Dacă doriți să vă mențineți mintea lucidă până la o vârstă înaintată, luați în considerare aceste 5 aspecte în viața voastră.

Dacă doriți să vă mențineți mintea lucidă până la o vârstă înaintată, luați în considerare aceste 5 aspecte în viața voastră.

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 August 2023 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieSanatateSfaturi

Cu cât aveți mai multă activitate intelectuală în viața voastră, cu atât mai mic este riscul de a pierde memoria, de a dezvolta boala Alzheimer sau alte probleme neplăcute în viitor! Iată câteva recomandări pentru a vă menține creierul activ și mintea lucidă:

1. Învață noi abilități practice în mod constant și continuu, pe toată durata vieții. Poate fi vorba despre jocul de șah, table, cântatul la un instrument muzical, sau chiar rezolvatul unui puzzle.

Medicii, de altfel, recomandă în prezent implicarea în activități de meșteșugit – acestea necesită concentrare maximă și atenție din partea voastră.

2. Cele mai bune jocuri pentru creier sunt rebusurile, jocurile de tip sudoku, jocurile de societate (cărți) și orice jocuri de echipă.

3. Controlul echilibrului joacă și el un rol important – faceți mișcare și practicați yoga! Imaginați-vă că acest lucru influențează, de asemenea, memoria noastră, discursul și creierul în general.

În plus, astfel de exerciții întăresc sistemul muscular, calmează și reduc stresul.

4. Continuați să vă puneți la treabă creativitatea pentru cât mai mult timp! De asemenea, încercați să stați la serviciu cât mai mult timp posibil (dacă lucrați pentru altcineva).

Acest lucru este valabil mai ales dacă profesia voastră principală se axează pe partea intelectuală. Desigur, stați doar dacă simțiți că mai puteți, acest aspect este important.

5. Comunicarea este importantă! Faceți cunoștință cu cât mai multe persoane și mențineți relații de prietenie cu diferite persoane.

Participați la evenimente de networking, care sunt acum foarte comune, cunoașteți oameni din domeniul vostru, interacționați pe rețelele sociale.

O viață socială bogată are un impact pozitiv asupra creierului nostru! Nu întrerupeți contactul cu nimeni, încercați să fiți cât mai sociabili.

6. Schimbați rutina zilnică! Găsiți o altă rută către muncă sau școală, citiți cărți în genuri noi, alegeți alte locuri pentru plimbări. Acest lucru vă va stimula creierul, deoarece veți vedea lucruri noi, veți auzi lucruri noi și veți întâlni persoane noi.

Cauzele pentru care creierul încetează să funcționeze corect:

1. Nutriție slabă: Alimentația reprezintă fundamentul funcționării creierului. Pe pagina noastră puteți găsi un articol cu alimente benefice pentru creier.

2. Lipsa somnului: Lipsa de somn poate duce la probleme de concentrare, inteligență și memorie pe termen scurt. Somnul pe timp de noapte este foarte important, deoarece în acest timp ne încărcăm cu energie pentru o nouă zi.

3. După vârsta de 25 de ani, toate procesele de gândire încetinesc. Creierul nu rămâne tânăr pe veci. De aceea este important să continuăm să îl stimulăm.

4. Reducerea neurogenezei: Neurogeneza poate fi influențată de diferiți factori, precum stresul, inflamația și vârsta. Scăderea neurogenezei poate fi asociată cu dezvoltarea afecțiunilor neurologice și psihiatrice.

5. Epuizarea mentală: Dacă creierului nu i se oferă posibilitatea să se odihnească și să se refacă, el poate fi supraîncărcat cu informații și să-și piardă capacitatea de a gândi clar și logic. De aceea, momentele de relaxare sunt absolut necesare,

6. Neutilizarea anumitor grupuri de neuroni: Doar pentru că nu îi folosim, asta nu înseamnă că nu sunt necesari. Dacă nu îl forțăm pe creier să lucreze, nu îi putem face pe neuroni să interacționeze între ei.

Scrieți în comentarii care dintre aceste sfaturi veți aplica cu siguranță în viața voastră.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!