De ce sforăim și cum să eliminăm această problemă

De ce sforăim și cum să eliminăm această problemă

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 February 2021 in SanatateSfaturi

Sforăitul este o problemă obișnuită. 45% dintre adulți sforăie din când în când, iar 25% – în mod constant. Sforăitul apare atunci când aerul trece slab prin partea din spate a nazofaringelui și orofaringelui. În această zonă există țesuturi moi ale căilor respiratorii, limbii, palatului, limbii. Se închid (din diverse motive) și vibrează sub acțiunea aerului și auzim sunete de volum variabil.

Există multe motive pentru care sforăim, așa că există multe modalități de a scăpa de sforăit.

Care sunt cauzele sforăitului și cum să le tratezi

1. Un nas înfundat

Respirația corectă se face prin nas. De fapt, acesta este inventat în acest scop. Prin urmare, atunci când nasul este înfundat – din cauza alergiilor sau a curgerii nasului – aerul trece prin căile „de rezervă” – gura, iar acest lucru duce la sforăit.

Cum să-l vindeci

Medicamentele ajută la gestionarea congestiei, pentru fiecare tip de răceală sunt diferite. În orice caz, nu uitați să nu vă răsfățați cu picături vasoconstrictoare. Dacă congestia nazală persistă o săptămână și nu puteți respira fără medicamente, consultați medicul dumneavoastră.

2. Sept nazal curbat

Se poate forma un sept subțire între cele două nări, astfel încât o nară este vizibil mai îngustă decât cealaltă și acest lucru va interfera cu respirația nazală.

Cum să-l vindeci

Această variantă a sforăitului poate fi vindecată numai chirurgical – rinoplastia. Uneori septul își schimbă forma din cauza leziunilor. Tratamentul este același – chirurgical.

3. Inflamația amigdalelor

Amigdalele mărite (inclusiv așa-numitele adenoide) sunt adesea o problemă a copilului. Prin urmare, dacă un copil sforaie, asigurați-vă că vizitați un medic otorinolaringolog și verificați starea de sănătate a amigdalelor.

Cum să le vindeci

Urmați recomandările care vor oferi ORL. În fiecare caz, inflamația poate fi cauzată de diferite motive și, prin urmare, tratamentul va fi diferit.

4. Dormi pe spate

Chiar și oamenii perfect sănătoși sforăie pe spate, totul se întâmplă din cauza poziției.

Cum să îți modifici poziția

Cea mai ușoară opțiune este să nu dormiți pe spate. Cel mai eficient mod este să-ți faci un buzunar pe spatele unei pijalame sau a unui tricou și să pui acolo o minge de tenis (sau alt mic obiect rotund dens). El pur și simplu nu te va lăsa să te întinzi pe spate – va fi inconfortabil.

5. Medicația

Medicamentele au efecte secundare neașteptate. Sforaitul este doar unul dintre acestea. Hipnotice, sedative, relaxante musculare, antidepresive pot provoca relaxarea mușchilor limbii și faringelui, iar acest lucru se manifestă prin sforăit.

Cum să te vindeci

Dacă observați o legătură între medicamente și sforăit, spuneți-i medicului dumneavoastră și luați medicamente diferite.

6. Tonus muscular slab și trăsături anatomice

Când mușchii sunt prea relaxați, limba se poate scufunda ușor în gât și poate comprima spațiul aerian. Uneori această problemă se manifestă odată cu înaintarea în vârstă, uneori este vina geneticii și, uneori, oamenii înșiși, dacă consumă alcool.

Cum să te vindeci

Uneori este suficient să reduceți greutatea la normal, astfel încât respirația nocturnă să fie fără probleme. În caz contrar, trebuie excluși alți factori de risc.

Este clar că alcoolul trebuie eliminat. Dar dacă motivul nu este acesta, puteți întări mușchii cu exerciții de respirație și cântând. Nu există dovezi convingătoare că, cântatul va ajuta cu siguranță, dar cel puțin nu există contraindicații la această metodă.

De ce este sforăitul periculos

Pe lângă faptul că sforăitul irită pe toți cei din jur și obligă persoana care sforăie să se mute într-o cameră separată, acesta poate fi un semn al unor probleme grave de sănătate.

Apneea este un stop respirator. În somn, tonusul mușchilor din căile respiratorii superioare scade, iar persoana nu mai respiră mai mult de 10 secunde.

Cu această boală, este greu să dormi, deoarece creierul primește un semnal de lipsă de oxigen și încearcă să te trezească. Pacientul se poate trezi de mai multe ori pe noapte, nu ajunge la un somn profund, drept urmare somnul nopții nu este suficient, și apare oboseala constantă. Dimineața, gura este uscată, durere de cap (și acest lucru nu se datorează mahmurelii).

Apneea de somn crește riscul bolilor cardiovasculare: infarct, accidente vasculare cerebrale. Aceasta este o stare periculoasă, dar poate fi și vindecată. De exemplu, există dispozitive speciale pentru pacienți (acestea se numesc dispozitive SIPAP) care vă permit să respirați complet în somn.

Prin urmare, dacă știți că sforăiți, aveți tendința să dormiți în permanență, vă simțiți letargici și obosiți, mergeți la medicul dumneavoastră și vorbiți cu el despre această problemă.

Cum să știi dacă sforăi

De obicei, oamenii sunt informați despre sforăit de către membrii familiei sau vecini, adică cei care suferă de zgomotele puternice din mijlocul nopții. Este mai dificil să observi propriul sforăit singur, dar este și posibil.

Cereți unui prieten cu un somn sănătos să petreacă noaptea cu dvs. (de preferință câteva nopți) sau încercați să vă înregistrați cel puțin pe un reportofon.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!