De ce nu este bine sa pretindem ca suntem altfel decat suntem cu adevarat

Există părerea comună care spune că poporul evreiesc este cel mai înțelept, deoarece sursa cunoașterii sale vine de la Dumnezeu însuși. De multe secole se compun legende despre înțelepciunea „fiilor lui Moise” – și acestea nu sunt fără temei. Ei sunt pricepuți și plini de duh, iar ceilalți au ce să învețe de la ei. Fiecare națiune are propria viziune asupra lumii, care este foarte bine oglindită în proverbe și zicători. Făcînd cunoștință cu altă cultură, mentalitatea ei și simțul umorului, începem să o înțelegem mai bine pe a noastră. Farmecul poporului evreiesc este constituit în mare parte din proverbele și zicătorile lor subtile: 1. Dacă problema poate fi rezolvată cu bani, aceasta nu este o problemă – e o cheltuială de bani. 2. Adam – primul om fericit, pentru că nu a avut soacră. 3. Dumnezeu i-a dat omului două urechi și o gură, pentru ca să asculte mai mult și să vorbească mai puțin. 4. Să te păzească Dumnezeu de femei rele, de cele bune să te păzești singur. 5. A intrat vinul – a ieșit taina. 6. Dumnezeu nu poate fi pretutindeni în același timp – de aceea a creat mamele. 7. Nu fi dulce – altfel te vor mînca. Nu fi amar – altfel te vor scuipa. 8. Toți se plîng de lipsă de bani, dar de lipsă de minte – nimeni. 9. Păzește-te de o capră – din față, de un cal – din spate, de un prost – din toate părțile. 10. Cunoștințele nu ocupă mult spațiu. 11. Oaspetele și peștele peste trei zile încep a mirosi. 12. Omul trebuie să trăiască cel puțin de dragul curiozității. 13. Alegînd între două rele, pesimistul le alege pe ambele. 14. Surdul a auzit cum mutul a povestit, că orbul a văzut, cum șchiopul alerga foarte rapid. 15. Dumnezeu îi păzește pe săraci, cel puțin, de păcatele scumpe. 16. Dacă caritatea nu ar costa nimic, toți oamenii ar fi filantropi. 17. Cînd o fată bătrînă se căsătorește, ea se transformă imediat într-o soție tînără. 18. Părinții îi învață pe copii să vorbească, copiii îi învață pe părinții să tacă. 19. De la distanță toți oamenii sunt buni. 20. Nu e atît de bine cu bani, cit de rău e fără ei. 21. Bărbații ar face mai mult, dacă femeile ar vorbi mai puțin. 22. Cărunțimea – semnul bătrîneții, nu al înțelepciunii. 23. Să taci bine e mult mai greu decît să vorbești bine. 24. Soția rea e mai periculoasă decăt ploaia rea: ploaia te încuie în casă, iar soția rea te alungă din ea. 25. Lumea va dispare nu pentru că sunt mulți oameni, ci pentru că sunt mulți omeni răi. 26. Doamne! Ajută-mă să mă ridic în picioare – să cad în genunchi pot și singur. 27. Dacă viața nu se schimbă spre bine, așteaptă, și ea se va schimba spre rău. 28. Cine nu are copii știe cum să-i educe. 29. Mai bine să mori de rîs decît de frică. 30. Experiența – cuvîntul cu care oamenii numesc greșelile lor. 31. Îmbătrînind, omul vede mai slab, dar mai mult. Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

“Fii ceea ce eşti şi lasă pe fiecare să fie ceea ce este; nu căuta să fii ceea ce nu eşti, ci ceea ce poţi.”

Putem sa fim orice ne dorim, dar nu putem fi oricine ne dorim sa fim. Poti fi un om de stiinta, un bucatar, un dansator, un antreprenor, un scriitor, un artist, un astronaut, un președinte, dar nu ai de ales, decat sa fii tu insuti.

Nu ai nicio alta alegere decat sa fii tu insuti. Poti incerca sa fii ceea ce nu esti cu adevarat si multi incearca sa faca asta, dar in cele din urma esueaza.

Fiecare dintre noi avem calitatile si defectele noastre. Fiecare dintre noi avem propriile noastre trasaturi distincte, care ne fac sa fin ceea ce suntem cu adevarat. Fortandu-ne sa adoptam anumite trasaturi, mai mult decat se intampla asta natural, vom afecta toate celelalte trasaturi, chiar daca nu ne dam seama de acest lucru pe moment.

