Foarte des, apar dispute între oameni cu opinii diferite asupra vieții. Unii cred că omul este stăpânul propriului destin. Și toate evenimentele care i se întâmplă depind doar de alegerea lui. O persoană își face planuri și încearcă să le îndeplinească.
Unii oameni cred că există anumite forțe. Alții cred în horoscop, îl citește în fiecare zi și așteaptă împlinirea scrisă. Aceștia asociază evenimentele rele cu aranjarea nefericită a stelelor.
Oamenii de știință și medicii cred în știință. Ei studiază diferite procese fizice și chimice, studiază structura organismelor vii. Fiecare boală este explicată de ei din punct de vedere științific. Așa a fost personajul romanului lui I.S. Turgheniev „Părinți și fii”.
Evgheni nu credea în religie. El a negat existența oricăror forțe din altă lume. El era interesat de oameni doar ca pacienți. Tânărul a fost preocupat de studiul bolilor și a efectuat experimente pentru a crea medicamente.
Creștinii, pe de altă parte, cred că viața lor depinde de lucrurile pe care le fac. În plus, există și Dumnezeu. Acesta îi ajută în momentele grele ale vieții și pedepsește atunci când greșesc. De asemenea, o persoană poate apela la Maica Domnului, la sfinți și la Îngerul Păzitor pentru ajutor. Dar chiar și printre credincioși apar adesea dispute și neînțelegeri.
De exemplu, când își amintesc povestea lui Adam și Eva, unii oameni nu pot înțelege de ce Dumnezeu nu i-a oprit de la păcat. De ce a fost necesar să existe un copac al binelui și al răului? Dacă nu ar existat fructele, nu ar fi fost căderea în păcat. Dacă Domnul știa dinainte că primii oameni îl vor trăda, de ce i-a înzestrat cu libertatea de alegere?
Cel Atotputernic ia creat pe Adam și Eva după chipul și asemănarea Sa. El a vrut ca ei să poată gândi singuri și să decidă ce să facă.
Dumnezeu i-a avertizat despre pericol și i-a rugat să nu se atingă de rodul cunoașterii binelui și răului. Adam și Eva nu L-au ascultat iar aceasta a fost o alegere voluntară a primilor oameni.
A trecut mult timp de atunci. Au fost create și s-au prăbușit civilizații întregi, unele orașe au fost distruse, oamenii de știință au studiat spațiul și fundul mării, au apărut noi tehnologii și au învățat cum să trateze bolile care mai demult erau imposibil de tratat. Dar sufletele oamenilor au rămas aceleași. Ei sunt, de asemenea, preocupați de problemele binelui și răului, loialității și trădării, adevărului și minciunilor.
Ei se gândesc la diferite probleme ale Universului. Ei încă se întreabă de ce o persoană are nevoie de libertate de alegere, dacă totul este voia lui Dumnezeu? Chiar și celor mai cunoscuți filozofi le-a fost greu să dea un răspuns pe această temă.
Oamenii uită că toate informațiile sunt conținute în Evanghelie sau în cărțile ortodoxe. Macarie cel Mare a răspuns cu înțelepciune la o întrebare atât de dificilă:
Voința omului este o condiție esențială. Dacă nu există voință; Dumnezeu Însuși nu face nimic, deși El o poate face prin propria Sa libertate. Prin urmare, finalizarea unei fapte de către Duhul depinde de voința unei persoane.
Din acest motiv, toți oamenii sunt diferiți. Unii sunt buni, alții sunt răi, unii sunt lacomi, alții sunt simpatici, unii sunt curajoși, alții sunt lași, unii sunt cinstiți, alții sunt înșelători.
Modul în care este fiecare om depinde doar de persoana sa. Dumnezeu îl poate ajuta și susține în momentele dificile, dar El nu interferează cu gândurile și acțiunile oamenilor.
Ei trebuie să decidă singuri ce să facă și cum să trăiască. O persoană poate păcătui și poate alege calea răului, sau poate deveni o persoană dreaptă și se poate dedica slujirii Domnului.
Fiecare om este liber să aleagă ce va face cu viața sa, iar în funcție de alegerile sale, la finalul vieții va plăti sau va fi răsplătit!