De ce nu au voie sa intre femeile in Sfantul Altar, explicatii oferite de un teolog

De ce nu au voie sa intre femeile in Sfantul Altar, explicatii oferite de un teolog

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 August 2020 in CuriozitățiSpiritualitate

Multe organizatii nonguvernamentale sustin ca Biserica face discriminare intre femei si barbati. Oare de ce nu au voie femeile in Sfantul Altar? Care sunt explicatiile acestei interdictii? Se aplica, in realitate, aceasta interdictie? Iata ce am aflat.

Explicatiile teologului Eugen Tanasescu

Omul contemporan pune multe intrebari. Multe dintre ele sunt justificate, mai ales cand vedem zilnic femei discriminate, batute, violate, jignite de catre barbati. O parte a societatii sustine ca biserica incurajeaza misoginismul si il pune pe barbat deasupra femeii. Este oare asa?

Ca sa aflam raspunsurile la aceasta dilema, preotii ne trimit adesea la momentul in care au fost creati oamenii: femeia si barbatul. Inca de la facere, femeia si barbatul au atributii diferite. Ca natura si ca inzestrare, ei sunt diferiti. In acelasi timp, tot Biserica o spune ca sunt complementari.

Dupa ce l-a creat pe Adam, Dumnezeu a constatat ca omul nu e bine sa fie singur. Atunci a creat femeia din coasta barbatului. Adam avea nevoie de un ajutor „potrivit” pentru a pazi si a se bucura de gradina Edenului. Ce inseamna acest „potrivit”, va veti intreba pe buna dreptate. „Aparitia femeii din coasta barbatului reprezinta faptul ca cei doi alcatuiec un intreg”, adica se completeaza, sustine teologul Eugen Tanasescu, conform doxologia.ro.

Ce inseamna „complementaritate”? Care sunt elementele care trebuie sa formeasca un intreg? Ei bine, acelasi preot si teolog Tanasescu sustine ca barbatul reprezinta rationalul, iar femeia simbolizeaza afectivitatea, latura emotionala. Femeia este, asadar, inima, fara de care Adam nu putea sa iubeasca.

Nu poate fi uitat episodul in care Eva s-a lasat ispitita de sarpe, pacat care a schimbat complet conditia ulterioara a femeii in lume. Pentru a-i reda demnitatea femeii, Dumnezeu alege o femeie care se ii poarte Fiul. Din momentul in care Fecioara Maria era harazita cu darul de a-L aduce pe lume pe Fiul Domnului, conditia femeii s-a schimbat destul de mult.

Barbatii au obligatia sa le iubeasca pe femei, nu sa le discrimineze

Preotul Tanasescu sustine desi Sfanta Scriptura femeia trebuie sa se supuna barbatului, „pentru ca barbatul este cap femeii, precum si Hristos este cap Bisericii, trupul Sau, al carui mantuitor si este”.

Teologul spune ca cei care vorbesc despre misoginism in cartea sfanta nu citesc mai departe. Si barbatii au obligatii fata de femei: „Barbatilor, iubiti pe femeile voastre, dupa cum si Hristos a iubit Biserica, si S-a dat pe Sine pentru ea (…) Asadar, barbatii sunt datori sa isi iubeasca femeile ca pe trupurilelor. Cei ce-si iubesc femeile pe sine se iubesc”.

La inceputurile crestinismului, Sfantul Altar nu era despartir de restul Bisericii. Acum, lucrurile stau altfel, iar principalul motiv pentru care femeia nu are voie in altar este pentru ca acest loc sfant apartine preotului, cel care propovaduieste cuvantul lui Dumnezeu. Avand in vedere ca femeia nu are legatura cu preotia, nu are ce cauta in altar.

Exceptie este ziua in care se sfinteste biserica, cand au voie sa intre si femeile, dar si barbatii. Un lucru pe care criticii Bisericii nu il spun cand vine vorba de rolul femeii in lumea crestina este ca nici barbatii nu au voie in Sfantul Altar, caci este un loc dedicat preotului si tainelor bisericesti.

Despre faptul ca niciun mirean nu are voie in Sfantul Altar, scrie chiar in canonul 69 al Sinodului VI ecumenic: „Nimanui dintre mireni nu-i este ingaduit sa intre in altar, insa stapanirea imparateasca nu este oprita de la aceasta, cand ar voi sa aduca daruri Creatorului dupa o traditie foarte veche”.

O alta situatie in care femeile pot intra in Altar este data de conditia lor in fata Bisericii. La manastirile de maici, calugaritele pot intra oricand in altar, caci acestea sunt considerate „miresele lui Hristos”. Acestea pot participa la slujbe, alaturi de preoti, asa cum si la parohie anumiti mireni pot ajuta preotul la slujire.

In concluzie, dupa cum sustine teologul Eugen Tanasescu, femeia este Biserica Domnului, in timp ce Hristos este altarul barbatului.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!