De ce este periculos să amâni de mai multe ori alarma dimineața?

De ce este periculos să amâni de mai multe ori alarma dimineața?

Publicat de Larisa Moldovan pe 20 November 2022 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieSanatate

Se întâmplă adesea ca dimineața, când sună alarma, să amânăm trezirea, și în felul acesta să ne creăm probleme legate atât de sănătatea psihică, cât și de cea fizică. De ce nu vrem să ne trezim după ceasul deșteptător?

Această acțiune poate fi percepută de subconștient că nu suntem suficient de fericiți și motivați pentru a lucra cu ușurință. Ai observat că înaintea unui eveniment vesel ne trezim întotdeauna mult mai ușor, chiar dacă este mult mai devreme decât suntem obișnuiți? În cazul trezirii devreme, unul dintre cele mai importante puncte este starea noastră de spirit.

Dacă analizăm statisticile despre nevroze, atunci pentru persoanele care suferă de depresie, dimineața este cel mai dificil moment al zilei, deoarece se trezesc cu apatie și nu pot vedea nimic interesant și care merită atenția lor în ziua care urmează.

Dacă luăm în considerare o persoană care nu suferă de depresie, dar are o serie de probleme (loc de muncă neplăcut, conflicte constante în relațiile cu cei dragi, împrumuturi, datorii și orice alte necazuri care îi strică starea de spirit dimineața), va avea și ea dificultăți de trezire, deoarece o nouă zi, aduce, la rândul său, problemele enumerate mai sus.

Dar dacă sapi mai adânc, în spatele acestui obicei nesemnificativ se pot ascunde probleme și mai grave, de exemplu, pierderea sensului vieții, epuizare emoțională, epuizare nervoasă – după un timp, combinația tuturor acestor probleme se transformă într-un bulgăre de zăpadă uriaș, care înrăutățește semnificativ calitatea vieții și ne subminează sănătatea.

În plus, amânarea alarmei afectează și calitatea somnului și starea corpului în ansamblu. Cert este că dimineața, de obicei, suntem în faza rapidă a somnului – spre deosebire de faza profundă, somnul nu ne mai oferă senzația de calitate și odihnă deplină, deoarece este fragmentat. Astfel, continuând somnul „rapid”, interferați cu activitatea bioritmurilor, perturbați programul obișnuit al organismului și înrăutățiți calitatea somnului nocturn, precum și faceți procesul de adormire mai lung și mai dureros.

În plus, este imposibil să adormi în încă cinci minute – în acest timp, corpul se poate confrunta cu fluctuații ale tensiunii arteriale, aritmii și, prin urmare, faci doar mai rău și, ca rezultat, te trezești cu o dispoziție proastă și mult mai obosit.

Ce putem face pentru a evita aceste probleme, când adormim cu capul „plin” de, gânduri negative și anxietate, iar a doua zi dimineață ne trezim într-o stare mai proastă?

Dacă dimineața nu aveți motivația să vă treziți la timp, atunci trebuie să o creați – o soluție excelentă la problemă ar fi să dezvoltați un nou obicei sănătos care să devină motivația dvs. De exemplu, să te trezești cu o oră mai devreme decât de obicei și să-ți dedici această primă oră a zilei pentru tine — făcând exerciții, stabilind obiective pentru ziua, citind cărți, meditand.

Fiecare poate avea propriul său ritual, dar principalul lucru este că acesta ar trebui să vă avantajeze. Trebuie să înțelegeți clar de ce aveți nevoie de acest lucru, ce veți obține ca rezultat – cu alte cuvinte, trebuie să vă formați un obiectiv pe termen lung.

Desigur, nu este chiar atât de simplu – doar oamenii răbdători și cu voință puternică vor atinge scopul final. Dar este important să înțelegem că acest obiectiv merită – cei care l-au atins se vor trezi plini de entuziasm, energie, productivitate, cu o conștiință clară și cu dorința de a cuceri noi culmi.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!