De ce se spune că 1,618 este “numărul Lui Dumnezeu” și cel mai important număr în Univers?

De ce se spune că 1,618 este “numărul Lui Dumnezeu” și cel mai important număr în Univers?

Publicat de Larisa Moldovan pe 10 August 2023 in CuriozitățiSpiritualitateStiinta

De ce numărul 1,618 este supranumit și “numărul lui Dumnezeu” și este cel mai important număr în Univers? Uimitor, dar unele secrete ale creației sunt strâns legate de valorile matematice. Unul dintre acestea este numărul 1,618, sau o altă denumire este “secțiunea de aur”, descoperită pentru prima dată de Pitagora.

Dacă frumusețea geometriei ar putea fi “calculată”, ar arăta exact așa. De la vremuri antice, mulți matematicieni și cercetători au încercat să dezlege enigma acestei formule, numind-o “numărul lui Dumnezeu”, și au găsit-i în baza celor mai frumoase creații de pe planeta noastră.

Ce înseamnă “secțiunea de aur”?

Leonardo Fibonacci, un remarcabil matematician italian din Evul Mediu, care și-a câștigat porecla “Fibonacci”, a dezvoltat în 1220 o secvență numerică specială în care fiecare două numere adunate dau numărul anterior. Această serie arată astfel: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 și așa mai departe.

Leonardo a remarcat, de asemenea, unicitatea acestei serii. Ea constă în faptul că, pe măsură ce împărțim fiecare număr la cel precedent, rezultă un număr care tinde spre valoarea 1,618.

Pe baza acestor calcule, matematicianul a enunțat următoarea regulă: “raportul părții mici față de partea mare este egal cu raportul părții mari față de întregul ansamblu”.

Luând oricare două numere din seria lui Fibonacci ca laturi de bază, putem construi două pătrate adiacente și putem trasa diagonale. În rezultat, obținem o spirală uniformă. Acest efort pentru precizia proporțiilor este numit “spirala de aur” sau “mijlocul de aur”.

Reprezentarea sa are un caracter mistic, deoarece această proporție poate fi întâlnită nu numai în construcțiile făcute de mână, ci și în multe creații ale naturii.

Unde putem întâlni numere Fibonacci?

“Secțiunea de aur” este recunoscută ca legea armoniei creației, care se găsește în multe dintre lucrurile care ne înconjoară. Arta, știința, natura, arhitectura și chiar structura Universului – toate prezintă proporțiile acestei armonii ideale.

Unul dintre artiștii care și-a creat opera după parametrii acestui număr magic a fost Leonardo da Vinci. “Omul lui Vitruviu”, creat de el, reprezintă structura ideală a corpului uman, în care fiecare parte este construită conform regulilor secțiunii de aur.

Uimitor, dar structura anatomică corectă a corpului uman real seamănă în multe privințe cu această proporție. Asta nu se referă doar la proporțiile sale exterioare, ci și la părțile individuale.

Astfel, lobul urechii, poziționarea și dimensiunea dinților din gură, fața noastră și chiar structura lanțului de ADN corespund parametrilor secțiunii de aur!

Dovada acestui fapt este celebrul portret “Mona Lisa” de Leonardo da Vinci, pe care cercetătorii l-au analizat timp de milenii.

În viața reală, putem întâlni, de asemenea, oameni cu astfel de proporții armonioase ale feței. Cu 10 ani în urmă, un canal TV din Marea Britanie a organizat un concurs pentru alegerea “cele mai frumoase fețe din Marea Britanie”.

Din cele 8000 de candidate, organizatorii au selectat fotografia unei fete de 18 ani, Florence Colgate, pe care juriul a declarat-o câștigătoare. După o serie de cercetări, comunitatea științifică a reușit să dezlege secretul atractivității sale. Se pare că proporțiile celor 24 de zone ale feței sale sunt simetrice în raport cu “secțiunea de aur”.

În natură, manifestarea sa poate fi găsită practic în tot: dispunerea semințelor de floarea-soarelui și a conurilor de brad, numărul de petale al florilor, cochiliile moluștelor, spiralele coarnelor bovinelor, structura pânzei de păianjen și chiar entropia găurii negre. Cu greu se poate considera totul o simplă coincidență.

Din acest motiv, mințile științifice consideră multe dintre creațiile lui Dumnezeu ca fiind perfecte, iar acestea au fost măsurate într-o expresie numerică egală cu 1,61. Acest număr în sine este numit “numărul lui Dumnezeu”.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!