De peste 15 ani, barza, zburând peste 13 mii de kilometri, vine la iubita lui rănită

De peste 15 ani, barza, zburând peste 13 mii de kilometri, vine la iubita lui rănită

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 November 2022 in De SufletLecții de viațăViata

În fiecare august, un bărzoi pe nume Klepetan este forțat să-și părăsească partenera Malena pentru a migra în Africa de Sud. Din păcate, Malena nu poate zbura cu el – acum 22 de ani a fost rănită de un vânător, iar de atunci a rămas singură și își așteaptă cu răbdare logodnicul. Și până acum, timp de 15 ani, credinciosul Klepetan, depășind o distanță de 13 mii de kilometri, se întoarce la logodnica lui în fiecare an.

În timp ce barza se află în Africa, Malena este îngrijită de un fost om se serviciu al școlii din sat. Berzele și-au construit cuibul de dragoste chiar pe acoperișul casei sale, care se află în micul sat Brodski Varos, Croația. Datorită lui a devenit cunoscută această poveste a iubirii adevărate.

Croația este un loc popular de cuibărit pentru berzele albe; aproximativ 1.500 de perechi cuibăresc locuiesc în țară, unele sate având mai multe berze decât oameni. Omul de serviciu croat Stjepan Vokić a găsit-o pe Malena în timp ce pescuia în 1993; fusese împușcată de vânători și nu putea zbura. Vokić a salvat-o pe Malena și a devenit îngrijitorul ei. În 2001, un mascul de barză, pe care Vokić l-a numit Klepetan, a început să o viziteze pe Malena.

Klepetan se întorcea în fiecare primăvară pentru a se împerechea cu Malena. Printr-o bandă de urmărire radio, s-a stabilit că Klepetan a făcut o călătorie de o lună de 13.000 de kilometri (8.000 de mile) din Africa de Sud în Croația pentru a se întâlni cu Malena în fiecare an. Vokić a avut grijă de puii lor, deoarece Malena nu a putut să meargă după hrană, făcându-le un cuib, adăpostindu-i și hrănindu-i.

În 2017, Klepetan s-a întors și a găsi un alt bărzoi și un ou proaspăt depus în cuibul Malenei. Klepetan a alungat masculul și a spart oul concurentului său. Perechea a avut 66 de pui în total.

Avem și un clip video făcut de BBC care ne vorbește despre povestea lor:

Actualizare

Pe 7 iulie 2021, Malena a murit de bătrânețe. Moartea ei a fost anunțată de Stjepan Vokić. La momentul morții sale, ea fusese îngrijită de Vokić timp de 28 de ani. Perechea de berze a făcut obiectul unui videoclip care a dus la adoptarea unor legi de protecție pentru păsările migratoare în Liban. Perechea a fost descrisă drept „cea mai neobișnuită poveste de dragoste a Croației”.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!