De multe ori in viata gândim prost și mult, ne îngrijorăm fără rost…

Publicitate

“Traim cu totii sub acelasi cer, dar avem diferite orizonturi.” – Konrad Adenauer

Gânduri. Ne lovesc ca bulgării de zăpadă. Unii se sfărâmă în zăpada pufoasă și albă înainte să ajungă la destinație, iar alții ne izbesc cu tăria unui pumn. În preajma sărbătorilor întotdeauna simțim melancolia, singurătatea, prezentul ceva mai acut decât în restul anului.

Poate fiindcă ne pregătim să facem calculul realizărilor și să tragem linie. Sau poate fiindcă suntem neliniștiți cu privire la noul an. Fiecare gând sau sentiment, fiecare vis sau dorință ne schimbă starea interioară.

Devenim confuzi, neliniștiți, temători. Ne adresăm întrebări, ne frământăm în tăcere, ne gândim la soluții pentru problemele noastre. Viața ne ajunge din urmă și pune sub lupă toate faptele noastre, toate gândurile, toate eșecurile, toate lecțiile învățate. Este greu să te prefaci că nu-ți pasă. Fiindcă sub toate zâmbetele de gheață pe care le porți zilnic, se află adevăratul foc al inimii tale. Toate incertitudinile. Toate întrebările. Toate gândurile. Și ele nu te lasă să simți, să auzi liniștea. “Oare ce pot face mai mult ?” sau “De ce oare am făcut lucrul acesta” sau “Oare este bine că am procedat în felul ăsta?”

Toate acestea reprezintă gaura neagră din mintea noastră. Ne atrage ca într-o capcană premeditată și noi nu realizăm acest lucru. În ultimul timp am observat că oamenii sunt mai irascibili decât de obicei. Că nu-și găsesc rostul, că sunt cuprinși de nerăbdare. Cred că starea aceasta se datorează doar gândurilor negative care prind contur în mintea noastră și coboară în inimi. Ne tulbură liniștea interioară și ne macină secundă de secundă sentimentele frumoase depozitate cu mare greutate și grijă.

Publicitate

Nu este ușor să ai un interior curat și pur. Și mai ales ca acesta să rămână mereu așa pe durata vieții. Ne petrecem majoritatea timpului încercând să frecăm podeaua sufletului în speranța că-i vom reda luciul de altă dată, însă ceea ce nu vedem și nu înțelegem este că ea se pătează zilnic de cuvinte și gânduri murdare, de resentimente și invidie, de egoism și răutate. Ceea ce ne întrebăm rămâne la stadiul de întrebare fiindcă nu știm cui să adresăm frământările noastre.

Gândim prost și mult, ne îngrijorăm fără rost, simțim teamă fără a fi necesar și asta doar fiindcă nu știm către cine să redirecționăm micile noastre neliniști.

Dumnezeu este alături de noi în fiecare moment al existenței noastre, pregătit să ne asculte neliniștile, să ne îmbrățișeze sufletele, să ne redea armonia și pacea mult așteptată. El este gata să ne primească la sânul său, să ne sărute frunțile îngândurate, să ne vindece rănile inimii. El este destinatarul gândurilor tale. El este răspunsul tuturor întrebărilor nerostite dar gândite.

El este cheia spre lumină, adevăr și iubire. Și atunci de ce oare ne petrecem timpul gândind la ceea ce ar fi putut fi, la ceea ce nu avem, la ceea ce am fi putut face dar nu am făcut la timp, în loc să ne bucurăm de ceea ce avem, de momentul prezent, de prezența oamenilor dragi în viața noastră, de binecuvântările zilnice?

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet

30 ianuarie – Sf. Trei Ierarhi, ce trebuie sa faci si ce nu trebuie sa faci in aceasta mare zi de sarbatoare

Publicitate

Astazi, crestinii ortodocsi ii praznuiesc pe Sfintii Trei Ierarhi: Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie Teologul si Sfantul Ioan Gura de Aur.

Acestia sunt considerati a fi cei mai mari invatatori ai crestinatatii si patronii spirituali ai institutiilor de invatamant teologic de pe tot globul. Sarbatoarea celor trei ierarhi este considerata a fi o zi dedicata impacarii, in care rudele isi rezolva problemele nascute dupa certuri care au durat mai multi ani.

Cu ocazia acestei sarbatori se spune ca este bine sa fie ajutati copiii saraci care vor sa ajunga preoti, iar, ca bucate, se asaza pe masa peste si fructe. Pe 30 ianuarie se serbeaza si intrarea crestinilor in biserica si inceputul credintei in Dumnezeu, iar in mediul rural ziua e considerata piatra de hotar pentru schimbarea vremii: daca apa va curge din streasina, inseamna ca primavara va fi friguroasa, iar daca va fi foarte frig, inseamna ca iarna va fi calduroasa.

SFINTII TREI IERARHI. Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura-de-Aur sunt sarbatoriti impreuna, pe 30 ianuarie, sub numele comun de Sfintii Trei Ierarhi. Aceasta sarbatorire in comun a fost aleasa tocmai pentru a evidentia harul dumnezeiesc, cu totul deosebit, al acestora, chiar daca numele fiecaruia in parte mai este pomenit in cursul aceleiasi luni: Sfantul Vasile cel Mare (1 ianuarie), Sfantul Grigorie Teologul (25 ianuarie) si Sfantul Ioan Gura-de-Aur (27 ianuarie).

