Se întâmplă uneori să ne dorim, din anumite motive, să „salvăm” o persoană „nefericită”. Au cunoscut un bărbat care recent s-a despărțit de iubită. Are inima frântă, iar tu vrei să i-o lecuiești. Și începi să-l lecuiești în toată regula. Sau o femeie are sufletul rănit de un individ, iar tu vii ca un salvator în viața ei. Nu îți voi da sfaturi, însă citește ce am scris mai jos:
O RELAȚIE SĂNĂTOASĂ SE NAȘTE ÎNTRE DOI OAMENI SĂNĂTOȘI
Și este adevărat.
Fiecare trebuie să se trateze pe sine. S-ar putea să îl salvezi, însă nu deveni apropiat cu o persoană care încă nu a decis ce își dorește. O personalitate sănătoasă – este un om normal, adecvat care știe care sunt atuurile lui și nu le ascunde. Însă în același timp știe și care sunt defectele lui. Fiecare persoană are puncte puternice și puncte sensibile. Așa este de la natură. Nu există oameni perfecți.
O personalitate sănătoasă știe care sunt necesitățile sale, știe să vorbească despre sentimentele sale, să își exprime emoțiile, gândește la rece atunci când este vorba de problemele dintr-o relație, știe să iubească și, cel mai important, poartă responsabilitate pentru propria sa fericire într-o relație.
Simți diferența? Nimeni nu trebuie să te facă fericit – nimeni nu este dator să facă acest lucru. Dacă tot timpul încerci să salvezi pe cineva, dacă faci sacrificii, trăiești pentru cineva, oprește-te pentru o clipă. Analizează un pic relațiile anterioare, relațiile cu părinții. S-ar putea să fii prins într-un cerc vicios.
Este clar că nu toți putem face acest lucru, însă ar trebuie să îți alegi pe cineva care are același nivel de inteligență sau chiar mai mare decât tine. Încearcă cel puțin. Îți voi explica de ce este atât de important. De exemplu, tu ești o persoană adultă, liber și prezența sau absența unui partener alături nu influențează în vreun fel nivelul tău de fericire. Sigur, dacă ai alături persoana iubită este o mare fericire, însă asta este o fericire suplimentară la fericirea ta.
Dacă ea va pleca, tu oricum vei avea o viață fericită, înțelegând alegerea ei. Vei fi trist o perioadă, însă viața ta nu se va ruina. Dacă partenerul tău este la fel de bine copt la minte, atunci veți începe o relație sănătoasă și vă veți gândi la o viață împreună. Însă dacă partenerul tău nu este la fel de înțelept, apare o situație mai puțin plăcută.
La început, ea/el este încântat/ă de înțelepciunea ta, ești sursă de inspirație, însă, odată cu trecerea timpul ea/el devine dependent de tine. Și pare că lucrurile nu sunt atât de rele precum par, iar uneori chiar îți place să auzi fraze de genul „nu pot trăi fără tine”, „o să mor fără tine”, însă la un moment dat obosești.
Pentru că TU devii centrul universului acelei persoane și el/ea uită să trăiască pentru sine. Iar când tu decizi să pleci din viața lui, totul se distruge. Ca o persoană matură ce ești înțelegi că îi este greu, dureros, însă nu accepți să-i rămâi alături din milă. Înțelegi despre ce scriu?
O iubire «lipicioasă» trage în adâncuri un adult. Da, sigur că aceea persoană poate fi salvată, că poate fi „reeducată” – se întâmplă și asemenea situații. Însă singur am înțeles că atunci când ajuți pe cineva să crească, degradezi tu. Din anumite motive oamenii au nivele diferite de dezvoltare inteligentă și fiecare dintre ei are scopul lui în viață. Unii joacă în liga profesională, alții – în liga amatoare. Și nu există o alegere mai bună sau mai rea. Pur și simplu doi jucători din liga profesionistă pot arăta un meci superb și se pot motiva reciproc să se dezvolte.
Dacă două personalități nu sunt la fel de dezvoltate – nu este o problemă. De regulă, acolo istoria este dramatică – cu griji, despărțiri, dureri – toți am trecut prin asemenea perioade. Însă dacă persoana de lângă tine nu a trecut, ai grijă de inima ei! Întotdeauna trebuie să ai grijă de ceea ce simte cel de lângă tine și, înainte de a accepta să porți responsabilitate pentru fericirea ei, fă ordine în sentimentele și trăirile tale.
Nu îți lua responsabilitatea pentru fericirea unui om nefericit. Aici nu vorbesc doar despre bărbați și femeie. Același lucru este caracteristic și pentru părinții tăi, pentru frați – surori, pentru prieteni, bunici, etc. Sprijină-i, ajută-i. Însă nu deveni o cârjă pentru ei. Nimeni nu va îndeplini sarcinile interioare pentru tine. Nu vei putea să trăiești pentru viața altcuiva.
Sursa: dozadesucces. ro
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!