Fie ca suntem constienti sau nu, multi dintre noi suntem foarte speriati de ideea de a fi indragostiti. Cu totii ne-am construit anumite mecanisme de aparare care ne-ar putea proteja de suferinta.
Aceste mecanisme ne ofera o iluzie falsa a sigurantei si securitatii si ne impiedica sa gasim acea apropiere pe care ne-o dorim cu adevarat.
Ce mecanisme provoaca frica de intimitate?
De exemplu, in jurul meu vad des oameni foarte deosebiti, valorosi prin individualitatea lor, totusi, in mod destul de straniu, majoritatea singuri, desi ar fi la varsta tocmai potrivita sa se bucure de toate darurile unei relatii. Singuratatea este asumata si chiar glorificata. In ciuda zambetului si detasarii, in adancul sufletului lor, parca intuiesc ceva… Ce ii opreste pe acesti oameni sa gaseasca si sa pastreze dragostea pe care o doresc?
Revista online de specialitate Psychologytoday.com elucideaza aceasta problema:
1. Dragostea adevarata ne face sa ne simtim vulnerabili
O noua relatie este un teritoriu nestiut si majoritatea dintre noi avem frici naturale de necunoscut. A-ti permite sa te indragostesti inseamna sa iti asumi un adevarat risc. Punem o mare doza de incredere in aceasta persoana, o lasam sa ne afecteze, ceea ce ne face sa ne simtim expusi si vulnerabili.
Iar mecanismele noastre de aparare sunt provocate. Orice obisnuinta pe care o aveam si care ne ajuta sa fim concentrati si atenti incepe sa se spulbere. Incepem sa credem ca vom suferi cu atat mai mult cu cat iubim.
2. O noua dragoste ne trezeste amintirea ranilor vechi
Atunci cand intram intr-o noua relatie, nu prea suntem constienti de felul cum si-a lasat amprenta istoria personala asupra noastra. Modurile in care am fost raniti in celelalte relatii, incepand din copilarie, are o mare influenta asupra felului cum percepem pe oamenii de care ne apropiem si de asemenea, modul cum ne comportam in relatiile noastre romantice. Dinamicile vechi si negative ne fac sa ne simtim ingrijorati cu privire la a ne deschide din nou, in fata cuiva. Ne tinem la distanta de intimitate, fiindca ne aminteste de suferinte vechi, de pierdere, de furie si respingere. Iubirea este asociata si cu durerea, durerea de a fi ramas fara iubire… in trecut.
3. Iubirea ameninta o constructie identitara veche
Multi oameni se chinuiesc cu acel sentiment profund cum ca nu ar merita iubirea, ca sunt de neiubit. Avem probleme in a simti propria valoare si sa credem ca i-ar pasa cu adevarat de noi. Cu totii avem in noi o voce foarte critica, ce actioneaza precum un antrenor nemilos, spiunandu-ne ca suntem nevalorosi si nedemni de fericire. Acest „antrenor” s-a format in copilarie, datorita acelor experiente si datorita unor momente limita la care am fost expusi in primii ani de viata.
De asemenea ne influenteaza si autoperceptiile parintilor nostri. De-alungul timpului, aceste atitudini s-au ascuns in interiorul nostru. Ca adulti, nu reusim sa vedem ca aceasta gandire ne face rau si acceptam distructivul din noi insine.
Aceste puncte de vedere critice, vocea noastra interioara, sunt adesea neplacute, dar totusi confortabile, fiindca ne sunt familiare. Atunci cand cineva ne vede diferit de vocea noastra interioara, iubindu-ne si apreciindu-ne, incepem sa ne simtim neconfortabil si in defensiva, pentru ca provoaca aceste repere ale identificarii cu noi insine, cele dure, pe care le avem de multa vreme.
4. Odata cu fericirea adevarata, vine si durerea
Ori de cate ori experimentam fericirea adevarata si simtim pretiozitatea vietii la nivel profund emotional, ne asteptam de asemenea, sa simtim o mare doza de nefericire. Multi dintre noi stam departe de lucrurile care ne-ar aduce fericirea, fiindca in acelasi timp, aceleasi lucruri ne-ar aduce si durerea. Cand ne-am putea indragostim, devenim ezitanti in a ne lasa cu totul purtati in iubire, de frica durerii ce ar putea sa survina odata cu o posibila despartire.
5. Iubirea este adesea neegala
Multe persoane evita sa intre intr-o relatie cu cineva, fiindca acea persoana le place prea mult. Le este teama ca daca se implica mai mult cu aceasta persoana, sentimentele lor nu ar evolua si cealalta persoana ar sfarsi in suferinta sau sentimente de respingere. Adevarul este ca adesea, iubirea este neegala, cu o persoana care simte mai mult iar cealalta mai putin, situatia schimbandu-se din timp in timp. Sentimentele noastre fata de cineva sunt o forta aflata in perpetua schimbare.
In doar cateva secunde putem sa simtim furie, suparare sau chiar ura, fata de o persoana pe care in acelasi timp o iubim. Ingrijorandu-ne de cat simtim ne retin de a ne lasa acolo unde sentimentele merg in mod natural. Lasand ca ingrijorarea sau vinovatia fata de nivelul sentimentelor noastre, ne impiedica sa cunoastem o persoana care isi manifesta interesul fata de noi, iar asta ne impiedica sa ne formam o relatie care in final, ne-ar putea chiar face fericiti.
6. Relatiile te rup de conexiunea cu familia ta
Pentru persoanele mai tinere, relatiile pot fi un simbol al faptului ca s-au maturizat, ca isi pot incepe viata ca indivizi autonomi. Ceea ce uneori poate fi dificil, pentru ca insemana in aceeasi masura, desprinderea de o veche identitate.
7. Iubirea anima fricile existentiale
Cu cat avem mai mult, cu atat mai mult pierdem. Cu cat cineva inseamna mai mult pentru noi, cu atat ne este teama ca vom pierde acea persoana. Cand ne indragostim, nu simtim doar frica de a ne pierde partenerul dar devenim mult mai constienti cu privire la moralitatea noastra. Viata noastra detine mai multa valoare si insemnatate, astfel incat frica de a pierde devine chiar mai inspaimantatoare. In tentativa de a depasi aceasta frica, ne concentram pe motive superficiale, avem tot felul de certuri cu partenerul, sau in cazuri extreme, renuntam chiar, la relatie.
Gasim de asemenea, chiar si o sumedenie de motive care sa ne justifice faptul de a nu fi intr-o relatie. Majoritatea relatiilor aduc cu sine si o sumedenie de schimbari. Dar daca reusim sa ne intelegem frica de intimitate si cum ne afecteaza comportamentul fata de ceilalti, este un pas important catre o relatie implinita si de lunga durata. Aceste frici pot fi mascate de justificari diverse, dar vom fi surprinsi cum ne auto-sabotam atunci cand ne apropiem de cineva. Cunoscandu-ne, ne dam sansa de a gasi si a mentine o iubire de durata.