De ce este periculos să dormi pe partea dreaptă

De ce este periculos să dormi pe partea dreaptă

Publicat de Larisa Moldovan pe 3 December 2022 in CuriozitățiSanatate

În medie, fiecare persoană își petrece o treime din viață dormind, dar nu toată lumea știe cum să o facă corect. De exemplu, medicii recomandă să dormi în întuneric absolut, deoarece melatonina, un hormon care permite organismului să îți ofere un somn profund și sănătos, este eliberată în organism doar în absența completă a luminii. Dar care este cea mai bună poziție pentru a dormi?

Chinezii antici credeau că ar trebui să dormi exclusiv pe partea: stânga – pentru a facilita procesul de digestie a alimentelor, sau dreapta – pentru a oferi odihnă sistemului nervos. Dar gastroenterologii și cardiologii moderni nu sunt de acord cu acest lucru. Așadar, îți spunem în ce poziție este cel mai sănătos să dormi și de ce este mai bine să nu stai întins pe partea dreaptă.

De ce nu este bine să dormi pe partea dreaptă

În primul rând, atunci când o persoană stă întinsă pe partea dreaptă pentru o lungă perioadă de timp, sucul gastric intră în esofag. Drept consecință – apar arsuri la stomac dimineața și disconfort abdominal. În al doilea rând, în această poziție, stomacul apasă pe pancreas și îi îngreunează lucrul. În deosebi, dormitul pe partea dreaptă nu este recomandat persoanelor cu probleme cu tractul gastro-intestinal și celor cărora le place să mănânce chiar înainte de culcare.

De asemenea, pentru că aorta se curbează spre stânga când dormi pe partea dreaptă, este mult mai greu pentru inimă să pompeze sânge. Prin urmare, persoanele cu boli ale sistemului cardiovascular ar face mai bine să se întindă pe spate.

De remarcat faptul că dormitul pe lateral (atât în ​​stânga, cât și în dreapta) este ideal pentru cei care sforăie și femeile însărcinate. Încercați să nu ghemuiți picioarele- această poziție este dăunătoare pentru coloana vertebrală. Deși psihologii britanici susțin că „poziția fetală” ajută o persoană să se calmeze și să se relaxeze.

La rândul lor, nefrologii cred că dormitul pe o parte toată noaptea nu este foarte bun pentru rinichi. Cert este că, conform statisticilor, la 75% dintre pacienții cu urolitiază, pietrele la rinichi au apărut exact pe partea pe care au dormit.

Cine ar trebui să doarmă pe spate

Medicii sfătuiesc pacienții care suferă de boli ale sistemului cardiovascular și ale organelor respiratorii, precum și persoanele cu vene varicoase și boli ale tractului gastrointestinal să doarmă pe spate.

Mai mult, se crede că dormitul pe spate încetinește procesul de îmbătrânire, deoarece mușchii feței se relaxează cel mai bine și pielea feței se netezește atunci când o persoană se află în această poziție. În plus, această ipostază este extrem de benefică pentru sănătatea bărbaților.

Însă nu alege o pernă prea înaltă: atunci când bărbia se sprijină pe piept, arterele vertebrale sunt comprimate și fluxul sanguin este perturbat. Acest lucru poate provoca dureri de cap și chiar duce la un accident vascular cerebral. Prin urmare, gâtul trebuie menținut drept – o pernă ortopedică specială vă va ajuta să faceți acest lucru.

Persoanelor cărora le este contraindicat să doarmă pe spate sunt femeile aflate la sfârșitul sarcinii și persoanele care sforăie sau suferă de apnee în somn, adică din când în când experimentează pauze de scurtă durată în respirație în timpul somnului.

Poți dormi pe burtă?

Dormitul pe burtă este recomandat celor care suferă de flatulență și femeilor în perioada postpartum. Dar în rest, nu este de dorit să ne odihnim într-o astfel de poziție: întinși pe burtă, suntem forțați să ne întoarcem capul în lateral, încordând mușchii gâtului și umerilor și îngreunând fluxul sanguin care ajunge la creier. Drept urmare, o persoană poate avea o durere de cap dimineața.

Apropo, după ce au dormit în această poziție, oamenii au cel mai adesea pungi sub ochi.

Și unul dintre cele mai recente studii a arătat că coșmarurile sunt mai susceptibile de a fi visate de cei care preferă să doarmă pe burtă. Acest lucru se datorează dificultăților de respirație și de alimentare cu sânge a creierului.

În concluzie, este de remarcat faptul că, dacă nu aveți probleme grave de sănătate, atunci puteți dormi în orice poziție care vă este confortabilă. Oricum, oamenii de știință au descoperit de mult că în timpul somnului o persoană își poate schimba involuntar poziția de până la 20 de ori pe noapte, așa că este posibil ca, chiar dacă decizi ferm să dormi doar pe spate, totul poate să se schimbe în timpul somnului.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!