Avocado este un fruct exotic care crește în copaci. Acest fruct este perfect atât pentru mâncăruri dulci, cât și sărate. Avocado este un produs uleios, din cauza conținutului de grăsimi multe persoane nu l-au consumat. Cu toate acestea, până în prezent, datorită numeroaselor studii efectuate de nutriționiști, s-a constatat că, deși avocado conține grăsimi, ele sunt însă vegetale și foarte bune pentru sănătate.
Acest fruct este un plus perfect pentru orice gustare și fel de mâncare. Aduce organismului grăsimi benefice, fibre, acid folic, vitamina A, potasiu și multe alte substanțe. Beneficiile avocado sunt evidente – îmbunătățește funcția inimii, normalizează echilibrul hormonal și are multe alte beneficii pentru sănătate.
1. Îmbunătățește funcția inimii.
Avocado întărește inima, stabilizează lipidele din sânge. Acest lucru se datorează conținutului de acizi grași din acesta. În ceea ce privește compoziția chimică, avocado are aproximativ 71% acizi grași mononesaturați, 13% acizi grași polinesaturați și 16% acizi grași saturați.
Cantitățile mari de grăsimi mononesaturate blochează dezvoltarea aterosclerozei. Numeroase studii au arătat că, pe lângă grăsimile mononesaturate, are și un conținut ridicat de fibre, magneziu și potasiu, care scad semnificativ colesterolul și hipertensiunea arterială.
2. Reduce riscul de sindrom metabolic.
Consumul de avocado reduce semnificativ riscul de sindrom metabolic, care este un complex de tulburări metabolice, risc crescut de boli cardiovasculare și diabet de tip 2. Un motiv poate fi un răspuns slab al țesuturilor la insulină. În general, studiile au arătat că persoanele care consumau în mod regulat avocado aveau un risc cu 50% mai mic de a dezvolta sindrom metabolic decât persoanele care nu îl consumau în mod normal.
3. Ajută la pierderea în greutate.
Dacă vrei să slăbești mai repede , avocado te ajută. Grăsimile sănătoase te vor umple de energie, ceea ce te va ajuta să mănânci mai puține alimente pe zi. Avocado este perfect pentru o gustare și pentru o masă completă în salate și feluri principale.
4. Îmbunătățește sistemul digestiv.
Avocado este o sursă de fibre. În funcție de mărimea fructului, acesta poate conține de la 11 până la 17 grame de fibre. Această cantitate este mai mare decât în orice alte fructe, legume, fasole și cereale. Pentru persoanele cu probleme digestive, este foarte important să consume alimente bogate în fibre.
Fibrele dietetice ajută la normalizarea intestinelor și a bacteriilor benefice din acesta, la scăderea constipației și a diareei. Grăsimile sunt extrem de importante pentru absorbția alimentelor și a nutrienților, deoarece hrănesc intestinele. O dietă săracă în grăsimi poate duce la constipație sau simptome de iritare a colonului, caracterizate prin dureri abdominale.
5. Ajută controlul diabetului.
O dietă bogată în grăsimi sănătoase ajută la stabilizarea nivelului de glucoză din sânge la persoanele cu diabet. Acest efect se realizează în doar câteva ore.
6. Îmbunătățește echilibrul hormonal.
Acizii grași joacă un rol important în reglarea funcțiilor sistemului nervos central și al sistemului reproducător. Aceștia contribuie la echilibrul natural al hormonilor. Diferiții neurotransmițători și hormoni conținuți în avocado au un efect benefic asupra stării de spirit.
Consumul regulat de avocado reduce riscul de depresie, anxietate, tulburări mintale și alte probleme ale sistemului nervos central. Antidepresivele naturale sunt sintetizate din acizi grași.
7. Este o sursă de vitamina E.
Avocado este bogat în vitamina E, de asta este considerat cel mai puternic antioxidant. Ajută la echilibrarea tuturor proceselor din corpul uman. Vitamina E, de asemenea, datorită acizilor grași polinesaturați, protejează în mod activ organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi.
8. Scade tensiunea arterială.
Fructul avocado are un conținut ridicat de potasiu și alte vitamine și oligoelemente importante care ajută la scăderea tensiunii arteriale și la prevenirea multor boli de inimă.
