Căutăm soluțiile în afară, prea puțin în interior. Ne uităm la grădina celorlalți, având impresia că legumele lor dețin un secret de sunt așa frumoase, iar proprietarii ne vor da pastila care să ne rezolve toate problemele.
De câte ori nu ți-ai dorit să fii mai bun? Și nu mai bun decât tine, ci mai bun decât ceilalți. De câte ori nu ți-ai irosit energia vrând să rezolvi problemele altora și ignorându-le pe ale tale? Ai udat grădina vecinului și ai uitat să smulgi buruienile din fața casei tale.
Am întâlnit mulți oameni care-și căutau scuze pentru nefericirea lor și arătau cu degetul spre trandafirii celorlalți. “Ca să reușești trebuie să ai relații”, “soluțiile la probleme nu le găsești așa ușor cu una cu două”, “eu n-am noroc.” Așa o fi?
Puterea ta e în grădina vecinului. Tu i-ai oferit-o!
De fiecare dată când te simți dezamăgit, trist, învins, ai cedat responsabilitatea ta celorlalți. Adică puterea ta e în grădina vecinului și tu aștepți să-ți dea ție roade semințele. Și adevărul este că ai pământ roditor, doar că nu poate să apară la exterior decât ceea ce ai semănat în interior. Așa că dacă fructele tale sunt acre, poate nu viața este responsabilă, ci semințele tale, cum îngrijești tu pământul și ce acțiuni ai făcut până la a gusta din roade.
Pasul 1. Responsabilitatea
Lasă grădinile altora. Nu te privesc și nici măcar nu știi prin câte au trecut ei până să vezi tu rezultatele. Cel mult, poți să-i întrebi ce semințe au plantat, cum și-au udat solul, ce îngrășăminte au folosit. Ca să poți înțelege ce au făcut ei bine, întâi trebuie să smulgi buruienile din rădăcini și să te simți responsabil pentru ce plantezi. Ce semeni, aia vei culege!
2. Renunță la buruieni
Toate acele lucruri care nu te ajută, care te trag în jos și îți fură din energie și fericire sunt buruienile tale. Nu lăsa putreziciunile să-ți inunde grădina, căci după o perioadă va fi și mai greu de curățat și tu mai greu de bine-dispus. Iar prin asta nu mă refer numai la lucrurile exterioare ție. Începe curățenia din interior. Gândurile negative sunt cele mai infecte buruieni.
3. Ai grijă de flori
Deși câteodată ești posomorât și spui că nu ai flori, mai uită-te o dată în jur. Scrie-ți pe o foaie toți prietenii și oamenii pe care-i iubești. Dă-le un telefon. Întâlnește-te cu ei. Fă-le loc în viața ta. Caută să adaugi noi oameni pe listă. Dă-ți voie să-ți lărgești cercul de prieteni și inspiră-te de la ei, fă un schimb avantajos de energii înalte și motivați-vă reciproc.
4. Fii recunoscător
Fii recunoscător pentru fiecare colțișor ce-l vezi. Nu te mai uita după gardul celui de lângă tine și cască-ți ochii la ce se află fix în fața ta. Până când nu ești mulțumit cu bucățica ta de pământ, nu vei primi mai mult. Găsește firul de iarbă ce-ți aparține, copacul plantat de tine și comoara din interiorul grădinii tale.
5. Alege
Alege-ți cele mai bune semințe. Dacă îți dorești un cais, nu planta un măr. Vrei o viață după inima ta? Atunci alege-ți acele gânduri, emoții și acțiuni care să te conducă la ea. Dacă semințele tale sunt gânduri negative, critică și invidie, ăsta-ți va fi rodul. Dacă cultivi optimism, acțiuni benefice pe termen lung și recunoștință, vei primi exact ceea ce ai emis. Practic, vei recolta întotdeauna ceea ce ai semănat. Nici mai mult, nici mai puțin.
6. Udă-ți pământul.
Odată ce ai plantat semințele dorite, ai răbdare. Nu te aștepta să plantezi azi semințele unui pom și mâine să-l vezi de doi metri. Succesul cere timp, răbdare, perseverență și mici acțiuni repetate. Câteodată va veni o ploaie răcoroasă ce te va ajuta să crești, însă de cele mai multe ori, va trebui să te înarmezi tu cu ustensile și să-ți uzi propria grădină.
Viața ta nu se va schimba peste noapte, însă își poate schimba direcția într-o secundă. Nu te aștepta să apară minuni dintr-o dată, ci mai bine fă tu ca lucrurile să se întâmple.
7. Culege-ți roadele
După o perioadă te poți bucura de ceea ce ai plantat. Gustul vieții e dulce sau amar în funcție de semințele tale. Tu bucură-te oricum și ține minte că o poți lua oricând de la capăt.
8.Tu ai grădina ta.
Te interesează ce zice lumea? Ce crede X despre tine și cum te-a judecat Cutărescu? E treaba lor. Tu ai grădina ta. Unii oameni îți spun că nu poți, că e greu, că lumea asta e un loc primejdios? E grădina lor. Las-o în pace, căci e plină de buruieni. Înainte să te apuci să o cureți tu, uită-te în grădina ta. Oferă din preaplinul fructelor tale, lăsându-le celorlalți grădinari libertatea să învețe, să înțeleagă, să facă jocul după regulile lor. Învață-i cum să cultive, în loc să îi hrănești cu credințele tale. Oferă-le semințe, apoi lasă-i să și le crească singuri. E responsabilitatea lor.
9.Ce vrei tu?
Cea mai importantă întrebare este Ce vrei tu? Ce îți dorești cu adevărat? Cum vrei să fie viața ta, din interior spre exterior? Asta este grădina ta.
Orice îți dorești, orice cauți și toate resursele alea de energie, putere, iubire și altele după care tânjești, se găsesc în magazine, doar dacă tu cauți hrană emoțională și spirituală crescută artificial. Cultivă tu ce vrei. Nu căuta prea departe fructele ce se găsesc doar în tine. E grădina ta! E responsabilitatea ta!
Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!