De ce suferința este o parte a vieții. Detalierea celor trei adevăruri budiste

De ce suferința este o parte a vieții. Detalierea celor trei adevăruri budiste

Publicat de Larisa Moldovan pe 27 July 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăSpiritualitate

Mulți consideră budismul pesimist și negativ din cauza unei dogme bine-cunoscute a acestei religii care afirmă că suferința este o parte a vieții.

Multe persoane interpretează greșit această afirmație. În realitate, ideea din spatele acestei zicale este: “Viața nu este numai plăcută și bună, așa că trebuie să ne raportăm la ea în mod corespunzător”.

Conform budismului, suferința apare în mare parte din încercările de a preveni suferința emoțională sau de a reprima emoțiile puternice și dificile.

Viața noastră este adesea însoțită de pierderi, traume, tristețe, oboseală, plictiseală sau neliniște. Aceasta este o parte a vieții noastre.

Dacă încercăm să evităm aceste lucruri, cumpărând lucruri noi, călătorind, având relații superficiale, vom provoca doar mai multă dezamăgire.

Începeți să acceptați viața așa cum este, cu momentele bune și rele. Uitați de ideea unei vieți perfecte, ușoare și lipsite de suferință pe care lumea modernă și rețetele sociale încearcă să v-o impună, cu toate ispitele și distracțiile sale.

Viața este un flux continuu

Viața se schimbă constant, este în mișcare permanentă. Nu putem să schimbăm trecutul și nu putem ști ce ne rezervă viitorul, trebuie doar să trăim în prezent.

În fiecare dimineață ne trezim ușor diferiți, mereu altfel decât ieri. Celulele noastre se schimbă la nivel fizic, gândurile noastre sunt diferite.

Avem temperaturi corporale diferite și respirăm aer care se schimbă în mod constant. Totul în jurul nostru suferă schimbări, iar noi nu putem ignora acest fapt.

Ceea ce, de obicei considerăm lucruri, de fapt sunt procese. Obiectele materiale, deși par să fie solide și palpabile, sunt de fapt compuse din reacții chimice și procese fizice lente.

La fel și celulele din care este alcătuit corpul nostru uman, dispar și sunt înlocuite mereu cu altele noi. La fel și mintea – este doar un flux în continuă schimbare.

Acest lucru se aplică și pentru budism în sine. Într-o zi, învățăturile lui Buddha vor fi uitate, iar lumea va trebui să aștepte multe secole pentru apariția unui nou Buddha, care va redescoperi calea către nirvana.

Aceasta oferă budismului conștiința inpermanenței, deoarece nu se știe dacă ne vom reîncarna într-o formă umană înainte ca budismul să apună.

Pe de altă parte, fiecare suferință și fiecare consecință karmică sunt, de asemenea, trecătoare. Spre deosebire de alte religii, în budism nu există blestem veșnic.

Samsara este, de asemenea, trecătoare, ceea ce dă speranță că, în cele din urmă, toate ființele vor atinge nirvana.

Sentimentul neplăcut al instabilității poate fi, de asemenea, plăcut pentru noi dacă îl privim dintr-o perspectivă corectă. Dacă știm că nimic nu este permanent, trebuie să înțelegem că până și durerea și zilele rele vor trece.

Acceptați faptul că unele călătorii se încheie, în timp ce altele încep. Tot ceea ce pare acum groaznic va lua sfârșit și vă veți aminti doar de bine, dacă veți dori.

Noi ne schimbăm constant

Cultura noastră ne-a făcut să credem că în interiorul nostru există un “eu”. Budismul se bazează pe faptul că nu există un “eu” solid și stabil.

Luând în considerare principiul de mai sus, potrivit căruia totul se schimbă, este adevărat că ne schimbăm constant. Personalitatea noastră este mereu în curs de actualizare.

Dacă astăzi aveți depresie, nu înseamnă că veți avea pentru totdeauna. Dacă astăzi sunteți prea timizi în cuvintele și faptele voastre, nu înseamnă că nu veți putea să vă dezvoltați curajul mai târziu.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!