9. Îmbunătățește vederea.
Datorită conținutului ridicat de carotenoide, luteină și fibre, avocado protejează activ împotriva tuturor tipurilor de boli oculare. Astfel de boli includ cataracta, glaucomul, degenerescenta maculară și sindromul de ochi uscat.
10. Ajută sistemul de coagulare a sângelui să funcționeze bine.
Conține Vitamina K, care nu este distrusă prin tratament termic și ajută sistemul de coagulare a sângelui să funcționeze bine.
11. Previne artrita.
Pentru a preveni artrita, avocado este un supliment alimentar excelent echivalent cu soia. Are efecte antiinflamatorii în boli ale articulațiilor, osteoartrite etc.
12. Intareste sistemul imunitar.
Acest fruct exotic conține cantități mari de vitamina E, care întărește sistemul imunitar, care protejează organismul de factorii de mediu nocivi și de diferite stresuri.
13. Promovează rezistența organismului la radicalii liberi.
Studii recente au descoperit că avocado mărește capacitatea celulelor de a lupta împotriva radicalilor liberi. Experimentul a fost efectuat pe drojdie care a fost expusă radicalilor liberi. Uleiul de avocado a crescut rezistența celulelor de drojdie la radicalii liberi. Astfel, experții medicali au sugerat că uleiul de avocado are un efect similar asupra celulelor umane.
14. Prevenirea și prevenirea ulcerului gastric.
Avocado conține toate vitaminele și oligoelementele necesare pentru prevenirea diferitelor boli gastrointestinale. Pe lângă efectul preventiv, fructul ajută la tratarea ulcerelor gastrice, inclusiv datorită structurii sale moi și cremoase.
15. Reduce riscul de pietre la rinichi.
Avocado reduce riscul de pietre la rinichi. Datorită cantității reduse de calciu, dizolvă pietrele formate și le elimină din organism prin uretra.
16. Contribuie la purificarea organismului.
Uleiul de avocado este bogat în clorofilă, care este o sursă naturală de magneziu. Clorofila – una dintre cele mai bune substante naturale care elimina metalele grele din organism. Îndepărtează plumbul și mercurul din creier, rinichi, ficat și alte organe vitale.
Uleiul de avocado detoxifică complet organismul și reduce riscul multor boli. Pentru a asigura efectul de curățare al clorofilei, adăugați în mod regulat ulei de avocado în salate și alte feluri de mâncare.
17. Elimina edemul.
100 g de avocado conțin o cincime din necesarul de potasiu al organismului. Acest oligoelement este un curățător de sodiu, care este dăunător pentru organism deoarece reține apa. Dacă dieta este bogată în sodiu, dar săracă în potasiu, aceasta duce la hipertensiune arterială și edem. Consumul de avocado elimină efectele nocive ale sodiului.
18. Previne aritmiile.
Potasiul este necesar pentru funcționarea tuturor țesuturilor electrice ale corpului. Aceste țesuturi includ sistemul nervos și de conducere, precum și inima. Fără potasiu, buna funcționare a acestor sisteme este imposibilă, ceea ce înseamnă că mușchii vor deveni mai slabi, conducția nervoasă va scădea. Deficitul de potasiu provoacă o aritmie care poate duce la stop cardiac.
Beneficii pentru femei
19. Ajuta cu toxicoza la gravide.
Avocado are o cantitate mare de vitamina B6, care elimina simptomele toxicozei.
20. Are efect antibacterian și antifungic.
Datorită proprietăților sale antibacteriene și antifungice, avocado are un efect benefic asupra femeilor aflate la menopauză. Și anume – eliminați insomnia, constipația și tulburările sistemului nervos. Avocado reduce numărul bufeurilor și normalizează echilibrul hormonal.
Beneficii pentru piele
21. Hidratează și hrănește pielea.
Avocado oferă un ten sănătos. Poate fi folosit ca o crema hidratanta de baza dimineata si seara. Pentru hidratarea zilnică a pielii, majoritatea cosmetologilor și profesioniștilor în îngrijirea pielii recomandă utilizarea regulată a uleiului de avocado, deoarece conține vitaminele C, A și E, care au un efect benefic asupra pielii.
