Daca esti o persoana care incearca mereu sa-i multumeasca pe cei din jur, atunci trebuie sa citesti asta!

Daca esti o persoana care incearca mereu sa-i multumeasca pe cei din jur, atunci trebuie sa citesti asta!

Publicat de Larisa Moldovan pe 8 November 2019 in De Suflet

Unii oameni sunt incredibil de placuti. Ei nu sunt niciodata suparati, dar intotdeauna placuti si agreabili, indiferent de ceea ce se intampla in jurul lor. Stim cu totii cel putin o persoana ca aceasta, o persoana pe placul oamenilor. Poate ca esti unul dintre acesti oameni.

Poate ca esti o persoana care incearca din greu sa-i faca pe ceilalti fericiti; cineva care are grija sa nu faca sau sa nu spuna nimic care ar putea supara pe cineval cineva care evita confruntarile cu orice pret.

Poate ca esti cineva care anticipeaza nevoile oamenilor din jurul tau si cineva care face tot ce poate pentru a satisface acele nevoi, chiar si pe propria ta cheltuiala.

Daca aceste descrieri iti amintesc de tine insuti, vei vrea sa continui sa citesti acest articol, asta numai daca doresti sa intelegi de ce ai ajuns sa fii pe placul oamenilor atat de mult.

Impreuna facem lumea mai buna, o persoana la un moment dat

Desigur, este bine sa fii bun, amabil si atent. Este bine sa fii grijuliu si generos, de ajutor si un sprijin pentru ceilalti. Problema apare atunci cand energia se misca intr-o singura directie, departe de tine.

Cu totii trebuie sa fim iubitori si respectuosi unul fata de altul. Asta va face din lume un loc mai bun. Cu toate acestea, cand iti neglijezi propriile sentimente si nevoi, intri intr-o stare de dezechilibru in care toata lumea beneficiaza de pe urma bunatatii tale, in afara de tine.

In mod ideal, doresti sa te umpli cu un sentiment pozitiv de sine si sa ai acea dragoste de sine exagerata spre ceilalti oameni din viata ta. In felul acesta, dragostea si grija pe care le oferi celorlalti provin dintr-o stare de plinatate interioara.

Spune nu confruntarii si da fericirii

Epuizarea constanta te poate face nefericit si chiar plin de resentimente, deoarece toti cu care intri in contact primesc sprijin in tip ce tu primesti foarte putin.

Oamenii care sunt investiti in placere au tendinta de a evita confruntarile, asa ca te-ai putea simti inconfortabil cu exprimarea furiei. In cele din urma, nefericirea si resentimentele tale pot sa creasca, ducand la anxietate, depresie sau chiar dependente.

Exista o simpla explicatie pentru care o persoana ajunge sa fie pe placul oamenilor exagerat de mult. Provine din mesajele pe care le-ai primit in copilarie de la oamenii care au avut grija de tine. Aceste mesaje te-au anuntat ca daca doresti dragoste, atentie si validare, va trebui sa “castigi” aceste lucruri.

Validarea si sentimentul de a fi iubit sunt importante

Fiecare copil trebuie sa fie iubit neconditionat si ingrijit de oameni care nu-i cer nimic in schimb, dar unii parinti sau ingrijitori nu sunt in masura sa le ofere copiilor aceste necesitati emotionale de baza.

Daca ai crescut cu adulti care, indiferent de motiv, nu au fost capabili sa insufle credinta ca ai fost iubitor si valoros, asa cum esti, ai putea fi convins astazi ca trebuie sa “faci ceva” pentru a fi iubit si validat de ceilalti.

Oamenii care sunt pe placul celorlalti excesiv de mult sunt dependenti de ceilalti pentru sentimentul de auto-valoare; ei sunt convinsi ca daca alti oameni sunt suparati sau dezamagiti de ei, asta inseamna ca sunt “rai” sau “necorespunzatori”.

Un cerc vicios poate fi creat in cazul oamenilor care sunt prea placuti, in spcial atunci cand interactioneaza cu indivizi hiper-constienti de dinamica puterii in relatii.

Oamenii placuti se pot simti raniti si nerespectati

Acesti jucatori ai puterii vor percepe nevoia de a multumi ca pe un semn de slabiciune.Ei vor rani, se vor comporta fara lipsa de respect sau chiar abuziv fata de persoana draguta. Adesea, astsa intareste convingerea ca ar trebui sa incerce si mai mult sa o faca pe cealalta persoana sa-i placa.

Adesea, cu cat incearca sa fie mai dragut, cu atat este mai mult intampinat de lipsa de respect, si astfel ajung sa multumeasca si mai mult, ceea ce o incurajeaza pe cealalta persoana sa-i trateze si mai rau.

In acest cerc vicios, resentimentele cresc. Daca va conduce la agresiuni pasive sau la izbucniri emotionale, persoana placuta va fi mortificata de propriul sau comportament “rau”. De asemenea, va dubla eforturile de a fi “placut”.

Adevarul este ca, cu cat vei fi mai placut si cu cat mai mult vei incerca sa-i multumesti pe ceilalti, cu atat ceilalti vor incerca sa profite de incercarile lor de a-i multumi si, in cel mai rau caz, te vor trata cu dispret.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!