De ce oamenii proști sunt periculoși? – Gândire filosofică a lui Aristotel

De ce oamenii proști sunt periculoși? – Gândire filosofică a lui Aristotel

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 August 2023 in CitateDezvoltare PersonalaLecții de viațăSfaturi

Comunicarea cu o persoană nu foarte inteligentă întotdeauna îți strică starea de spirit, însă oamenii proști nu sunt doar neplăcuți, ci și periculoși. Iată câteva motive pentru care ar trebui să ne temem de ei, dacă, desigur, în fața ta se află cu adevărat o persoană proastă.

Aceștia nu înțeleg în ce se bagă

Adesea, astfel de oameni pot subestima situația, pericolul și se pot implica în situații în care pot fi persoane foarte periculoase. Oamenii proști pot subestima pur și simplu pericolul comunicării, de exemplu, cu elemente criminale și multe altele.

Adesea, aceștia nu înțeleg în ce se bagă și astfel își strică atât starea lor de spirit, cât și a celor din jur. Din acest motiv, pot implica oameni inteligenți în situații foarte negative prin propriile lor probleme.

Percep sfaturile ca pe o umilință și critica ca pe o insultă

Oamenii proști deseori încearcă să fie tari, deosebit de semnificativi și inteligenți, astfel că sfaturile celor pe care nu-i respectă în mod deosebit le percep ca pe insulte, ca pe o umilință pentru ei înșiși.

Să vorbești cu ei, să-ți exprimi nemulțumirea este inutil. Dacă astfel de oameni au un avantaj, poate chiar imaginat, ei se scot spunând doar “ești doar gelos/ geloasă pe mine“.

Să vorbești cu astfel de oameni este absolut inutil, deoarece ei reacționează inadecvat la critică, chiar și la observații perfect justificate, și pot chiar să devină agresivi, acuzându-te că tu ai început primul sau prima.

Să te cerți cu oamenii proști, să încerci să le demonstrezi ceva este complet lipsit de sens – ei vor insista asupra propriei corectitudini, considerând că sunt criticați doar de persoane slabe, insuficient de inteligente, deși în realitate totul poate fi diferit.

Îți fură timpul și starea de spirit

În psihologie există un termen numit “vampirism energetic”. Esența acestuia constă în faptul că unii oameni consumă o mulțime de timp în zadar cu anumiți oameni, doar așa, fără niciun scop, pierzând energie mentală și fizică.

Oamenii proști pot fi numiți vampiri energetici și personalități imature, care ne fură ceea ce este mai valoros – sănătatea, energia vitală. Cu acești oameni avem relații complicate, emoții tulburate.

Exemple caracteristice:

– Fiul se împrumută, iar părinții încearcă mereu să-i achite creditele sperând că fiul va aprecia sacrificiul și hărnicia lor;

– Alcoolicul începe să stârnească sentimentul de vinovăție la rude, deseori oamenii se chinuie cu el, cheltuind o mulțime de energie mentală și fizică pentru al aduce înapoi pe calea cea bună;

– Bărbatul începe să corecteze femeia care îi este dragă, în ciuda faptului că ea îl folosește.

Asemenea exemple pot fi date în număr mare. Singurul lucru pe care îl poți face în cazul acestor persoane este să încerci să nu comunici cu ele. Orice efort depus în ceea ce-i privește poate duce la epuizare emoțională și risipă inutilă a timpului.

Aristotel – filosof grec și erudit al perioadei clasice din Grecia antică, un exemplu strălucit de “om universal”. Educându-se sub îndrumarea lui Platon, el a fost fondatorul școlii peripatetice de filosofie din Liceu și a tradiției aristotelice mai largi.

Iată ce a spus el despre ceea ce pot fi într-adevăr periculoși oamenii proști:

„Dintre toți hoții, cei mai periculoși sunt proștii: ei îți fură în același timp, atât timpul cât și starea de spirit.” – Aristotel



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!