De ce apare sentimentul de ,,deja vu” și cum să-l folosești pentru binele tău

De ce apare sentimentul de ,,deja vu” și cum să-l folosești pentru binele tău

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 November 2022 in CuriozitățiPersonalitatePsihologieSuperstitii

Creierul uman este un organ unic. Abilitățile sistemului nervos permit oamenilor să simtă diverse sentimente și emoții, printre care pot apărea senzații destul de neobișnuite ale realității deja experimentate. Dezvoltând și descoperind noi fațete ale subconștientului lor, oamenii întâlnesc uneori fenomene, de exemplu, efectul déjà vu.

Ca și în cazul studiului oricărui alt fenomen, opiniile oamenilor de știință cu privire la manifestarea efectului déjà vu sunt împărțite: unii îl consideră un semn de boală psihică, în timp ce alții îl consideră un semn de geniu. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, manifestarea fenomenului este asociată cu particularitățile funcționării creierului uman.

Toată lumea a auzit măcar o dată în viață despre termenul ,,deja vu”. Acesta este un fenomen interesant pe care știința fundamentală nu îl poate explica pe deplin. În acest articol îți vom prezenta ce este ,,deja vu”, dar și cum poate fi folosit în avantajul tău.

,,Deja vu” (fr) se traduce prin „deja văzut”. Această percepție poate fi cauzată nu numai de asociații vizuale, ci și de sunete, mirosuri și senzații tactile. Termenul în sine a fost inventat în 1867 de Émile Bouarac, un filozof și cercetător al fenomenelor psihologice paranormale. Într-o scrisoare adresată editorului Revue Philosophique, el a vorbit despre experiența sa când a călătorit într-un oraș necunoscut, iar cu toate acestea a avut parte de un „sentiment cunoscut”.

O definiție științifică unificată a „déjà vu” a apărut în 1983. A fost formulat de neuropsihiatrul sud-african Vernon Neppe. El a explicat termenul ca fiind: „orice sentiment subiectiv de recunoaștere în momentul prezent al unui eveniment nedeterminat din trecut”.

,,Deja vu” este unul dintre lucrurile despre care nu ar trebui să le vorbești altora. Pentru a înțelege de ce este periculos, în primul rând trebuie să aflați ce este, care este natura apariției acestui fenomen și cum poate fi aplicat.

Ce este ,,deja vu”:

Cel mai simplu mod de a explica acest fenomen este următorul: atunci când ți se pare că ceea ce se întâmplă acum ți s-a mai întâmplat deja. Poate fi absolut orice situație de viață. Ți se pare că ai mai auzit deja niște vorbe de la o anumită persoană într-un anumit loc, sau ai văzut o anumită persoană în aceleași condiții ca acum.

,,Deja vu” provoacă un interes real în rândul oamenilor de știință. Ei încearcă să înțeleagă de unde vine acest fenomen. Problema este că oamenii de știință nu pot recrea în condiții experimentale momentul în care o persoană experimentează ,,deja vu”, pentru că se întâmplă extrem de rar. Mai mult, unele persoane pot să nu experimenteze deloc acest lucru în viața lor, iar altele experimentează acest fenomen ciudat o dată pe an, o dată pe lună.

Pe baza a ceea ce a fost deja studiat, oamenii de știință ajung la concluzia că ,,déjà-vu” este un fel de eșec de memorie care apare din motive încă necunoscute. Desigur, oamenii de știință au propriile lor teorii, conform cărora aceasta poate fi cauza problemelor de redirecționare a celulelor de memorie.

Creierul nostru este prea complex pentru a descrie acest proces cu acuratețe, dar există un fel de eroare de memorie care provoacă un sentiment ciudat că ceea ce a fost văzut, a fost și în trecut. Unii cred că acest lucru poate indica probleme de sănătate mintală, dar această opinie nu a fost dovedită.

Opinia experților în domeniul ezoterismului

Citește continuarea pe pagina 2 >


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!