Orice activitate legată de curățenie și îngrijirea casei are o mare importanță pentru o persoană, din punctul de vedere al ezoterismului. Prin aceste activități se deschid canalele de energie pozitivă și starea de bine. Spălarea hainelor nu face excepție și, după cum se știe, în jurul acestei activități s-au strâns numeroase superstiții și tradiții.
Oamenii au trăit de multă vreme într-un sistem de tradiții și ritualuri, unele dintre ele se referă la viața de zi cu zi și obiceiurile cotidiene. De ce nu se pot spăla hainele dimineața și cum poate afecta acest lucru viața unei persoane, citiți în materialul de mai jos.
De ce nu se pot spăla hainele dimineața
În ceea ce privește efortul fizic și timpul, spălarea hainelor a fost considerată o activitate destul de costisitoare. Chiar și apariția mașinilor automate de spălat nu a schimbat acest statut al activității. În plus, hainele spălate dimineața reușesc să se usuce până seara, ceea ce este foarte convenabil. Înainte de culcare, acestea pot fi călcate și așezate la locul lor. Cu toate acestea, oamenii superstițioși nu recomandă să faci asta.
Se credea că spălarea hainelor consuma prea mult timp de la gazda casei. În acest fel, întreaga zi era practic pierdută din interacțiunea familială. Totuși, nici spălarea seară nu era practicată. Se credea că după apusul soarelui, toate apele sunt pline de energii negative. Astfel, spălarea hainelor nu era doar nepotrivită, ci și o activitate periculoasă.
Superstițiile explică această interdicție în alt mod. Se credea că spălarea dimineața atrage diferite necazuri și nenorociri. În această perioadă a zilei, se spunea că apa înlătură norocul de pe om. Cu alte cuvinte, persoana devine vulnerabilă în fața forțelor negative din lumea de dincolo. Din acest motiv, nu se recomanda să intri în contact excesiv cu apa la începutul zilei.
Cel mai bun moment pentru curățenie și spălare este în timpul prânzului. Din punct de vedere practic, în acest moment există suficientă lumină pentru a îndepărta toate petele. Ziua este mai caldă, astfel încât hainele se usucă mult mai repede.
Existe credința că hainele uscate la soare dobândesc proprietăți vindecătoare, protejează de boli și transmit energia lumii soarelui stăpânului lor. În schimb, hainele uscate sub lumina lunii poartă o energie întunecată și atrag doar necazuri și nenorociri.
Când se recomandă să spălați hainele și când nu
În lumea populară se spune că spălarea hainelor nu trebuie aleasă doar în funcție de momentul zilei, ci și în funcție de ziua săptămânii. Iată câteva superstiții legate de acest aspect:
– Luni – începutul săptămânii și o zi destul de dificilă în toate aspectele. Nu este recomandat să faci lucruri care necesită eforturi suplimentare. Gospodinele spuneau că hainele spălate luni vor rămâne umede toată săptămâna.
– Marți – curățarea hainelor și a lenjeriei poate aduce vești proaste proprietarilor lor.
– Spălarea în prima sâmbătă a lunii poate duce la sărăcie și la certuri între membrii familiei.
– Duminica – tradițional, aceasta este ziua de odihnă. Pentru orice muncă desfășurată în duminici, oamenii puteau suferi de boli și necazuri.
Cea mai bună zi pentru spălarea hainelor este miercuri. Joi și vineri sunt de asemenea potrivite pentru această activitate, dar într-o măsură mai mică. Important: înainte de a purta hainele noi pentru prima dată, trebuie să le spălați în noaptea cu lună nouă. Astfel, acestea vor dura mult mai mult.