Mulți oameni își încep ziua cu o ceașcă de cafea revigorantă. Cu toate acestea, un simplu măr vă poate ajuta să vă treziți rapid și să vă concentrați asupra muncii. În acest articol vom discuta despre cum merele vă încarcă cu energie și vă vom prezenta alte câteva produse pe care este bine să le consumați dimineața.
De ce cafeaua vă oferă o stare de energie? Este foarte simplu, cofeina, binecunoscută de toți, are efect hipertensiv. În schimb, teobromina și teofilina dilată vasele de sânge și scad tensiunea arterială.
În timpul somnului, tensiunea arterială scade, iar după o ceașcă de cafea aromată, aceasta crește rapid. Doar 100 de miligrame de cofeină pot stimula semnificativ sistemul nervos și toate procesele mentale. Creierul se oxigenează mai bine în acest moment, iar metabolismul se accelerează.
În doze moderate, cofeina are un efect benefic asupra întregului organism, dar în cantități mari, băutura poate provoca insomnie, tahicardie, dureri de cap și agitație excesivă.
Există, de asemenea, câteva situații în care consumul de cafea ar trebui să fie limitat în mod semnificativ. Acestea includ sarcina și alăptarea, diagnosticul de glaucom, insomnia confirmată, alergia la cofeină, hipertensiunea arterială și altele.
În acest caz, ar trebui să luați în considerare și alte produse pe care le puteți consuma dimineața:
Despre efectele merelor dimineața
La prima vedere, probabil ne îndoim de acțiunea comună a cafelei și a mărului. Cu toate acestea, experții de la Universitatea Cornell susțin că datorită conținutului mare de fibre, zaharuri, vitamine și antioxidanți, merele pot oferi energie organismului.
Numai 13 grame de zahăr natural pot avea același efect energizant ca și cofeina. În același timp, merele nu vor provoca schimbări bruște ale stării de spirit sau sentimente de anxietate, iar explozia de energie nu va dispărea la fel de rapid ca după consumul de băuturi cofeinizate.
Desigur, merele sunt foarte benefice pentru întregul organism. Cercetătorii confirmă că, consumul regulat de mere are un efect benefic asupra sistemului cardiovascular, ajută în tratamentul astmului, a bolii Alzheimer, diabetului și a altor afecțiuni.
Băuturi alternative la cafea
1. Cafea din cicoare
Din această plantă se poate prepara o băutură caldă care va avea un miros și un gust asemănător cafelei. Cercetătorii chinezi au demonstrat că, cafeaua din cicoare este o băutură delicioasă care are un efect benefic asupra inimii și a vaselor de sânge.
De asemenea, reduce nivelul glucozei și colesterolului din sânge, crește imunitatea și ajută în lupta împotriva bacteriilor. Există și alte tipuri de cafea – de orz, de gălbenele și chiar de păpădie.
2. Ceai Rooibos
Această băutură caldă cu un gust dulceag de fructe, îmbunătățește funcționarea creierului, ajută la concentrare și vă umple de energie. De asemenea, în categoria băuturilor revigorante se pot include ceaiul negru și cel verde, cacao, ceaiurile din sunătoare, măceș și salvie, precum și rădăcina de ghimbir.
Produse pe care este bine să le consumați dimineața
1. Spanac
La fel ca și merele, spanacul conține multă vitamina C. De asemenea, conține fier, magneziu, potasiu și alte substanțe utile. S-a constatat că spanacul calmează sistemul nervos și ajută la combaterea depresiei sezoniere.
2. Ciocolată neagră
Ciocolata vă ajută să produceți endorfine și energie pentru creier. Principalul lucru este să nu exagerați cu ciocolata, pentru a evita problemele legate de absorbția glucozei și excesul de greutate.
3. Banane
Bananele conțin mai multe substanțe care vă pot încărca cu energie de dimineață. Acestea conțin mult triptofan, care vă ajută să produceți “hormonul fericirii” serotonină. De asemenea, bananele conțin mult potasiu, benefic pentru inimă și sistemul nervos, și carbohidrați care vă oferă energie.
4. Citrice
Puteți obține energie dimineața cu o portocală sau cu jumătate de grapefruit. Citricele vă pot oferi necesarul zilnic de vitamina C și vă pot îmbunătăți starea de spirit. Puteți mânca portocalele direct sau puteți face suc proaspăt de portocale.
Cu toate acestea, sucul proaspăt de portocale nu este potrivit pentru persoanele cu afecțiuni la stomac. Nu beți un astfel de suc pe stomacul gol.
5. Apă
Oboseala poate apărea adesea și din cauza deshidratării. Prin urmare, un pahar de apă la temperatura camerei dimineața imediat după ce vă treziți vă va aduce multe beneficii.
6. Fructe de pădure
Murele, afinele și căpșunile pot fi considerate printre cele mai naturale stimulente. Un pumn de fructe de pădure dimineața vă poate oferi energie și vă poate satura cu vitamine esențiale.
7. Nuci
După cum se știe, un mână de nuci pe zi poate prelungi viața și poate proteja organismul de multe boli. Deoarece ele conțin suficiente calorii, este mai bine să le consumați dimineața. Acest lucru vă va oferi energie pe tot parcursul zilei fără a vă afecta greutatea.
8. Iaurt
Cafeaua poate fi înlocuită cu iaurt natural. Acesta conține mult calciu și magneziu. Magneziul este considerat o sursă naturală de energie, dar este util doar iaurtul natural, fără adaosuri de siropuri de fructe sau zahăr.
9. Mămăligă și ovăz
Aceste feluri de mâncare conțin multă fibră, vitamine din grupa B și carbohidrați care pot crește tonusul general, vă pot oferi energie și pot îmbunătăți activitatea cerebrală.
10. Ouă
Felurile de mâncare cu ouă pot fi incluse în categoria super-alimentelor. Ouăle conțin multă proteină, diverse vitamine și alte substanțe utile. Pentru funcționarea bună a organismului, aceste substanțe sunt absolut necesare. Prin urmare, micul dejun cu ouă este una dintre cele mai bune opțiuni.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.