Fortandu-te sa adopti anumite trasaturi mult prea indepartate de propria ta naturalete, cu alte cuvinte incercarea de a fi ceea ce nu esti cu adevarat, este unul dintre cele mai grave lucruri pe care le-ai putea face pentru propria ta stima de sine. Acestea sunt cateva dintre motivele pentru care nu ar trebui niciodata sa pretinzi ca esti ceea ce nu esti cu adevarat:

1. Vei cunoaste esecul

Incercarea de a fi ceea ce nu esti cu adevarat nu este una usoara. Este necesar un mare efort si o mare cantitate de energie psihica pentru a face asta.

Uneori, in viata, intalnim si situatii care ne cer sa ne adaptam, sa fim cine nu suntem cu adevarat. In vremuri de criza, gasim motive si motivatii suficiente pentru a ne transforma in „persoana potrivita”, totul cu scopul de a duce un lucru la bun sfarsit. Cu toate acestea, aceasta transformare este nesustenabila. Este posibil sa fii ceea ce nu esti cu adevarat, dar oportunitatile de esec sunt nenumarate.

2. Daca reusesti, nu o sa fii fericit

Pentru ca fiecare dintre noi avem propriile noastre trasaturi de personalitate, incercarea de a impinge orice trasatura dincolo de limitele sale produce un mare nivel de disconfort in interiorul nostru.

Cream tensiune in interiorul nostru fortandu-ne sa gandim in moduri in care nu obisnuim sa gandim, sa actionam in moduri in care nu obisnuim sa actionam si sa facem lucruri pe care nu obisnuim sa le facem.

Acesta poate fi un lucru bun, doar atata timp cat te mentii activ si esti prea ocupat ca sa te opresti… dar, de indata ce ce se intampla asta, lumea ta poate sa se prabuseasca ca un castel de nisip.

3. Continuand sa te prefaci ca esti ceea ce nu esti cu adevarat, in final te vei prabusi

Probabil ca esti capabil sa te fortezi pana la anumite limite si continui sa faci asta ani, sau chiar decenii.

Cu toate acestea, intr-o buna zi – chiar daca va fi ultima ta zi – vei realiza ca ai pierdut prea mult timp sa fii ceva ceea ce nu esti.

Experimentarea acestei pierderi te poate afecta mai mult decat orice pe lumea aceasta. Este un pret mult prea mare pe care nu ar trebui sa alegi sa-l platesti niciodata.

4. Pentru a inrautati lucrurile, inainte sa esuezi, cel mai probabil te vei avanta tot mai mult in directia gresita – garantand astfel un maximum de suferinta inainte de esecul final

Aceasta abordare se aseamana cu consumul de droguri – cu cat vei consuma mai mult, cu atat te vei simti mai rau… cu cat vei consuma droguri, cu atat mai rau te vei simti, cu cat te vei simti mai rau, cu atat mai multe droguri vei consuma.

Cu cat ai incercat mai mult sa te fortezi sa fii ceva ceea ce nu esti, cu atat mai dureroasa va fi intoarcerea la realitate.

5. Prima data cand vei accepta infrangerea, vei realiza ca deja ai provocat daune – mintii tale, corpului, relatiilor si intregii tale vieti.

Astfel de schimbari imense in trasaturile personalitatii, de obicei, se intampla in perioada varstei de 20-30 de ani, atunci cand mintea este deschisa in fata schimbarii. Asta inseamna ca viata pe care am creat-o inainte de acest punct schimbator este una de care nu suntem multumiti, sau pe care nu o apreciem.

Cand ne schimbam trasaturile, facem acest lucru pentru ca vrem sa ne schimbam vietile. Uneori, dintr-o dorinta arzatoare de schimbare, ajungem sa pierdem toate momentele frumoase ale vietii pe care am cunoscut-o inainte.

6. Tu esti tu si doar tu; ti-ai dori sa fii altcineva, dar nu esti si niciodata nu vei fi.

Persoana care esti in acest moment a fost construita peste ani si ani de invatare si interpretare. Experientele tale te-au codat cu anumite trasaturi de comportament, precum si cu un anumit mod de gandire.

Toate acestea nu sunt generale, dar este aproape imposibil ca oamenii sa isi rescrie intr-un timp foarte scurt personalitatea. Tu esti tu. Accepta asta.

7. Pretinzand ca esti cineva cine nu esti, vei ajunge sa pierzi persoana care esti, sau care ai fost

Poate ca nu ai fost niciodata sigur de persoana care ai fost, dar acum te-ai fortat atat de mult in directia gresita, incat acea persoana poate fi pierduta pentru totdeauna.

Nu totul poate fi anulat. Nu totul poate fi reparat sau fixat. Unele lucruri, odata stricate, vor ramane stricate pentru totdeauna.

„A fi tu insuti intr-o lume care cauta in mod constant sa te faca altcineva, este cea mai mare realizare.” – Ralph Waldo Emerson

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!