De ce micul dejun este obligatoriu după 50 de ani și ce alimente sunt ideale pentru o masă de dimineață

De ce micul dejun este obligatoriu după 50 de ani și ce alimente sunt ideale pentru o masă de dimineață

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 March 2023 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

În acest articol vom vorbi despre importanța micului dejun pentru persoanele mature și despre cele mai bune produse pentru micul dejun.

Micul dejun este prima și cea mai importantă masă a zilei. Nutriționiștii îl consideră partea principală a unei alimentații nutritive, care este concepută pentru a oferi organismului suficientă energie pentru întreaga zi.

Importanța micului dejun pentru cei peste 50 de ani

Micul dejun este foarte important pentru persoanele de vârstă matură și înaintată, în ciuda faptului că au tendința de a refuza masa de dimineață din cauza lipsei poftei de mâncare, a deteriorării gustului și a stării de rău.

Cu toate acestea, studiile arată că săritul peste micul dejun nu va face decât să agraveze starea și să agraveze problemele de sănătate.

Persoanele de vârstă matură și mai înaintată ar trebui să ia micul dejun, în primul rând, pentru a restabili energia, deoarece consumul acesteia se efectuează chiar și în timpul unei nopți de odihnă și în absența activității fizice.

În timpul somnului, energia este consumată pentru următoarele funcții:

  • prelucrarea și asimilarea alimentelor,
  • circulația sângelui
  • asigurarea activității vitale a celulelor,
  • reglarea respirației,
  • menținerea activității creierului etc.

Persoanele de vârstă matură și înaintată au adesea probleme cu somnul. Acest lucru le poate face să se simtă somnoroase și obosite dimineața. Partea cea bună este că această problemă se poate rezolva începând ziua cu un mic dejun nutritiv.

Masa de dimineață va ajuta la restabilirea nivelurilor de energie necesare pentru o sănătate bună pe tot parcursul zilei. În plus, micul dejun conține nutrienții esențiali necesari pentru a asigura funcționarea normală a organismului: proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine și minerale.

Toți acești nutrienți sunt esențiali pentru:

  • protejarea organismului de boli,
  • asigurarea sănătății mușchilor și oaselor,
  • menținerea echilibrului optim de apă,
  • reglarea proceselor de digestie, respirație, refacerea și producerea celulelor, funcționarea hormonilor, eliminarea toxinelor etc.

Astfel, micul dejun este necesar pentru ca toate funcțiile corporale și mentale să fie menținute la un nivel optim pentru o perioadă lungă de timp. Studiile arată că acest lucru crește șansele unei vieți mai lungi.

La ce duce săritul peste micul dejun?

Potrivit OMS, persoanele de vârstă matură și înaintată care sar peste micul dejun au un risc crescut cu 30-35% de a dezvolta majoritatea afecțiunilor legate de vârstă.

Omiterea frecventă a micului dejun duce la creșterea rezistenței la insulină. În această stare, organismul nu poate transforma eficient glucoza în energie. Asta înseamnă că nivelul zahărului din sânge crește semnificativ și aceasta este o cale directă către deteriorarea sau blocarea vaselor de sânge, hipertensiunea arterială, perturbarea inimii și alte probleme de sănătate neplăcute.

În plus, dacă organismul nu primește alimente din care să poată fi absorbită glucoza, nivelul zahărului din sânge, în anumite condiții, scade brusc. Această afecțiune poate provoca slăbiciune, amețeli, greață, tremor în organism și chiar pierderea conștiinței, deoarece creierul nostru este foarte dependent de consumul de glucoză.

Cele mai bune alimente pentru un mic dejun sănătos:

Micul dejun trebuie adaptat în funcție de nevoile organismului pentru o nutriție adecvată. Studiile arată că cele mai bune alimente pentru micul dejun sunt:

1. Ouăle

Ouăle sunt unul dintre cele mai bune alimente hrănitoare pentru micul dejun. Sunt bogate în mulți nutrienți: proteine, grăsimi nesaturate omega-3, vitamina A, B12, K, E, D, macro și micronutrienți, iar lista poate continua.

În același timp, proteina din ouă este clasificată ca fiind bogată în proteine, deoarece conține toți cei 9 aminoacizi esențiali de care organismul nostru are mare nevoie și nu poate produce singur.

Acești aminoacizi sunt esențiali pentru întreținerea mușchilor, creșterea țesuturilor, transportul nutrienților și prevenirea bolilor.

În plus, ouăle sunt bune pentru că există multe moduri de a le găti: fierte tari, fierte moale, poșate, omletă, ouă prăjite și tot felul de omlete (aburite sunt deosebit de utile).

Orice legume sunt grozave în combinație cu ouăle: roșii, castraveți, ceapă, dovlecei, ardei grași și o varietate de verdețuri. Astfel, veți avea un mic dejun copios, gustos și hrănitor la un cost minim.

2. Fulgi de ovăz

Ovăzul este bogat in fibre, care ajută la îmbunătățirea digestiei și asigură eliminarea corectă a resturilor digestive din organism.

Deoarece adulții se luptă adesea cu constipația, un castron cu fulgi de ovăz cremos dimineața poate fi o soluție excelentă la această problemă neplăcută. În plus, fibrele de ovăz favorizează digestia lentă, astfel încât să te poți simți plin pentru mai mult timp.

Numeroase studii arată că cel mai bine este să folosiți ovăz integral – acesta este cel mai bogat în nutrienți valoroși. Îl puteți fierbe în lapte sau apă cu adaos de fructe de pădure proaspete, congelate sau uscate, după gust.

Fulgii de ovăz sunt buni deoarece gustul lor este ușor de diversificat prin adăugarea de condimente (scorțișoară, vanilie, nucșoară, coajă de lămâie), diverse semințe și nuci.

Ca pas final, puteți turna deasupra unt de arahide sau miere pentru a adăuga dulceață.

3. Pâine prăjită cu cereale integrale

Aici se pune accent pe cerealele integrale. Acest tip de pâine prăjită poate să nu pară foarte atrăgătoare pentru mulți dintre noi. Dar, la o examinare mai atentă, se dovedește a fi un produs foarte util și valoros.

Asta pentru că pâinea prăjită din cereale integrale conține un set optim de nutrienți vitali: fibre, grăsimi, proteine, carbohidrați, vitamine și minerale.

Cel mai simplu și mai sănătos mod de a face aceste pâine prăjită este să prăjiți ușor felii subțiri de pâine integrală pe ambele părți într-o tigaie uscată și bine încălzită.

O astfel de pâine prăjită poate fi consumată cu diverse ingrediente sănătoase: unt topit sau unt de arahide, pastă de avocado și, bineînțeles, cu diverse legume și ierburi. Spanacul, roșiile, humusul sunt doar câteva dintre numeroasele opțiuni care pot completa pâinea prăjită cu cereale integrale.

Pentru a profita la maximum de micul dejun, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu nutriționistul pentru a găsi alimentele și idei de mâncăruri potrivite pentru dvs.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!