De ce trosnesc articulațiile și este acest lucru dăunător?

De ce trosnesc articulațiile și este acest lucru dăunător?

Publicat de Larisa Moldovan pe 25 July 2023 in Sanatate

Trosnitul și pocnitul articulațiilor nu sunt o problemă deloc inofensivă, așa cum cred mulți oameni. Crepitația, așa cum este numit sunetul caracteristic al pocnitului articulațiilor, poate fi un simptom al proceselor inflamatorii în țesutul cartilaginos și osos, rezultate ale traumelor sau schimbărilor legate de vârstă.

Artrita, hiper-mobilitatea articulară, un stil de viață sedentar sau avitaminoza? Acestea pot fi câteva motive. Iar dacă este vorba despre trosnitul coloanei vertebrale? Vom afla în continuare.

De ce apare trosnitul în articulații?

Între articulație și vertebră există un spațiu numit bursă sinovială. Acolo se găsește un lichid special (lichid sinovial) pe bază de acid hialuronic, care amortizează suprafața în timpul frecării, reducând riscul de uzură a cartilajelor și asigurând mișcări libere și fără durere ale membrelor sau coloanei vertebrale.

Trosnetul apare atunci când nivelul lichidului sinovial scade semnificativ sau bursele sunt deteriorate. Acesta este unul dintre semnele schimbărilor degenerative, a scăderii sau creșterii presiunii în interiorul capsulei articulare.

La o persoană sănătoasă, pocniturile pot apărea în urma menținerii prelungite în aceeași poziție și nu necesită tratament sau diagnosticare.

Principalele cauze ale trosnetului în articulații și coloana vertebrală

Sunetele puternice sau subtile pot indica deteriorarea țesutului cartilaginos. Acestea apar atunci când placa cartilaginoasă se uzează, reducându-se ca mărime din cauza lipsei de substanțe nutritive și umiditate.

Cauzele trosnetului în articulații și coloana vertebrală pot fi:

– Pătrunderea unei cantități mari de aer în lichidul sinovial, care în timpul mișcării iese în bule, izbucnind și producând un sunet specific.
– Deficitul de lichid, uscarea excesivă a suprafeței cartilajului, ceea ce sporește frecarea.
– Boli infecțioase, acumularea de exsudat inflamator în bursă.
– Hiper-mobilitatea articulației.
– Predispoziție genetică pentru boli ale țesutului osos.
– Artroză cronică cu leziuni ale cartilajelor articulare.
– Consecințele unei leziuni anterioare (fracturi, contuzii, rupturi de menisc).
– Tendinită.
– Bursită.
– Depunerea de săruri (osteofite) în bursele articulare.

Inflamația și leziunile articulațiilor apar adesea într-un stil de viață sedentar. Țesutul primește o nutriție insuficientă, starea cartilajelor se înrăutățește, ceea ce duce la crepitații caracteristice în coloana vertebrală, umăr, genunchi sau degete. Problema se agravează în caz de tulburări hormonale, boli endocrine sau în perioada menopauzei la femei.

La copiii mici, crepitația în zona bazinului este un semn caracteristic al displaziei articulației șoldului. În acest caz, copilul trebuie dus la pediatru și ortoped.

La sportivii de culturism, crepitația în articulații este legată de consumul excesiv de proteine. Proteina este necesară pentru creșterea masei musculare, dar deshidratează țesutul cartilaginos.

Ridicarea greutăților suplimentare impune o suprasolicitare suplimentară asupra articulațiilor, provocând inflamații și deteriorarea prematură.

Tipuri de trosnet în articulații și coloană vertebrală

Dacă problema apare după somn sau muncă în poziție șezândă, trebuie exclusă depunerea de săruri, tulburările metabolice. Printre alte posibile afecțiuni se numără:

– La trosnetul în genunchi trebuie ixclusă bursita genunchiului, tendinita și leziunile de menisc.
– Dacă pocniturile sunt în spate, cauzele pot fi: reumatismul, osteocondroza, complicații ale scoliozei, lordozei sau cifozei, hernii intervertebrale, protruzii.
– Trosnetul în umăr sau cot apare adesea în caz de artroză, artrită sau formarea de osteofite.

Este important să se ia în calcul deformarea, avitaminoza și procesele inflamatorii ascunse.

Metode de diagnosticare 

Trosnetul în articulații este un simptom al multor afecțiuni ale sistemului musculo-scheletic uman. Pentru a confirma diagnosticul, se utilizează următoarele metode:

– Radiografia.
– Ecografia articulațiilor.
– Analize complexe.
– Tomografia magnetică rezonanță.

RMN-ul ajută să se evalueze starea țesutului cartilaginos, prezența lichidului în bursa sinovială și să se diagnosticheze procesele inflamatorii. Metoda este prescrisă înainte de efectuarea unei puncții și exclude formațiuni noi, chisturi și leziuni ale ligamentelor.

Aceasta este cea mai precisă metodă de examinare a coloanei vertebrale în cazul suspiciunii de hernie și protruzie. RMN-ul arată o eficiență ridicată și este sigur pentru pacienți de toate vârstele.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!