22. Vindecă rănile și curăță pielea.
Avocado are capacitatea de a elimina celulele moarte, curățând astfel pielea. Uleiul de avocado promovează vindecarea mai rapidă a rănilor și zgârieturilor. În plus, este ideal pentru utilizarea ca ruj igienic. Uleiul de avocado va ajuta la prevenirea buzelor uscate și la vindecarea crăpăturilor.
Beneficiile pentru păr
23. Face părul frumos și sănătos.
Avocado poate fi folosit și în măștile de păr de casă. Oferă strălucire părului, îi face moale și mătăsos datorită grăsimilor mononesaturate și vitaminelor.
Beneficii pentru bărbați
24. Asigură sănătatea prostatei.
De asemenea, acizii grași mononesaturați pot reduce semnificativ riscul de inflamație în organism. Beta-sitosterolul protejează împotriva bolilor de prostată, reduce riscul de ca n cer de prostată.
Efecte negative și contraindicații
1. Nerecomandat în timpul sarcinii și alăptării.
Atunci când consumați avocado, drept urmare, cantitatea de lapte poate scădea, precum și afectarea funcției sânilor. O altă consecință negativă poate fi o tulburare a stomacului copilului.
2. Intoleranța individuală.
O contraindicație pentru consumul de avocado poate fi intoleranța individuală la componentele conținute în acesta. Consecințele negative pot fi vărsături și reacții alergice ale pielii, cum ar fi mâncărime, roșeață, eczeme, erupții cutanate, urticarie. În cazuri foarte rare, consumul excesiv de avocado poate duce la gripă, greață, tulburări gastro-intestinale, vărsături, migrene, febră, somnolență.
3. Efecte adverse asupra ficatului.
Unul dintre motivele serioase pentru refuzul de a mânca fructele suculente ale acestei plante îl reprezintă efectele toxice asupra ficatului uman, datorită conținutului unor tipuri de uleiuri esențiale. Persoanele cu disfuncție hepatică ar trebui să se abțină de la consumul acestui produs.
4. Reacție alergică.
Avocado conține latex (suc de lapte din plante de cauciuc). Crește nivelul de anticorpi IgE seric din organism, hipersensibilitatea la care poate provoca și reacții alergice. Avocado poate provoca alergii la membranele mucoase ale gurii, provoacă mâncărime, disconfort în gură și umflarea limbii.
5. Abuzul de avocado.
Nu este de recomandat să mănânci avocado în cantități mari. Trebuie să limitați consumul acestui fruct dacă țineți dietă, deoarece fructul este destul de bogat în calorii. Consumul excesiv de avocado nu este, de asemenea, recomandat din cauza posibilei apariții de tulburări de stomac, iritații gastro-intestinale și disconfort.
6. Interacțiunea avocado cu medicamentele.
Consumul de avocado în cantități mari poate reduce efectul medicamentelor antiinflamatoare, precum și poate duce la scăderea nivelului de globule roșii.
Compoziția chimică a produsului
Valoarea nutritivă a avocado (100 g) și procentul din norma zilnică:
- calorii 160 kcal – 11,24%;
- proteine 2 g – 2,44%;
- grăsime 14,7 g – 22,62%;
- carbohidrați 1,8 g – 1,41%;
- fibre alimentare – 6,7 g – 33,5%;
- apă 72,23 g – 2,82%.
Vitamine
- A 7 μg – 0,8%;
- Cu 10 mg – 11,1%;
- B1 0,067 mg – 4,5%;
- B2 0,13 mg – 7,2%;
- B4 14,2 mg – 2,8%;
- B5 1,389 mg – 27,8%;
- B6 0,257 mg – 12,9%;
- B9 81 μg – 20,3%;
- beta-caroten 0,062 mg – 1,2%;
- PP 1,738 mg – 8,7%.
Macronutrienți
- potasiu 485 mg – 19,4%;
- calciu 12 mg – 1,2%;
- magneziu 29 mg – 7,3%;
- sodiu 7 mg – 0,5%;
- fosfor 52 mg – 6,5%.
Oligoelemente
- fier 0,55 mg – 3,1%;
- mangan 0,142 mg – 7,1%;
- cupru 190 mcg – 19%;
- seleniu 0,4 μg – 0,7%;
- fluor 7 μg – 0,2%;
- zinc 0,64 mg – 5,3%.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.