„Şi toţi care voiesc să trăiască cucernic în Hristos Iisus vor fi prigoniţi.” (a doua Epistolă către Timotei 3:12), a spus Sfântul Apostol Pavel în a doua sa Epistolă către Timotei.
Fiecare urmaș al Domnului Răstignit, trebuie să-și ia crucea și să fie pregătit să suporte dureri și persecuții în acest lume.
Sfinții apostoli ne-au învățat că „prin multe necazuri trebuie să intrăm în Împărăția Lui Dumnezeu” (Faptele Apostolilor 14:22) și că „toți cei ce vor să trăiască evlaios în Hristos Iisus, vor fi persecutați” (2 Timotei 3:12).
„Niciun om nu poate intra în Împărăția cerească fără a evita ispitele”, afirmă Preacuviosul Antonie cel Mare (P.G. 65,77A).
La fel cum aurul, pentru a se curăța de impurități, trebuie să fie pus în cuptor și topit în foc, așa și noi, dacă vrem să fim creștini adevărați, trebuie să ne curățăm cu siguranță în cuptorul durerilor, persecuțiilor și poate chiar a martiriului.
În creștinism, întotdeauna au existat și vor exista martiri. După cum arată statisticile, în prezent, în 2022, unul din doisprezece creștini din lume (aproximativ 215 milioane de oameni în total) este supus diferitelor persecuții.
Acestea sunt nedreptăți de diferite grade: uneori încep cu încălcarea „simplă” a drepturilor creștine și ajung până la chinuri și omoruri. Să nu uităm să ne rugăm pentru frații noștri persecutați și întristați.
Ce trebuie să facem? Fiecare dintre noi trebuie să dobândească o mentalitate de martir, o atitudine mentală de martir și să fie pregătit să suporte persecuții: de la cele mai mici la cele mai mari.
Începând cu lucruri mici, să ne mărturisim cu curaj ca și creștini la locul de muncă, în școală și universitate, în general, în orice mediu. Să încercăm să învățăm să acceptăm cu liniște și încredere în Dumnezeu ironiile, batjocura, lipsa de respect și discreditarea, calomnia, amenințările, umilințele și orice rău care ne este făcut de către dușmanii credinței noastre.
În această luptă a mărturisirii credinței în Hristos, vom avea un imens beneficiu și ajutor din exemplul sfinților martiri și mărturisitori ai credinței noastre, pe care să ne străduim să-i citim zilnic.
Să nu uităm că în venele noastre curge sângele martirilor lui Hristos și că suntem urmașii lor.
Cu toate acestea, să avem drept principal Sursă de răbdare și curaj, Conducătorul și Temelia credinței noastre, care a suferit cea mai dureroasă și dezonorantă moarte pentru fiecare dintre noi și Care a înviat, Domnul nostru Iisus Hristos. Să nu îndepărtăm privirea de la El.
Amin!