Dalai Lama ne ofera 10 pasi spre fericire, pe care ar trebuii sa ii aplicam toti in viata noastra!

Dalai Lama ne ofera 10 pasi spre fericire, pe care ar trebuii sa ii aplicam toti in viata noastra!

Publicat de Larisa Moldovan pe 10 June 2019 in Dezvoltare Personala

In cartea sa, “Arta fericirii”, Dalai Lama isi imparte secretele unei vieti pline de implinire. In cele ce urmeaza va vom prezenta perceptia pe care acest suflet frumos o are despre fericirea care dureaza. De ce compasiunea si intimitatea sunt atat de importante si cum poti depasi suferinta si momentele negative sunt alte cateva dintre lucrurile pe care le vei invata in cele ce urmeaza. La sfarsitul articolului vei gasi (gratuit si in limba romana) dialogul stiintific dintre Dalai Lama si Daniel Goleman, cartea “Emotiile Distructive – Cum le putem depasi?”.

Iata care sunt cele ZECE lucruri pe care le poti invata de la Dalai Lama despre fericire

1. Nu te concentra pe ceea ce se afla in exterior – Evenimentele exterioare iti pot afecta fericirea pe termen scurt, insa nivelul fericirii se va ridica la scurt timp dupa eveniment. In cazul in care castigati la loterie, veti fi fericiti pe termen scurt. Pe de alta parte, modul nostru de a gandi va afecta mereu felul in care vedem lumea. Este posibil sa iti antrenezi mintea in asa fel incat sa poti identifica si cultiva starile mentale positive, eliminandu-le complet pe cele negative. Astfel, in cele din urma vei putea sa traiesti o viata fericita, plina de bucurie, indiferent de circumstantele exterioare.

2. Dezvolta-ti simtul compasiunii – Compasiunea este o stare care implica lipsa totala a agresivitatii si dorinta de a ii vedea pe cei din jurul tau lipsiti de suferinta. Beneficiile fizice si mentale reies din experientele pe care le avem dupa ce ajutam pe cineva. Pentru a cultiva compasiunea, incearca sa empatizezi cu ceilalti si sa intelegi lucrurile din punctul lor de vedere. O metoda eficienta pentru a putea face asta, este sa le intelegi situatia integrata in grupul din care faceti parte impreuna.

3. Construieste relatii stranse si intime – Avand relatii apropiate cu ceilalti, te vei simti mai bine din punct de vedere fizic si mental. Dalai Lama a spus ca el simte o conexiune cu un camp larg de oameni (profesorii si bucatarii lui). Chiar a discutat lucruri ce tineau de afaceri cu o persoana care stergea podelele. Profitand de fiecare oportunitate pentru a ne conecta cu alti oameni, putem avea o viata mai fericita.

4. Gaseste-ti drumul spre spiritualitate – Beneficiile unei vieti religioase au fost studiate si incep de la familii fericite pana la o viata mai sanatoasa. Dar spiritualitatea nu depinde de o anumita religie; Dalai Lama este de parere ca orice religie majora a lumii poate oferi o viata mai fericita. De fapt, exista un fel de spiritualitate care nu are nimic in legatura cu sfera religioasa: se rezuma la calitati umane de baza, cum ar fi bunatatea, compasiunea si interesul pentru cel de langa si deci atat un ateu cat si o persoana religioasa pot obtine aceasta spiritualitate.

5. Priveste suferinta ca pe o calitate normala a vietii – Anumiti oameni nu prea inteleg ca suferinta face parte din viata oamenilor si tind sa se priveasca pe ei insisi ca pe niste victime ale unei forte rele, atunci cand ceva nu le merge bine. Dar suferinta este inevitabila; toti vom imbatrani si vom muri pana la urma. Sa evitam si sa ignoram aceste lucruri sunt doar solutii temporare. Cand suferi, intr-o forma sau alta, atitudinea ta mentala este foarte importanta. Daca iti e teama de suferinta, privind-o ca pe ceva nedrept si anormal, te vei simti ca o victima si iti vei impune vina, cand de fapt ar trebui sa elimini orice sursa mentala de suferinta acceptand-o ca pe o parte a vietii.

6. Elimina atitudinea si sentimentele negative – Atitudinile negative, precum ura si teama ne opresc din a fi fericiti. Aceste sentimente ne otravesc. Pe de alta parte, atitudinile pozitive – iubirea, compasiunea, rabdarea, generozitatea – pot lupta contra celor negative, eliminandu-le. Pentru a elimina negativitatea, emotiile si comportamentul pozitiv trebuie sa fie cultivate.

7. Vezi mereu partea plina a paharului – In momentul in care cineva se izbeste de o situatie negativa, acea persoana nu se mai gandeste la nimic pozitiv. In general totusi, majoritatea situatiilor contin atat parti pozitive cat si negative si pot fi private din diferite perspective. Spre exemplu, ai putea crede ca stai langa o persoana enervanta in avion, sau ai putea vedea situatia ca pe o oportunitate de a-ti exersa toleranta si calmul.

8. Scapa de sentimentele negative… – Dintre toate atitudinile negative, furia si ura sunt cele mai mari obstacole in fata fericirii. Cand ura sau furia apar in calea noastra, pacea ne este distrua. De asemenea, aceasta ne incetoseaza gandirea, des impingandu-ne sa luam decizii care doar ne inrautatesc situatia si care ne fac mai nervosi. Studiile stiintifice arata ca predispozitiile spre ura, furie si ostilitate duc la efecte negative din punctul de vedere al sanatatii – acestea fiind cele care cresc riscul de boli de inima.

9. …Si inlocuieste-le cu sentimente pozitive – Furia si ura nu pot fi depasite de suprimare. Pe de alta parte, dand curs urii (tipand), marim sentimentele negative, nu le vom reduce. Atitudinea corecta fata de furie este sa inveti sa te calmezi si sa tolerezi, iar in acelasi timp sa cultivi acesti antidoti – prin meditatie. Cand esti nervos, ia o pauza pentru a analiza situatia. De unde provine furia? Ce factori au creat-o? Este distructiva sau constructiva?

10. Lasa de-o parte anxietatea si stima de sine scazuta – Anxietatea este adesea asociata cu increderea in sine scazuta, iar Dalai Lama crede ca antidotul acesteia este sa fii sincer cu tine insuti si cu cei din jur in privinta capacitatilor si limitelor tale. Daca te simti confortabil cu propriile limite, vei putea recunoaste cand nu stii sa faci ceva anume, fara sa iti pierzi stima de sine. Uneori, stima de sine scazuta poate ajunge la ura de sine, cand o persoana se simte nedemna si e posibil chiar sa se gandeasca la sinucidere. Antidotul unor asemenea sentimente extreme este sa iti reamintesti constant ce intelect incredibil si ce potential de dezvoltare exista in fiecare om, inclusiv in tine. Tibetanii contempla asupra acestui aspect zi de zi in timpul meditatiilor, motiv pentru care ura de sine este un concept necunoscut pentru aceasta societate.

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!