De ce se folosesc bețișoarele pentru a mânca în țările asiatice?

De ce se folosesc bețișoarele pentru a mânca în țările asiatice?

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 November 2023 in CuriozitățiIstorieLifeStyle

Încă din vremuri străvechi, în China și Japonia, oamenii s-au obișnuit să mănânce cu ajutorul beţişoarelor. Un fapt foarte interesant: aproximativ 30% din întreaga populaţie a planetei mănâncă cu beţişoare, iar dacă luăm în considerare popularitatea bucătăriei asiatice în întreaga lume, această cifră ar putea fi semnificativ mai mare.

Beţişoarele sunt pe locul 2 în lume din punct de vedere al ustensilelor pe care le folosesc oamenii la masă. Spre surprinderea multora, prima modalitate este cu mâna. Da, o mare parte a populaţiei preferă să mănânce cu mâinile. În timp ce ustensilele de masă obişnuite în cultura europeană, cum ar fi furculiţa şi lingura, ocupă locul al treilea în lume.

Când au apărut bețișoarele chinezești

Primele beţişoare pentru mâncare au apărut acum aproximativ 3.000 de ani în China, în timpul dinastiei Xia, mai precis datorită lui Marele Yu. Există o legendă care povesteşte despre modul neobişnuit în care a apărut acest instrument de masă. În timpul pregătirilor poporului pentru o inundație iminentă, împăratul a fost nevoit să mănânce în condiţii de teren.

Atunci s-a întrebat cum poate să scoată mâncarea dintr-un cazan mare în care fierbea. Împăratul înțelept a rupt două crenguţe de la un copac aflat în apropiere și cu ele a scos legumele și carnea din cazan. Astfel au apărut în China beţişoarele de lemn, numite “kuizi”.

Cu timpul, obiceiul de a mânca cu beţişoare a fost preluat de către japonezi, coreeni, vietnamezi și alte popoare din Asia, dar acest lucru s-a întâmplat abia în secolul al XII-lea.

În fiecare dintre aceste țări, beţişoarele au aspecte diferite.

Beţişurile chinezești ”kuizi” sunt pătrate la bază, pentru a nu se rostogoli pe masă, au o lungime de aproximativ 25 de centimetri, în timp ce cele de bucătărie, de obicei din bambus, sunt cu o treime mai lungi.

Beţişurile japoneze, numite “hashi”, sunt de obicei confecționate din lemn și arată asemănător cu cele chinezești din punct de vedere vizual, dar sunt mai scurte decât kuizi și au vârfuri mai ascuțite. În timpul mesei, japonezii își aduc farfuria cu mâncare aproape de față, astfel că nu este nevoie de beţişoare lungi.

Pentru hashi se folosește un suport special numit “hashioki”, pe care obișnuiesc să așeze beţişoarele cu capetele subțiri îndreptate spre stânga. Beţişoarele pentru japonezi nu sunt doar un obiect pentru a mânca de zi cu zi, ci și un simbol sacru. Conform tradiției, ele aduc noroc și o viață lungă posesorului, motiv pentru care hashi sunt considerate un cadou frumos de sărbători.

De exemplu, se oferă tinerilor căsătoriți, exprimând dorința ca ei să fie la fel de uniți precum o pereche de beţişoare. Ele sunt dăruite și nou-născuților la 100 de zile de la naștere, când în timpul ceremoniei “Primele beţişoare” adulții îi dau copilului ocazia de a încerca orezul cu beţişoarele pentru prima dată.

Beţişoarele vietnameze pentru mâncare sunt mult mai lungi și mai groase decât cele ale vecinilor lor. Sunt ușor de folosit, dar cei neexperimentați vor trebui să se antreneze puțin pentru a-și dezvolta deprinderea.

În Coreea, beţişoarele pentru mâncare sunt numite “chokkarak”. Beţişoarele coreene sunt subțiri, plate și din metal. Acestea sunt unice în lume. În trecut erau făcute din alamă, dar acum sunt fabricate din oțel inoxidabil. Suprafața acestor beţişoare este mai alunecoasă, ceea ce le face mai dificil de folosit.

Încă o caracteristică distinctivă este că cei din Coreea mănâncă unele feluri de mâncare cu lingura, în special supele. Lingura coreeană este rotundă, cu un mâner lung și subțire.

De ce e bine să învățăm să folosim acest instrument de masă?

1. În primul rând, este sănătos: cu beţişoarele nu poți lua mai multă mâncare decât poți mesteca.

2. În al doilea rând, este benefic: conform medicilor chinezi specializați în masaj punctual, o persoană care folosește beţişoarele masează aproximativ 40 de puncte vitale din timpul mesei, situate pe mâini.

Japonezii cred că, copiii care încep să mănânce cu beţişoarele se dezvoltă mult mai rapid decât cei care mănâncă cu lingura.

3. În al treilea rând, este mai igienic: atunci când mănânci la un restaurant, nu trebuie să te îngrijorezi cu privire la cât de bine au fost spălate tacâmurile, pentru că fiecare persoană va primi un set nou de bețișoare la masă.

Să învățăm cum să folosim beţişoarele chinezești.

Nu este deloc complicat, în poza de mai jos se vede exact cum trebuie ținute bețișoarele..

Deoarece beţişoarele chinezești fac parte din cultura lor, există reguli specifice de comportament la masă atunci când le folosiți.

Iată câteva reguli pentru folosirea bețișoarelor (hashi):

• Nu bateți cu bețișoarele în masă, farfurie sau alte obiecte pentru a chema chelnerul.

• Nu “desenați” cu bețișoarele pe masă și nu le “plimbați” în mod aleatoriu în jurul mâncării.

• Înainte de a prinde mâncarea cu bețișoarele, selectați bucata pe care o doriți.

• Nu înfigeți bețișoarele în mâncare.

• Nu scuturați bețișoarele pentru a răci bucata de mâncare.

• Nu strângeți prea tare bucata de mâncare cu bețișoarele.

• Nu lingeți bețișoarele.

• Nu țineți bețișoarele în gură fără rost.

• Când nu folosiți bețișoarele, așezați-le cu vârfurile ascuțite în stânga.

• Niciodată nu dați mâncare altcuiva cu bețișoarele.

• Niciodată nu indicați ceva cu bețișoarele și nu le fluturați în aer.

• Nu trageți farfuria spre voi cu bețișoarele.

• Înainte de a cere mai mult orez, puneți bețișoarele pe masă.

• Nu strângeți bețișoarele în pumn: acest gest este perceput ca o amenințare.

• Nu așezați bețișoarele într-o cruce peste farfurie.

• După ce ați terminat de mâncat, puneți bețișoarele pe suportul special (hashioki).



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!