De multe ori apreciem gresit oamenii, si le permitem celor rai sa se apropie de noi, in timp ce ii indepartam pe cei buni

De multe ori apreciem gresit oamenii, si le permitem celor rai sa se apropie de noi, in timp ce ii indepartam pe cei buni

Publicat de Larisa Moldovan pe 22 February 2019 in Dezvoltare Personala

Judecăm oamenii încă de la prima întâlnire, din primele priviri, din primele cuvinte rostite , adică după aparențe . De cele mai multe ori , o știm prea bine, aparențele înșală. Este de preferat ca mai întâi să cunoaștem îndeajuns de mult persoana și abia atunci ne putem permite sa o judecăm chiar dacă nu avem dreptul sa o facem.

Mulţi dintre noi suntem înclinaţi să condamnăm cu o uşurinţă pe care nimic din gândul şi din fapta noastră, nimic din făptura slabă nu o poate întemeia. Oamenii cred că, dacă au văzut sau au ascultat pe cineva în treacăt, îl pot judeca imediat şi fără greş. Stă aici o mare slăbiciune a firii noastre.

Omul este o fiinţă tainică şi nemăsurat de bogată; în ţesătura sufletului său pot sta lucruri de nimeni bănuite. Nici după cele mai lungi şi mai atente convieţuiri, nu ne putem socoti în drept de a judeca pe altul. În fiecare dintre noi sălăşluiesc atâtea puteri şi slăbiciuni, atâtea frumuseţi şi lucruri urâte, încât cu greu am putea alege adevărul şi împǎrţi dreptatea. Numai o închipuire neîntemeiată despre natura făpturii noastre ne poate face să apucăm pe o cale atât de pripită şi inumană.

Cine îţi dă dreptul de a judeca pe altul? De unde această calitate supraomenească? Este cineva dintre noi fără de greşeală? În genere, omul este înclinat de a fi foarte iertător faţă de sine şi foarte aspru faţă de alţii.

Iisus, în faţa oamenilor care voiau să omoare cu pietre femeia păcătoasă, a spus: „Cine dintre voi este fără păcat, să arunce cel dintâi cu piatra”. Oamenii, la auzul acestor cuvinte, s-au înspăimântat şi au dat cu toţii înapoi. I-a mustrat întrebarea.

Tainele sufletului omenesc, neputinţa noastră de a le pătrunde şi natura noastră slabă nu ne îndreptăţesc să ne ridicăm ca judecători.

În vitrina unui magazin de animale era un afiş: “Căţeluşi de vânzare”.

Un băieţel de 9 ani intră şi întreabă care-i preţul unui căţeluş.

Vânzătorul îi răspunde că preţul este între 15 şi 30 dolari.

Băieţelul bagă mâna în buzunar, scoate câteva monezi.

Numără 3 dolari … şi apoi întreabă:

-Aş putea vedea căţeluşii?” Vânzătorul zâmbeşte. Fluieră, iar din magazin iese afară căţeaua şi în urma ei 6 căţeluşi frumoşi. Al şaptelea căţeluş… rămase în urmă şi nu se apropia! Băieţelul întreabă: “

– De ce căţeluşul ăsta şchioapătă ?” Omul îi răspunse că acesta s-a născut cu o problemă la picior şi așa va şchiopăta toată viaţa! “

– Acesta-i căţeluşul pe care-l doresc, a spus băieţelul cu bucurie în glas.

– Dacă asta e dorinţa ta, ţi-l dau gratis!

Copilul s-a supărat şi a răspuns:

– Nu-l vreau gratis, preţul lui e la fel ca şi a celorlalţi căţei, îţi voi da tot ce am la mine acum, şi în fiecare lună îţi voi plăti 1 dolar, până voi achita preţul lui întreg!”

– Eşti sigur că vrei acest căţeluş ? Din păcate niciodată nu va putea fugi ,sau juca ,sau sări precum ceilalţi!

Băieţelul s-a aplecat, şi-a ridicat puţin pantalonul şi i-a arătat vânzătorului aparatul de fier ce-i susţinea piciorul strâmb.

– Nici eu nu pot alerga, de aceea acest căţeluş are nevoie de cineva care să-l înţeleagă!

Ochii vânzătorului s-au umplut de lacrimi când i-a spus copilului:

– Mă rog şi sper ca fiecare căţeluş să aibe pe cineva care să-l iubească, aşa precum tu îl vei iubi pe acest căţeluş!

De cele mai multe ori , noi oamenii, judecăm și tragem concluzii după prima impresie, după lucruri de suprafață fără să pătrundem în profunzime. Ș-apoi în viaţă nu contează cine sau ce eşti, contează ca cineva să te preţuiască şi să te iubească necondiţionat! Un prieten adevărat, este acela care nu te părăsește când apare furtuna…pe bună dreptate se spune că dacă vrei să-ți cunoști prietenii adevărați, așteaptă să vină o furtună în viața ta și fii atent câți mai rămân în jurul tău …cu siguranță foarte puțini , și asta pentru că „prietenii de vreme bună” te-au părăsit.

Și încă ceva : înainte de a pune etichete altora , fii atent la tine, privește-ți întregul tău și nu te judeca după aparențe nici pe tine. Ești întreg cu toate calitățile și defectele tale, care te fac unic în lumea asta. Privește-te dincolo de ce se vede la tine,fii atent la ce știi, la ce crezi și la ce trăiești.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!