Obiceiuri si superstitii

In ziua in care sunt sarbatoriti, nu se lucreaza fiind rau de ars, de friguri si de paguba.In aceasta zi trebuie sa dam o luminare de pomana, pentru ca intreaga viata sa fie luminata. In multe zone, familiile ii tin pe cei Trei Ierarhi de patroni ai casei. Se face coliva si oamenii merg la biserica. Pentru reusita familiei si a treburilor gospodaresti, in aceasta zi nu se lucreaza. Sarbatoarea se tine pentru ca sa ajute femeilor sa toarca mai cu spor peste an. Se face praznic in onoarea sufletelor mortilor neimpartasiti.

Sarbatoarea se tine pentru fericirea fetelor si pentru a-i apara de boli si durere pe toti ai casei. Celui ce lucreaza in aceasta zi i se stramba mintile. Fetele fac vraji pentru a li se arata ursitul: nu lucreaza si nu mananca decat paine si sare. Se crede ca in aceasta zi incolteste sub zapada graul care a ramas neincoltit de cu toamna. In traditia populara se spune ca de astazi se schimba vremea. De-acum, se zice ca “se stramba partiile”, iar vremea da spre primavara. Daca curg stresinile, primavara e friguroasa, daca e ger, vara e calduroasa. Sfantul Vasile cel Mare s-a nascut in Cezareea Capadociei, intr-o familie evlavioasa.

Parintii i-au dat o educatie crestina aleasa. Studiile le incepe in familie cu tatal sau, retorul Vasile. Invata cu cei mai eruditi retori si filosofi la Cezareea Capadociei (al treilea oras ca marime si importanta din Imperiul Roman, dupa Roma si Alexandria Egiptului), apoi la Constantinopol, devenit capitala imperiului si, in cele din urma, la Atena, unde il avea coleg si prieten pe Sf. Grigorie de Nazianz, ca si pe viitorul imparat Iulian Apostatul (361 – 363).

In anul 355 se intoarce in orasul natal, avand 25 de ani, primeste botezul, imparte intreaga avere la saraci si intra in monahism. In singuratatea manastirii, impreuna cu prietenul sau Grigorie de Nazianz, alcatuieste o culegere de texte despre frumusetea vietii spirituale cu titlul: “Filocalia – iubire de frumos”.

Publicitate

In 364 este hirotonit preot, iar in 370 – episcop al Cezareei Capadociei. Sfantul Grigorie de Nazianz s-a nascut la Arianz, langa cetatea Nazianz, dintr-o familie de aristocrati. In anul 379 pleaca la Constantinopol unde, la mica Biserica a Invierii, tine cele cinci Cuvintari teologice in cinstea Sf. Treimi care ii vor aduce mai tirziu numele de “Teologul2. Tot aici rosteste cele cinci omilii despre dumnezeirea Logosului. Cuvantarile il dezvaluie ca orator desavarsit, profund cunoscator al principiilor retoricii.

De aceea, cuvantarile sale sunt studiate in scolile de retorica. Prin acestea, tanarul episcop a demonstrat ca, in cetate, cultura crestina nu este cu nimic mai prejos de cea clasica pagana. Interesant de stiut, Sf. Grigorie este primul autor grec care a publicat o colectie de scrisori, el punind bazele corespondentei ca mijloc de comunicare. Sfantul Ioan Hrisostom sau Ioan Gura-de-Aur este considerat cel mai de seama reprezentant al scolii din Antiohia. Tatal sau a detinut inalta functie militara de magister militum Orientis.

Datorita talentului sau oratoric, de bun vorbitor, Sfantul Ioan a primit titlul de “invatator si sacerdot universal”, tot gratie maretiei si splendorii cuvantului sau primind numele de Hrisostom, adica “Gura-de-Aur”. A fost si patriarh al Constantinopolului.

Spre sfarsitul secolului al XI-lea, la Constantinopol se iscase o mare disputa legata de cei trei ierarhi, pe care ii praznuim pe 30 ianuarie, oamenii intrebandu-se care este mai mare: Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie Teologul sau Sfantul Ioan Gura de Aur. Dupa cativa ani de la declansarea neintelegerilor, cei trei sfinti au inceput sa i se arate aievea, unul cate unul, episcopului Evhaitelor, Sfantului Ioan Mauropous.

In cele din urma, in anul 1084, intr-o vedenie, fericitului i-au aparut cei trei sfinti impreuna. Cuvintele pe care cei trei ierarhi i le-au adresat Sfantului Ioan ne arata modul in care sfintii conlucreaza – cu Dumnezeu si intre ei -, asa cum si noi trebuie sa ne unim, in cuvant si in lucrare: “Dupa cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem si nici o vrajba nu este intre noi. Fiecare din noi, la timpul sau, indemnati de Duhul Sfant, am scris invataturi pentru mantuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfant, asa am invatat.

Nu este intre noi unul intai si altul al doilea. De chemi pe unul, vin si ceilalti doi. Drept aceea, sculandu-te, porunceste, celor ce se invrajbesc, sa nu se mai certe pentru noi. Ca nevointa noastra, cat am fost in viata si dupa moarte, a fost sa impacam pe oameni si sa aducem in lume pace si unire. Impreuneaza-ne, dar, facandu-ne praznic la cate trei intr-o singura zi, si instiinteaza cu aceasta pe crestini, ca noi in fata lui Dumnezeu, una suntem.”

SFINTII TREI IERARHI, patronii spirituali ai invatamintului teologic

In urma acestei vedenii, Sfantul Ioan a ales ziua de 30 ianuarie pentru praznuirea comuna a celor Trei Ierarhi, stingandu-se astfel si disputele din capitala, lumea unindu-se in sarbatorirea impreuna a Sfantului Ierarh Vasile cel Mare, a Sfantului Grigorie Teologul si a Sfantului Ioan Gura de Aur. Pentru a recunoaste valoarea teologica a Sfintilor Trei Ierarhi, prin hotararea luata la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, Sfintii Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai institutiilor de invatamant teologic ortodox din intreaga lume.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Sarbatori