpul sarcinii, acest lucru crește și riscul de complicații pentru mamă și copil. Există un risc crescut de naștere prematură și depresie postpartum.

Anemia cu deficit de fier înseamnă că o persoană are mai puține globule roșii decât în ​​mod normal sau mai puțină hemoglobină decât ar trebui, în fiecare celulă roșie din sânge. Acest lucru înseamnă că fluxul sanguin transportă mai puțin oxigen către celelalte organe ale corpului.

Analizele de sânge pot confirma dacă aveți anemie.

O dietă normală și echilibrată conține de obicei suficient fier pentru nevoile corpului dumneavoastră. Nivelurile scăzute de fier care duc la anemie pot fi cauzate de o varietate de motive.

Poate fi din cauza unei menstruații lungi și sau provocată de unele medicamente. Dacă aveți anemie feriprivă, terapeutul vă va prescrie suplimente de fier pentru a completa fierul care lipsește în corpul dumneavoastră.

Nevoia de fier la femeile gravide

Sarcina și alăptarea sunt condiții fiziologice care necesită un aport suplimentar de fier. Astfel, din primul până în al treilea trimestru de sarcină, necesitatea zilnică de fier crește treptat de la 0,8-1 la 7,5-7,7 mg. Pentru nevoile corpului feminin se consumă ≈220 mg, care nu au legătură cu sarcina, se mai adaugă și consumul fierului pentru creșterea fetală (270-300 mg), o creștere a volumului de celule roșii din sânge (400 mg) , formarea placentei și a cordonului ombilical), pierderea de sânge în timpul nașterii (200 mg) și consumul de fier în timpul alăptării (200 mg).

Astfel, în timpul sarcinii, nașterii și alăptării, o femeie consumă în total 1400 mg de fier.

Trebuie remarcat faptul că, în timpul săptămânilor 16-20 de sarcină, nevoia de fier crește brusc, pe măsură ce începe procesul de hematopoieză fetală și creșterea volumului de sânge la mamă. Până în al doilea trimestru, absorbția intestinală a substanțelor în corpul unei femei începe să crească, dar acest mecanism compensator nu are timp să ofere doza necesară dezvoltării fătului și consumurile crescute ale femeii însărcinate.

De aceea, diferența dintre aportul și consumul oligoelementului se realizează în continuare într-o deficiență latentă de fier sau anemie clinică severă.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!