De ce trebuie să plătim pentru răul făcut dar și pentru bine: înțelepciunea lui Confucius

De ce trebuie să plătim pentru răul făcut dar și pentru bine: înțelepciunea lui Confucius

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 August 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPsihologieSfaturi

Înțeleptul din China antică, Confucius (551–479 î.Hr.), bine cunoscut în întreaga lume, spune:

,,Marea glorie nu constă în a nu greși niciodată, ci în a ști să te ridici de fiecare dată când cazi.”

Această regulă se aplică doar oamenilor puternici și demni. Noi toți facem greșeli, dar în diferite situații și cu diferite consecințe. Este mai ușor să te plângi și să cauți motivele problemelor tale în exterior.

Fiecare dintre noi are uneori dorința de a renunța la tot și de a înceta să lupte cu “morile de vânt”. Astfel de gânduri se strecoară adesea în orice minte și te îndeamnă să renunți să te lupți pentru ceea ce ai promovat întotdeauna și continui să promovezi.

O persoană puternică se ridică și merge înainte, un om slab nu se grăbește să se ridice și se predă. A treia opțiune nu există. Aici trebuie să te “scoți singur din mocirlă”.

Cum nu pot exista două Luni pe cer, tot la fel într-un popor nu pot exista doi conducători. Dacă doriți să construiți un sistem de conducere optim și eficient pentru orice entitate (de la o familie la un stat), nu veți găsi un principiu mai bun.

Baza dezvoltării reușite constă în responsabilitatea celor (sau a celui) care conduc acest proces. Aici este responsabilitatea personală la toate nivelurile acțiunilor.

Dacă mai multe persoane conduc un proces specific, numai prin responsabilitate personală se poate obține succesul. În caz contrar, totul se va transforma într-un proces perpetuu de acțiuni diferite, îndreptate spre infinitate.

Criteriul talentului este rezultatul (a obține o soluție de calitate în timpul stabilit). Alte opțiuni (cum ar fi democrația sau asumarea răspunderii în comun) sunt ideale pentru impunitate și încurcătură.

A plăti binele cu rău este absurd. Cu ce plătim atunci pentru binele primit? O idee foarte simplă și în același timp nu foarte simplă.

Dacă plătești pentru bine cu rău, fii sigur că în curând vei avea un nou dușman. Aici, desigur, trebuie să înțelegi clar ce înseamnă “bine”. Ceea ce este bine pentru unul, poate fi rău pentru altul (am reexprimat puțin).

De asemenea, este important modul în care acest bine este făcut. Foarte important. Adesea, ceea ce este bine pentru tine, pentru altul se transformă rapid în “rău”, spre marea ta nedumerire.

Pentru bine trebuie să plătim cu “loialitate”! Cu cât cineva te ajută mai mult (face bine), cu atât mai de încredere ar trebui să fii pentru el. Poți numi asta, dacă dorești, tot bine (esența nu se schimbă foarte mult).



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!