De ce ne doare spatele? 8 cauze principale

De ce ne doare spatele? 8 cauze principale

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 July 2023 in Sanatate

Încordarea și durerea din spate sunt simptome ale multor afecțiuni care necesită diagnosticare complexă și evaluare medicală.

Senzațiile neplăcute pot indica infecții, comprimarea terminațiilor nervoase și consecințele traumelor suferite cu ani în urmă. Dacă patologia nu este tratată, poate duce adesea la complicații și să devină cauza invalidității.

Tipuri de dureri de spate

Conform observațiilor medicilor, spasmele periodice sau durerile de spate sunt experimentate de până la 80% din populația de diferite vârste. Problema apare adesea la tineri, determinându-i să renunțe la un stil de viață activ și la exercițiile sportive.

La diagnosticare, medicul este interesat de caracterul senzațiilor, care poate indica cauza:

– durere înțepătoare – posibile deformări ale vertebrelor, comprimarea terminațiilor nervoase;
– durere ca de cuțit – localizată mai des în zona lombară, caracteristică inflamației acute și noilor formațiuni;
– dureri de tragere – apar în cazul hipertoniei mușchilor spatelui și complicațiilor osteocondrozei.

Dacă durerea nu trece după odihnă și senzațiile neplăcute persistă mai mult de 3 zile, trebuie să consultați un medic – este necesară diagnosticarea și tratamentul. În cazul unui sindrom dureros sever, consultația medicului este necesară în aceeași zi pentru a exclude afecțiuni cardiovasculare și stări acute.

Posibile cauze ale durerii de spate

Medicii acordă cea mai mare atenție disconfortului din zona gâtului: prin partea superioară a coloanei vertebrale trec vasele de sânge care alimentează creierul. Chiar și mici tulburări pot duce la complicații grave.

Printre cauzele principale ale durerii de spate se numără:

1. Osteocondroza și alte boli degenerative-distrofice (artrită, spondiloză). Acestea conduc la hernii și uzură a cartilajelor. Durerea apare în caz de comprimare a terminațiilor nervoase și se intensifică în timpul mișcărilor active.

2. Consecințele traumelor. Orice lovitură sau contuzie lasă urme în timp și devine cauza deplasării vertebrelor și a umflăturilor severe.

3. Infecții spinale. Diverse bacterii și viruși afectează măduva spinării și provoacă dureri acute.

4. Hernii intervertebrale. Dacă miezul pulpos iese dincolo de limitele vertebrelor, apar senzații dureroase și spasme.

5. Patologii ale organelor interne. Mai mult de 30 de terminații nervoase se ramifică de la coloana vertebrală, legate de sistemul cardiovascular, digestiv și rinichi. Orice inflamație poate provoca inervație în zona spatelui, ceea ce dificultățează diagnosticul.

6. Deformări spinale. Scolioza, lordoza și alte patologii, în absența tratamentului și reabilitării, devin cauza de deformare a vertebrelor, comprimare și presiune asupra rădăcinilor nervoase.

7. Tumori. Metastazele și chisturile determină hemoragii, edeme și dureri acute.

8. Distribuție incorectă a încărcăturii. Caracteristică pentru ultimele luni de sarcină, pentru antrenamente intense sau munca prelungită la birou.

La femei, durerile de spate apar adesea în caz de osteoporoză, patologii ginecologice și inflamații ale vezicii urinare. La bărbați, problemele sunt cauzate de boli ale prostatei sau comprimare după ridicarea de greutăți.

Ce investigații să faci?

În caz de apariție a durerilor, este necesar să consulți un neurolog sau un ortoped-traumatolog. Pe lângă analizele obișnuite, medicul poate prescrie:

– radiografie, recomandată pentru osteoporoză, fracturi, tulburări de postură și alte patologii;
– RMN al coloanei vertebrale. Vizualizează patologiile măduvei spinării, tumori, focare inflamatorii, consecințele traumelor și contuziilor;
– topografie computerizată cu construirea unei imagini 3D a coloanei vertebrale în cazul durerilor cronice.

În stadiile incipiente, multe patologii ale coloanei vertebrale răspund bine la tratament. Când apare durerea acută, nu se recomandă auto-tratamentul, ci trebuie să consultați un specialist cât mai repede.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!