De ce nu este bine să vorbim de rău de cei plecați în lumea cealaltă

De ce nu este bine să vorbim de rău de cei plecați în lumea cealaltă

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 January 2021 in SfaturiSpiritualitate

Există multe reguli și „ritualuri” asociate cu trecerea în lumea cealaltă în toate culturile. Nu este întotdeauna posibil să se stabilească cu certitudine de unde provin și ce scop urmăresc, dar în majoritatea cazurilor sunt obligatorii. În Ortodoxie, una dintre cerințele cunoscute este să nu spui nimic rău despre o persoană decedată.

Expresia „despre morți se vorbește numai de bine” este transmisă din generație în generație și se pare că această regulă există încă din cele mai vechi timpuri. În Grecia antică, la un moment dat a existat un decret care interzicea vorbirea greșită despre cei care au murit.

În acele vremuri, era considerat periculos să vorbești rău despre morți, mai ales până trec 40 de zile de la ziua morții. Potrivit unor credințe, s-a presupus că un suflet supărat se poate întoarce din lumea morților și se poate răzbuna pe cei vii, potrivit altora, că vorbele „rele” nu permit sufletului să meargă în cer, trăgându-l pe pământ.

Dacă luăm în considerare interdicția din punct de vedere universal și moral, atunci decedatul nu se mai poate apăra și, de asemenea, nu se poate justifica în cazul unei minciuni spuse despre el, prin urmare, este considerat lipsit de etică „calomnierea” cuiva care nu se poate apăra.

Un aspect important reprezintă și respectul față de durerea rudelor și prietenilor decedatului.

Din punctul de vedere al oamenilor care lucrează cu energii, această interdicție se explică prin faptul că structura energetică a sufletului este receptivă la cuvintele despre sine mult timp după moarte. Și din moment ce ea, după separarea de corp, se alătură energiei „moarte” mai dense și primește protecția acesteia, negativul trimis în direcția ei tinde să se întoarcă la „emițător” sub formă de probleme de sănătate și pierderi financiare.

Esoterismul aderă la același punct de vedere. Cuvântul, în special unul care poartă condamnare, are o energie puternică. Negativul, „trimis” în lumea cealaltă, revine într-o dimensiune crescută celui care la trimis și începe să-i distrugă sănătatea și să îi ia norocul.

Din punct de vedere religios, a vorbi rău despre un mort este un mare păcat. Se crede că o persoană nu are dreptul să-i judece pe alții și, după moartea sa, va trebui să răspundă în fața lui Dumnezeu pentru cuvintele „rele” adresate altcuiva.

Încercați să respectați normele despre ritualurile asociate cu moartea pentru a nu vă face rău vouă, mai bine ignorați decât să vă complicați viața.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!