De sănătatea creierului depinde sănătatea întregului organism – 9 alimente care susțin sănătatea creierului

De sănătatea creierului depinde sănătatea întregului organism – 9 alimente care susțin sănătatea creierului

Publicat de Larisa Moldovan pe 31 October 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Oamenii de știință au descoperit că puteți să vă protejați creierul de deteriorarea funcției, să vă energizați neuronii și chiar să creșteți producția de neurotransmițători doar mâncând anumite alimente.

„Un corp sănătos începe cu un creier sănătos.”

Mănâncă aceste 9 alimente pentru a îmbunătăți performanța creierului:

1. Curry

Curry conține turmeric, un condiment care conține curcumină, o substanță antioxidantă și antiinflamatoare. Curcumina este capabilă să traverseze bariera hemato-encefalică, prin urmare, va acționa ca agent neuroprotector într-o gamă largă de tulburări neurologice.

Cercetările au arătat că curcumina este capabilă să inhibe acumularea de beta-amiloid distructivă în creierul pacienților cu Alzheimer, precum și să descompună placa existentă în înteriorul arterelor. S-a constatat chiar că curcumina îmbunătățește memoria și stimulează producerea de noi celule cerebrale – un proces numit neurogeneză.

Atenție, unele pudre de curry pot conține foarte puțină curcumină în comparație cu pulberea de turmeric în sine, așa că alege-o pe cea care are cea mai mare concentrație, pentru a beneficia la maxim de proprietățile sale.

2. Telina

Țelina este o sursă bogată de luteolină, un compus vegetal care poate calma inflamația din creier, o cauză majoră a tulburărilor neurodegenerative. Luteolina a fost, de asemenea, asociată cu o scădere a ratei pierderii memoriei legate de vârstă la șoareci. Pe lângă țelină, ardeii și morcovii sunt alte surse bune de luteolină.

3. Broccoli si conopida

Broccoli și conopida sunt surse excelente de colină, o vitamina B cunoscută pentru rolul său în dezvoltarea creierului. S-a demonstrat că consumul de colină în timpul sarcinii a îmbunătățit activitatea creierului feților din uter, ceea ce sugerează că colina poate crește funcția cognitivă, poate îmbunătăți învățarea și memoria.

Colina va reduce chiar și declinul memoriei legate de vârstă și vulnerabilitatea creierului la toxine atât în copilărie, cât și pe parcursul vieții. Ouăle și carnea sunt, de asemenea, considerate surse alimentare excelente de colină.

4. Nuci

Nucile sunt o sursă excelentă de grăsimi omega-3 pe bază de plante, fitosteroli naturali și antioxidanți. În plus, s-a demonstrat că ele încetinesc îmbătrânirea creierului la șobolanii mai în vârstă. De exemplu, DHA este un tip de grăsime omega-3 despre care s-a demonstrat că îmbunătățește funcția creierului și chiar promovează recuperarea creierului, deși se găsește în concentrații mai mari în grăsimile omega-3 de origine animală, spre deosebire de nuci.

5. Crabi

O porție de crab conține mai mult decât necesarul zilnic total de fenilalanină, un aminoacid care ajută la formarea neurotransmițătorului dopamină. Dopamina stimulează creierul cu adrenalină și norepinefrină (hormon tiroidian) și poate ajuta, de asemenea, la combaterea bolii Parkinson. În plus, crabii sunt o sursă excelentă de vitamina B12, care îmbunătățește funcția creierului.

6. Năut

Năutul este una dintre cele mai bune surse alimentare de magneziu (altele decât algele și legumele cu frunze verzi). Citratul de magneziu are un efect benefic asupra receptorilor celulari prin accelerarea transmiterii mesajelor, precum și relaxarea vaselor de sânge, ceea ce permite mai multă circulație a sângelui către creier.

7. Carne roșie

Carnea roșie, cum ar fi carnea de vită, este o sursă excelentă de vitamina B12, care este vitală pentru funcționarea corectă a creierului. Persoanele care au deficit de vitamina B12 tind să aibă rezultate mai slabe la testele cognitive și, de asemenea, au un volum total mai mic al creierului, ceea ce sugerează că o lipsă de vitamina B12 poate duce la contracția creierului.

8. Afine

S-a descoperit că antioxidanții și substanțele fitochimice ajută la o învățare, gândire și memorie mai bună și mai rapidă, dar în același timp reduce și stresul oxidativ neurodegenerativ. În plus, în comparație cu alte fructe, afinele au un conținut relativ scăzut de fructoză, ceea ce face ca afinele să fie unele dintre cele mai sănătoase fructe de pădure.

9. Grăsimi sănătoase

Grăsimile sănătoase care sunt esențiale pentru funcționarea optimă a corpului și a creierului includ untul organic din lapte, măsline, ulei de măsline organic virgin și ulei de cocos, nuci (pecan și macadamia), ouă naturale, somon sălbatic din Alaska și avocado, de exemplu.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!