Deficiența acestei vitamine provoacă fragilitate și căderea părului, unghii casante, erupții cutanate și multe altele.

Deficiența acestei vitamine provoacă fragilitate și căderea părului, unghii casante, erupții cutanate și multe altele.

Publicat de Larisa Moldovan pe 28 November 2022 in FrumuseteSanatate

Biotina, pentru cei care nu știu, se mai numește și vitamina H‚ B7 sau B8. Simptomele deficitului de biotină includ căderea părului, erupții cutanate în jurul ochilor, nasului și gurii, precum și depresie, apatie, probleme de memorie, dureri musculare, crampe și furnicături în picioare și brațe. Biotina este un element foarte puternic pentru tratarea părului, mai ales dacă acesta este subțire și cade. Lipsa anumitor vitamine și minerale poate provoca fragilitate și căderea părului și nu numai.

Biotina are alte caracteristici uimitoare, cum ar fi:

  • Reduceți excesul de greutate, deoarece accelerează funcționarea metabolismului
  • Stimularea producerii de energie
  • Îmbunătățește sănătatea nervilor și a inimii
  • Eliminarea retenției de lichide și a edemului
  • Reduce nivelul de zahăr din sânge, ceea ce este excelent pentru diabetici și obezi.
  • Reglați tensiunea arterială
  • Tratează problemele pielii precum coșurile, dermatita și punctele negre
  • Întărește unghiile și cuticulele

Biotină poate fi găsită în alimente precum gălbenușul de ou, ficat, drojdia de bere, nuci, cartofi, ovăz, roșii, mere, banane, ceapă și somon. Lipsa acesteia nu poate provoca doar căderea părului și probleme ale pielii, ci și furnicături în picioare și brațe.

Aflați care sunt simptomele deficienței de biotină în organism!

Biotina, interacționând cu hormonul insulina, stabilizează zahărul din sânge, și este, de asemenea, implicată în producția de glucokinază. Ambii factori sunt importanți în diabet.

Deci acum știi că biotina este un nutrient foarte important. Iar dacă vrei să ai o piele, unghii și păr frumoase și sănătoase, trebuie să consumi alimente cu acest nutrient. Dacă suferiți de căderea părului sau unghiile sunt casante, creșteți aportul de alimente care oferă biotină.

Sunt bune suplimentele cu biotină?

În acest caz, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră sau cu dieteticianul pentru a verifica și a vedea dacă sunt necesare suplimentele.

Biotina se găsește într-o mare varietate de alimente, motiv pentru care deficiența ei este rară. Alimentele care sunt deosebit de bune ca surse de biotină includ carnea (în special ficatul și rinichii), drojdia, gălbenușurile de ou, brânza, leguminoase precum soia și alunele, verdețurile cu frunze, conopida, ciupercile. În plus, și bacteriile intestinale produc o cantitate mică de biotină.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale biotinei?

1. Biotina joacă un rol cheie în metabolismul macronutrienților. În special în producerea de energie prin menținerea activității unui număr de enzime implicate în metabolismul carbohidraților, grăsimilor și proteinelor. Deci, enzimele care conțin biotină ajută la inițierea procesului de gluconeogeneză, activează reacții importante pentru producerea de acizi grași și descompunerea aminoacizilor.

2. Biotina este importantă pentru sănătatea unghiilor. Se crede că suplimentele cu biotină pot ajuta la întărirea unghiilor fragile și casante. Se estimează că problemele cu unghiile fragile afectează aproximativ 20% din populația lumii.

3. Biotina este importantă pentru starea părului. Se crede că biotina susține creșterea părului și menține sănătatea părului, dar lipsesc dovezi pentru această teorie. Cu toate acestea, lipsa de biotină a fost asociată cu căderea părului. Rămâne de văzut dacă biotina îmbunătățește creșterea părului la persoanele sănătoase.

4. Biotina joacă un rol important în timpul sarcinii și alăptării. În timpul sarcinii și alăptării, necesarul zilnic de biotină poate crește. Până la 50% dintre femei pot suferi de o lipsă de biotină în această perioadă. Se crede că acest lucru se datorează defalcării sale mai rapide în organism în timpul sarcinii. În plus, un motiv major de îngrijorare este faptul că studiile pe animale au arătat că deficiența de biotină în timpul sarcinii poate provoca malformații congenitale la copii. Cu toate acestea, trebuie consultat un medic înainte de a lua biotină în timpul sarcinii sau alăptării.

5. Biotina poate scădea nivelul glicemiei la pacienții diabetici. Unele dovezi sugerează că, concentrațiile sanguine de biotină pot fi mai mici la persoanele care suferă de diabet, comparativ cu persoanele sănătoase.

6. Biotina este importantă pentru piele. Persoanele care au deficit de biotină pot avea probleme cu pielea și pot suferi de apariția unor erupții cutanate roșii, solzoase. Unele studii indică, de asemenea, că deficitul de biotină este asociat cu dezvoltarea dermatitei seboreice. Cu toate acestea, nu există dovezi că suplimentele de biotină oferă beneficii pentru piele.

7. Biotina joacă un rol în tratamentul sclerozei multiple. Doze mari de biotină sunt folosite în tratamentul sclerozei multiple. Un studiu experimental pe 23 de pacienți cu scleroză multiplă progresivă a arătat o oarecare îmbunătățire la mai mult de 90% dintre persoanele care au luat doze mari de biotină. Sunt necesare cercetări suplimentare în acest domeniu pentru a confirma concluziile.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!