Daca vrei ca viata ta sa se schimbe in bine atunci incepe prin a-ti face curatenie printre cei care te inconjoara

Daca vrei ca viata ta sa se schimbe in bine atunci incepe prin a-ti face curatenie printre cei care te inconjoara

Publicat de Larisa Moldovan pe 27 January 2019 in Dezvoltare Personala

“Joaca trebuie sa ramana viata ta. Munca trebuie sa fie doar un mijloc de a te juca. Nu-ti transforma viata intr-o rutina de munca, pentru ca scopul vietii e joaca. ” – Osho

In vreme ce oamenii de stiinta au demonstrat ca prietenii sunt extrem de importanti pentru sanatate si starea de bine, nu toate relatiile au acelasi efect. „Prieteniile negative pot cauza stres, frustrare si te pot rani daca comportamentul lor iti poate afecta relatiile cu cei dragi”, spune sociologul Jan Yager.

Sa investesti energie si timp in oameni care nu merita, ori care ofera inapoi energie toxica poate avea un efecte negative atat asupra sanatatii mentale si fizice. Tocmai de aceea este important sa renunti la aceste tipuri de prieteni.

1. Prietenul negativist

Starea emotionala – atat cea pozitiva cat si cea negativa – este contagioasa. Cercetarile au demonstrat ca afirmatia este atat in relatiile din viata reala cat si in cele virtuala. Chiar daca nu este nimic in neregula sa vorbesti cu colegii de munca sau sa plangi alaturi de prietenii de pe FB atunci cand esti intr-o pasa proasta, este, totusi, important sa echilibrezi aceste stari negative cu impartasirea si experientelor pozitive.

„Cand vorbesti la telefon cu un prieten, faci schimb de email-uri ori SMS, ori te intalnesti cu o persoana, te simti plin de optimism si energie pozitiva, ori acel prieten te face sa te simti prost, agitat sau fara energie?”, intreaba Yager. Daca acel prieten traverseaza o perioada proasta este normal sa se simta rau. Insa intreaba-te: „Asta se intampla cateodata, ori de fiecare data cand te intalnesti cu el te simti stors de energie?” Daca este vorba despre situatia numarul doi atunci ar trebui sa iei in calcul sa rupi aceasta prietenie.

2.Vecinul mofturos

Sunteti vecini si ai incercat, de nenumarate ori, sa fii dragut. I-ai invitat familia la cina, ai avut grija de copiii lui si ti-ai incurajat copiii sa se joace cu ai lui. Insa daca in schimbul tuturor acestor gesturi prietenesti primesti in schimb plangeri legate de zgomot, ori cereri sa-i imprumuti diverse lucruri, aceste rugaminti ar putea fi daunatoare pentru sanatatea ta.

3.Prietenul fals

Asadar un prieten te-a dezamagit, insa a promis ca se va recompensa fata de tine. Oricine merita a doua sansa, insa poate ca nu este singura data cand te-a tradat. Asadar, cand ar trebui sa pui piciorul in prag? Relatiile personale sunt complexe, asa ca nu exista un raspuns clar, valabil in toate situatiile.

Potrivit lui Yeager fiecare persoana are propria sau punct terminus. „Spre exemplu o persoana mi-a declarat ca a rupt relatiile cu un fost amic atunci cand nu a fost alaturi de ea cand mama sa a decedat. In schimb, o femeie nu s-a simtit tradata cand si-a surprins cea mai buna prietena sarutandu-i sotul chiar in noaptea nuntii, insa a rupt relatia cativa ani mai tarziu cand s-a simtit pacalita in timpul unui proiect la birou”.

Inainte de a taia legaturile cu prieten care ti-a gresit, fa un pas si spate si ia in considerare toate aspectele acestei tradari a increderii, inclusiv cat de rau te-a facut sa te simti, sugereaza Yager. „Il poti ierta din toata inima? Ce-ti spune tie intuitia in legatura cu acest prieten si continuarea relatiei de prietenie si in viitor?” Aceste intrebari te pot ajuta sa iei o decizie indiferent ca este vorba despre pastrarea prieteniei ori incheierea ei chiar in acel moment.

4.Prietenul care anuleaza mereu intalnirile

Daca intotdeauna esti nevoit sa astepti ca acest prieten sa-si faca aparitia ori sa restabilesti (pentru a n oara) intalnirea voastra decat petreceti impreuna, poate ca nu ar trebui sa te mai agati de aceasta prietenie.

Mai intai fii atent la motivele pentru care amicul tau are probleme in a-si respecta planurile; daca are o scuza buna – spre exemplu daca tocmai a devenit tata, ori a aflat ca are o problema de sanatate, intreaba-l daca exista o modalitate mai usoara sa pastrati legatura. Yager recomanda, totodata, sa vezi cat de costa aceasta prietenie. Daca acesta este minim, doar ocazional te face spre exemlu sa astepti, insa radeti foarte mult cand vorbiti la telefon, ori atunci cand iesiti impreuna in oras va distrati tot timpul – nu ar trebui sa fii dispus sa pui punct acestei relatii de amicitie.

In schimb, daca tu dai tot ce ai mai bun si nu primesti nimic in schimb este timpul sa nu-ti mai irosesti energia. Cu totii suntem ocupati, insa sa fii pus de fiecare data la capatul listei de „prietenul tau”, nu poti decat sa te simti prost – si nu ai deloc nevoie de aceste sentimente negative.

5.Exemplul negativ

Te taraste de fiecare data in cluburi in care se fumeaza si se bea peste masura. Stramba din nas cand aude de planurile tale privind adoptarea unui stil de viata sanatos, cu alimente bio si miscare, si-ti spune ca astea sunt doar prostii. Si daca din cauza lui ai un stil de viata dezordonat, cu mancaruri proaste, cu bautura si tigari, pentru ca asa se desfasoara toate intalnirile voastre, poate ca nu este o idee prea rea sa raresti intalnirile.

Oamenii de stiinta au demonstrat ca in afara unei stari de spirit proaste si alte obiceiuri proaste se pot raspindi intre prieteni, inclusiv singuratate, obezitate ori chiar divortul. Chiar si dieta poate fi afectata de amici: un studiu realizat de catre Universitatea Illinois a aratat ca sunt sanse marii sa comandam aceeasi mancare ca si prietenii cu care am iesit la restaurant.

Nu trebuie neaparat sa renunti in totalitate de aceste persoane – mai ales daca au si calitatile pe care tu le pretuiesti, ori stii ca au potentialul de a se schimba. Insa fii constient de obiceiurile lor nesanatoase, pe care tu le-ai putea adopta, spune Yager. Incearca sa le spui acestor amici de ce nu poti fin in preajma lor cand se comporta intr-un mod anume ori sa evita situatiile care scot la iveala aceste trasaturi negative ale lor.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!