De ce exercițiile fizice sunt importante pentru femeile de peste 50 de ani

De ce exercițiile fizice sunt importante pentru femeile de peste 50 de ani

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 June 2023 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Pe lângă o alimentație sănătoasă, antrenamentele fizice sunt una dintre cele mai bune activități pe care le puteți face pentru sănătatea voastră. Cu toate acestea, experții subliniază că nu toate exercițiile sunt la fel de eficiente.

Ei spun că este important să efectuați o serie de exerciții fizice, care sunt împărțite în 4 categorii: rezistență, forță, echilibru și flexibilitate, iar fiecare dintre acestea are o importanță crucială pentru bunăstarea voastră.

Exercițiile fizice bazate pe atletismul greu sunt o formă eficientă de antrenament de forță care vă poate menține într-o formă excelentă chiar și la vârste înaintate.

Cele mai bune exerciții bazate pe atletismul greu includ genuflexiuni și lucrul cu gantere, spun specialiștii. Aceste exerciții îmbunătățesc forța întregului corp și pot ajuta la îmbunătățirea echilibrului și reducerea efectelor negative ale îmbătrânirii.”

Beneficiile exercițiilor fizice:

1. Mențin oasele puternice

Unul dintre cele mai mari avantaje ale exercițiilor, pe măsură ce înaintați în vârstă, este că acestea contracarează scăderea naturală a densității osoase la femeile de peste 50 de ani.

Astfel de exerciții fizice reprezintă o metodă excelentă de a vă menține sistemul osos în stare bună, puternic, flexibil și fără leziuni. Acest lucru se datorează faptului că exercițiile cu greutăți creează o tensiune asupra oaselor, ceea ce le determină să producă mai mult țesut osos.

Rotația controlată și mișcarea oaselor în timpul exercițiilor stimulează osteogeneza (formarea oaselor) și face oasele mai dense, ceea ce înseamnă că sunt mai puțin susceptibile la fracturi.

2. Promovează refacerea mușchilor

Efectuarea acestor exerciții poate ajuta, de asemenea, la creșterea masei musculare, ceea ce devine tot mai important odată cu înaintarea în vârstă.

Masa musculară scade cu aproximativ 3-8% pe deceniu după vârsta de 30 de ani, iar această rată de scădere este și mai mare după vârsta de 60 de ani. Această pierdere involuntară de masă musculară, forță și funcție este principala cauză a invalidității persoanelor în vârstă.

De asemenea, aceste exerciții ajută la întărirea atât a mușchilor mai mari de mobilizare, cât și a mușchilor mai mici de stabilizare. Acest lucru este deosebit de important, deoarece mușchii de stabilizare se slăbesc mai rapid odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce duce la pierderea forței și controlului.

3. Îmbunătățesc sănătatea articulațiilor

Un alt beneficiu al exercițiilor fizice după vârsta de 50 de ani este îmbunătățirea sănătății articulațiilor. Deoarece astfel de exerciții se desfășoară adesea prin intermediul articulațiilor, acest lucru crește sarcina asupra ligamentelor.

Această sarcină controlată determină producerea de colagen și întărirea fibrelor de colagen din ligamente, ceea ce duce la articulații mai controlabile și stabile.

Unul dintre marile avantaje ale menținerii sănătății articulare este că aceasta vă crește rezistența pentru alte forme importante de exerciții. Acest lucru permite oamenilor să se antreneze mai mult și să îndeplinească chiar cele mai solicitante treburi ale vieții de zi cu zi.

4. Reduc riscul de cădere

Conform unei statistici din 2018, riscul de cădere la femei crește semnificativ după vârsta de 40 de ani. Cu toate acestea, exercițiile fizice pot ajuta la reducerea riscului de cădere. Puterea musculară reduce riscul de căderi la persoanele în vârstă.

Fizioterapeuții consideră că este foarte important să faceți exerciții fizice în mod regulat pentru a vă menține tinerețea și mobilitatea corpului. Aceasta vă poate ajuta să îmbunătățiți timpul de reacție și echilibrul, ceea ce reduce riscul de căderi.

5. Îmbunătățesc metabolismul

Menținerea unei greutăți sănătoase pe măsură ce îmbătrâniți poate ajuta la reducerea riscului de apariție a unor serii de boli cronice.

De fapt, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor indică faptul că supraponderabilitatea și obezitatea sunt asociate cu o frecvență mai mare a bolilor cardiovasculare, diabetului de tip 2, accidentului vascular cerebral și multe altele.

Odată cu înaintarea în vârstă, metabolismul femeilor încetinește, lucru care face mai dificilă gestionarea greutății. Exercițiile fizice ajută la contracararea acestui lucru prin creșterea masei musculare, ceea ce, la rândul său, crește rata metabolismului.

Acest lucru ajută femeile să-și mențină o greutate sănătoasă și să prevină creșterea în greutate pe măsură ce îmbătrânesc.

6. Vă vor ajuta să vă descurcați singuri la bătrânețe

Ridicarea greutăților poate îmbunătăți, de asemenea, capacitățile funcționale prin creșterea forței și îmbunătățirea mobilității. Acest lucru facilitează îndeplinirea sarcinilor și activităților zilnice, poate crește independența și calitatea vieții femeilor pe măsură ce înaintează în vârstă.

Cu toate acestea, este recomandat să consultați un medic înainte de a începe orice regim nou de antrenament, iar acest lucru este deosebit de important în cazul exercițiilor fizice grele, unde pot apărea leziuni.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!