De ce este bine să repetăm rugăciunea „Doamne miluiește-mă” de 3, 12 și 40 de ori?

De ce este bine să repetăm rugăciunea „Doamne miluiește-mă” de 3, 12 și 40 de ori?

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 October 2023 in CredințăCuriozitățiRugaciuniSpiritualitate

Când o persoană vine pentru prima dată la biserică, descoperă un număr mare de reguli pe care nu le cunoștea anterior. E bine dacă cineva din familie sau cunoscuți îi explică aceste reguli. Există situații în care cei noi în biserică sunt criticați de către enoriași pentru aspectul lor nepotrivit, fără să înțeleagă cum ar trebui să se îmbrace pentru biserică.

Cu toate acestea, poate cea mai cunoscută regulă este următoarea: fetele, femeile vin în rochie sau fustă lungă, trebuie să aibă o eșarfă pe cap, iar în timpul rece pot rămâne cu un acoperământ al capului, în timp ce bărbații, dimpotrivă, își scot pălăriile și căciulile.

La început, oamenii observă comportamentul celorlalți enoriași și încearcă să-și amintească acțiunile lor. Cuvintele rugăciunilor bisericești le sunt necunoscute novicilor. Ei nu știu când să se facă semnul crucii, când să facă închinăciuni și să se așeze în genunchi. Pot să meargă în jurul bisericii și să aprindă lumânări în timpul slujbei? De ce trebuie să-și plece capul când trece preotul? De ce nu se pot deplasa înaintea altarului?

Cu timpul, multe dintre aceste reguli sunt memorate, iar liturgia nu mai pare atât de complicată ca la început. Oamenii învață rugăciuni și înțeleg când trebuie să se facă semnul crucii și să facă închinăciuni. Cu toate acestea, cu cât află mai multe, cu atât apar mai multe întrebări. Cine poate să le răspundă?

Preoții sunt acolo pentru a ajuta la înțelegerea diferitelor aspecte ale creștinismului. În timpul predicilor, ei explică multe dintre regulile și legile bisericii. De asemenea, puteți să vă adresați cu întrebările voastre la spovedanie sau să vorbiți cu preotul după slujbă. Cu toate acestea, uneori, nu este suficient timp pentru toți enoriașii.

Preoții sunt dispuși să ajute oamenii să înțeleagă acele aspecte care le sunt încă neclare. În bisericile din orașe, există adesea mulți oameni, astfel încât nu se poate acorda atenție fiecăruia în parte. De asemenea, timpul pentru predică este limitat. În bisericile de la țară, preoții petrec mai mult timp discutând cu enoriașii. Însă, când nu există posibilitatea de a primi răspunsuri în biserică, există o altă opțiune pentru cei noi în credință.

Tehnologiile moderne au creat condiții confortabile pentru oameni. Pe internet, puteți găsi răspunsuri la orice întrebări. Cel mai important este să vă asigurați că site-ul are o orientare religioasă autentică. Pe internet, puteți găsi și mult „zgomot informațional”. Pentru credincioși, există canale de televiziune speciale precum „Trinitas TV”. Acestea transmit emisiuni special pentru a răspunde la neînțelegerile oamenilor. În unele emisiuni, creștinii pun întrebările, iar preoții le răspund în emisiune. De multe ori, se întreabă despre rugăciunea „Doamne miluiește-mă”. De ce se rostește de 3, 12 sau 40 de ori?

Orice persoană care rostește această frază se roagă Lui Dumnezeu pentru iertare pentru păcatele sale. El speră la mila Domnului, dar înțelege că nu o poate primi din cauza vieții sale păcătoase.

Această rugăciune scurtă îi ajută să se autocondamne în mod constant, să se pocăiască, să fie smeriți, să se îndrepte și să fie milostivi. Omul conștientizează propria sa slăbiciune în fața păcatului, și că nu are puterea să lupte împotriva viciilor și patimilor.

Doar Dumnezeu poate ajuta la depășirea acestor obstacole spirituale. Rugăciunea este de obicei rostită de 3 ori. În timpul rugăciunilor de dimineață și de seară, numărul lor crește la 12 ori. Și unele slujbe presupun rostirea acestor cuvinte de 40 de ori.

Aceste numere nu sunt întâmplătoare. Ele simbolizează plenitudinea în Sfânta Scriptură. Cu cât se rostește rugăciunea de mai multe ori, cu atât este mai puternică dorința persoanei de a se îndrepta și de a duce o viață fără păcat.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!