De ce este dăunător să-ți ascunzi depresia în spatele unui zâmbet fals

De ce este dăunător să-ți ascunzi depresia în spatele unui zâmbet fals

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 October 2021 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSanatateSfaturi

Când este deprimată, o persoană nu mai gândește cum trebuie. La un moment dat, încetează să înțeleagă care este sensul vieții sale, dorința sa de a face ceva dispare. Apatia, senzația de lipsă de speranță se instalează, respectul de sine are de suferit – toate acestea duc în cele din urmă la scăderea performanței, insomnie și oboseală cronică.

Aceasta este o stare dificilă, neplăcută. Ar vrea să iasă din ea cât mai curând posibil, dar cum? Indiferent de modul în care încearcă să scape, nu poate face nimic în acest sens – depresia nu dispare. Este o boală. Și astăzi, aproximativ 300 de milioane de oameni din lume suferă de aceasta.

Studiile arată că până la 40% dintre persoanele care suferă de depresie, se luptă să-și ascundă simptomele față de ceilalți. Acestea își ascund problemele psihologice profunde în spatele unui zâmbet și a unei atitudini vesele false, motiv pentru care expresia „depresie zâmbitoare” a apărut în rândul psihologilor. Nu este un termen științific, dar pune punctul pe i.

Consecințe periculoase ale „depresiei zâmbitoare”

Da, un zâmbet maschează simptomele, iar persoanele din jur poate nici nu ghicesc că o persoană are o tulburare persistentă a stării psihoemoționale, însoțită de tulburări funcționale în organism. Din punct de vedere medical, acest curs se numește „atipic”. Iar atipic înseamnă imprevizibil.

Orice simptome care apar în timpul dezvoltării și evoluției anumitor boli sunt semnale pe care corpul le trimite unei persoane. Durere, greață, amorțeală – ceea ce înseamnă că trebuie să reacționezi și să te protejezi de un factor dăunător sau să ceri ajutor. Un curs atipic, asimptomatic, duce la faptul că persoana nu acționează și boala începe să progreseze.

Însă la ce duce „depresia zâmbitoare” atunci când o persoană poartă o mască care o ascunde de lumea exterioară și chiar încearcă să se convingă că totul este în regulă cu el? Aceasta gândește așa: „Sunt bine. Am o familie, un loc de muncă și o mașină. Nu sunt mai rău decât alții. O sa treacă.” Și se comportă nefiresc. Își suprimă emoțiile și gândurile negative, le conduce în subconștient, unde se înmulțesc și în cele din urmă te fac să te sufoci – în sensul literal.

Astfel de oameni încă se simt deprimați și incapabili să facă față sentimentului de lipsă de speranță și se gândesc adesea la cum să pună capăt tuturor acestor lucruri, să iasă din cercul vicios. Dar – continuă să zâmbească frumos celor din jur și la întrebarea „Ce mai faci?” – aceștia răspund cu bucurie: „Foarte bine!”.

Drept urmare, persoanele cu „depresie zâmbitoare” prezintă un risc ridicat de a dezvolta boli psihosomatice și tulburări funcționale. De multe ori suferă de supraalimentare. Sunt extrem de sensibili la critici sau respingeri. Se simt obosiți tot timpul. Seara pentru ei este cel mai dureros moment al zilei, când toate gândurile de peste zi îi frământă. În plus, astfel de persoane au o înclinație crescută pentru alcoolism și chiar sinu cidere.

Iar dimineața zâmbesc din nou și spun, salutându-și cunoscuții: „Totul este în regulă cu mine!”.

Cum să ieși din această stare

Din păcate, persoanele cu această afecțiune nu caută ajutor de obicei, deoarece de cele mai multe ori nu își dau seama că au o problemă care le-ar putea ruina viața. De obicei, le este rușine să-și recunoască starea chiar și celor mai apropiați oameni iar aceștia nici nu bănuiesc cât de mult suferă o persoană dragă.

Cum să ieși din cercul vicios?

Punctul de plecare ar trebui să fie înțelegerea faptului că există o problemă serioasă și există o mare probabilitate ca aceasta să nu dispară de la sine și, prin urmare, trebuie rezolvată. Trebuie să nu mai fugim de ea, să ne ascundem în spatele mecanismelor de protecție ale psihicului (negarea, raționalizarea etc.), ci să ne dăm seama, să o privim ca pe o sarcină.

Pentru unii, înțelegerea problemei este deja suficientă pentru începerea rezolvării ei – subconștientul este eliberat de gânduri nerostite, tiparele comportamentale sunt transformate.

De asemenea, poate fi de un mare beneficiu faptul că vă identificați adevăratele nevoi de la viață. Dar, în mod ciudat, nu este ușor să te ocupi de propriile nevoi. Înainte de a învăța să visezi din nou, trebuie să începi să lucrezi cu propriile tale convingeri – schimbă-ți atitudinile dăunătoare cu cele care vor funcționa pentru tine.

Exercițiile fizice pot avea un mare beneficiu – normalizează activitatea sistemului motivațional biologic, iar starea psiho-emoțională devine automat mai confortabilă. În plus, meditația va îmbunătăți funcția creierului și funcția mentală.

De asemenea, trebuie amintit că nu în toate cazurile o persoană este capabilă să se ajute singură. Dacă nu puteți scăpa de depresie, trebuie să solicitați ajutor calificat de la specialiști.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!