“Daca renunt la ceea ce sunt, devin ceea ce as putea fi.” – Regulile de viata ale marelui filozof Lao Tzu

“Daca renunt la ceea ce sunt, devin ceea ce as putea fi.” – Regulile de viata ale marelui filozof Lao Tzu

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 May 2018 in Dezvoltare Personala

Cu mult, mult timp in urma, marele filosof chinez Lao Tzu vorbea in Tao Te Ching, cartea de baza a Taoismului, despre patru virtuti cardinale pe care oamenii le pot adopta ca pe un stil de viata pentru a ajunge sa descopere adevarul Universului. Potrivit maestrului, viata traita dupa aceste principii ne aduce armonie in suflet si ne ajuta sa intelegem mai usor scopul existentei noastre.

“Cand vei reusi sa-ti conectezi energia cu taramul divin prin constiinta superioara si practicarea virtutii dezinteresata, va veni transmiterea supremelor adevaruri subtile.” – Lao Tzu

Tao Te Ching este cartea care a influentat Confucianismul si Budismul chinez si reprezinta una dintre cele mai importante lucrari literare din lume.

Lao compara diferite elemente ale naturii cu virtutile, spunand ca fiecare parte a naturii ne poate reaminti de o calitate pe care trebuie sa o cultivam in noi insine – veselia florilor, taria muntilor, rezistenta copacilor, puritatea apei.

Cele patru virtuti cardinale (reguli de viata) care ne pot transforma existenta intr-o experienta inaltatoare:

Respect pentru tot ce este viu

Reverenta pentru orice forma de viata implica iubirea neconditionata si pozitiva pentru toate creaturile din Univers, incepand de la iubirea de sine, care, apoi, se va propaga in mod natural si spre ceilalti. In clipa in care respectam orice forma de existenta, renuntam la nevoia de a domina si de a controla, invatam sa apreciem viata si, de aici, rezulta dimiunuarea ego-ului.

Sinceritate naturala

Aceasta virtute implica, bunatate, simplitate si este un sentiment de compasiune si iubire atotcuprinzatoare pentru toate fiintele de pe pamant. In momentul in care suntem sinceri, actionam cu integritate, avem constiinta limpede si nu suntem impovarati de framantarile interioare care apar in urma actiunilor necinstite, potrivit upliftconnect.com.

Bunatatea

“Bunatatea in cuvinte creeaza incredere. Bunatatea in gandire creeaza profunzime. Bunatatea in dăruire creeaza iubire.” – Lao Tzu

Desi este deseori interpretata drept slabiciune, bunatatea este o trasatura extrem de profunda si puternica care presupune sensibilitate, respect fata de sine, de tot ce este imprejurul nostru si fata de viata. Dupa cum foarte bine spunea si Dalai Lama: “Religia mea este foarte simpla, religia mea este bunatatea.”

Potrivit invataturilor lui Lao, in viata este mai important sa fii bun decat sa ai dreptate sau sa fii important. Bunatatea este umbrela iubirii, a acceptarii si a iertarii.

Empatie

Cand suntem impacati cu noi insine, empatizam mai usor cu ceilalti. Umanitatea se afla la temelia acestei virtuti. Suntem fiinte sociale si, in mod natural, ne dorim sa fim impreuna cu ceilalti si alaturi de ei la nevoie. Oamenii sunt motivati prin conectare. Cand oferim ceva celorlalti si ii sustinem, suntem fericiti si vietile noastre capata sens.

1. Sa fii profund iubit de cineva iti da putere, in timp ce sa iubesti pe cineva puternic iti da curaj.

2. Viata este o serie de schimbari naturale si spontane. Nu le rezista – aceasta rezistenta creeaza amaraciune. Lasa realitatea sa fie realitate. Lasa lucrurile sa curga cu naturalete, inspre ceea ce isi doresc.

3. Sa ii controlezi pe ceilalti inseamna putere. Sa te controlezi pe tine inseamna adevarata putere.

4. O calatorie de o mie de mile incepe cu un singur pas.

5. Trateaza-i pe cei buni cu bunatate si de asemenea, trateaza-i pe cei care nu sunt buni cu bunatate. Si asa este obtinuta bunatatea. Fii cinstit cu cei cinstiti si fii cinstit cu cei ce nu sunt cinstiti. Asa este obtinuta cinstea.

6. Bunatatea din cuvinte creeaza incredere. Bunatatea din gandire creeaza profunzime. Bunatatea pe care o ai cand daruiesti creeaza iubire.

7. Natura nu se grabeste si cu toate acestea, totul este indeplinit.

8. Viata si moartea sunt un singur fir, aceeasi linie vazuta din parti diferite.

9. Cine se cunoaste pe sine insusi este iluminat.

10. Cand esti multumit sa fii doar tu insuti, fara sa te compari sau sa fii in vreo competitie, toata lumea te va respecta.

11. Un om intelept este acela care stie ceea ce nu stie.

12. Da-i raului nimic fata de care sa se opuna. Si va disparea.

13. Cand toti oamenii lumii recunosc frumusetea ca frumusete, de acolo apare recunoasterea urateniei. Cand ei toti stiu binele ca bine, de acolo apare si recunoasterea raului.

14. Dragostea este o decizie, nu o emotie!

15. Fii multumit cu ceea ce ai. Bucura-te de lucruri asa cum sunt. Cand realizezi ca nu iti lipseste nimic, toata lumea iti apartine.

16. In centrul fiintei tale tu ai raspunsul; stii cine esti si ce vrei.

17. Eu nu am decat 3 lucruri sa va invat: simplitatea, rabdarea, compasiunea. Acestea trei sunt marea voastra comoara.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!