De ce ora 3 dimineața este considerată cel mai periculos moment

De ce ora 3 dimineața este considerată cel mai periculos moment

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 October 2021 in SpiritualitateSuperstitii

Magia numărului trei a fost prezentă în viața de zi cu zi și în ritualurile tuturor popoarelor păgâne. Odată cu apariția creștinismului, numărul trei a căpătat o semnificație specială. Au început să-l asocieze cu Sfânta Treime – treimea Tatălui, Fiului și Duhului Sfânt.

În scrierile creștine – tripla negare a apostolului Petru, trei daruri (aur, tămâie și smirnă) pentru nou-născutul Iisus etc. Conform unor versiuni ale descrierii răstignirii, Isus a fost răstignit la ora 3. În simbolismul creștin, acest număr mistic era considerat perfect. A ilustrat legea trinității spirit-suflet-corp, a lui Dumnezeu-om-natură, a puterii-minții-materiei, a gândului-cuvânt-acțiune.

Ora vrăjitoarei

Timpul 03:33 în Occident este numit diavolesc – jumătate din numărul diavolului – 666. Se crede că în mijlocul nopții sufletele morților pătrund în lumea celor vii, spiritele rele și vrăjitorii. În 1560, Papa Pius al IV-lea a introdus chiar în viața de zi cu zi conceptul de „oră de vrăjitorie”: dacă o persoană nu dormea ​​în acel moment, ci făcea unele acțiuni, era acuzată de vrăjitorie.

Conceptul timpului vrăjitoarei a existat și în Romania. Se credea că la ora 3 dimineața forțele Luminii dorm și nimic nu împiedică spiritele rele să intre în Lumea celor Vii, și vrăjitorii fac incantații pentru a distruge linia dintre lumi și pentru a obține sprijin demonic. Nu este o coincidență faptul că în multe cărți de referință ale vrăjitoriei se indică ora 3 pentru aruncarea vrăjilor și farmecelor. Acestea trebuia să își finalizeze acțiunea într-un timp scurt – de la ora trei au început să cânte primii cocoși.

Mai există o credință populară despre sufletele nebotezate ale copiilor. În ajunul zilei de Sf. Treime, în așa-numita „sâmbătă clericală”, aceste suflete cer botezului celor vii. Cei care vor fi auziți și botezați cu o scurtă rugăciune în numele Tatălui, Fiului și Duhului Sfânt se vor înălța la Ceruri ca îngeri. Restul vor deveni demoni.

Potrivit unei alte superstiții, în noaptea dinaintea Sf. Treimi, sirenele erau deosebit de periculoase. Acestea mergeau pe malurile apelor, băteau din palme, râdeau și-i atrăgeau pe băieți în apă.

Nu numai sirenele, ci și alte spirite rele în ajunul Sf. Treimi au devenit mai active, prin urmare noaptea oamenii au mărit protecția casei și a celor care locuiesc în ea. Urzicile erau așezate la ferestre, acestea protejau de vrăjitoare, ramurile de mesteacăn erau agățate pe tocuri și uși pentru a împiedica intrarea spiritelor rele în casă.

Spălatul la ora 3 noaptea

Conform credințelor populare, se credea că o persoană născută la ora 3 dimineața poartă în mod evident sigiliul condamnaților. Fie va muri în copilărie, fie va suferi toată viața. Prin urmare, astfel de copii au primit o atenție sporită. Și cu siguranță au încercat să-i boteze cât mai repede pentru a spăla necazurile și nenorocirile.

Strămoșii noștri nu s-au spălat niciodată la baie noaptea, crezând că „spală” protecția împotriva demonii și tot ceea ce este pozitiv, care este inerent sorții lor. Această superstiție a supraviețuit până în prezent – mulți încearcă să nu facă duș sau să se relaxeze în baie în jurul orei trei după miezul nopții.

Mai puțin cunoscută astăzi este o altă superstiție, potrivit căreia nu ar trebui să vă pieptănați în această perioadă periculoasă. Prin părul care a căzut, este mai ușor pentru spiritele rele să intre în posesia sufletului omului.

Fenomenul trezirii de la ora trei

Oamenii credeau că dacă o persoană se trezește constant în jurul orei trei dimineața, acesta este un semn rău. Cel mai probabil, diavolul a intrat în posesia sufletului său. Frica este destul de înțeleasă. În timpul unei treziri nocturne, o persoană are adesea frică, disconfort, frisoane sau febră, palpitații cardiace, lipsă de aer. Astfel de simptome sunt astăzi atribuite atacurilor de panică, dar strămoșii noștri, desigur, le-au asociat cu vrăji diabolice.

Psihologii și experții în problemele de somn au o explicație științifică pentru fenomenul trezirii de la ora trei. În acest moment, organismul sintetizează activ trei hormoni – hormonul somnului, melatonina, precum și cortizolul și serotonina, care sunt produse în timpul stresului.

Oamenii care au de-a face cu numeroase probleme în timpul zilei, cei care trăiesc într-un stres constant și sunt în pragul unei probleme mentale, produc cantități mari de cortizol și serotonină în timpul zilei. Noaptea, sub influența melatoninei, hormonii de stres se activează și „trezesc” o persoană dintr-o stare de repaus.

Pentru a explica motivele trezirii nopții, psihologii folosesc un termen special – „anxietate de așteptare”. În timpul unui vis, sistemul nervos uman nu se odihnește, creierul continuă să se gândească la modalități de a rezolva probleme, de a calcula opțiuni, de a analiza ziua trăită. Acest lucru provoacă „somn sensibil” și trezire, care apare de obicei în jurul orei trei dimineața.

Experții în probleme de somn completează explicația psihologilor. În primul rând, coșmarurile și visele tulburătoare pot „trezi din somn” o persoană. Ele apar din cauza faptului că psihicul încearcă să scape de experiențele acumulate. Creierul transmite coșmarurile și declanșează un răspuns defensiv la trezire.

În al doilea rând, problema cu tulburările de somn în mijlocul nopții poate veni din copilărie. Dacă un copil de la o vârstă fragedă a suferit de trezire nocturnă, atunci există o mare probabilitate de a transfera problema la maturitate.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!