Dacă ceva nu-ți place și nu faci nimic în privința asta – înseamnă că ești exact acolo vrei să fii.

Dacă ceva nu-ți place și nu faci nimic în privința asta – înseamnă că ești exact acolo vrei să fii.

Publicat de Larisa Moldovan pe 20 June 2023 in De SufletDezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieViata

Câți oameni sunt nemulțumiți de locul lor de muncă, de relațiile familiale, cu cei apropiați, de relațiile personale, de statutul social, de propriile probleme etc. Toți dau vina pe altcineva, întotdeauna există circumstanțe care împiedică rezolvarea problemelor.

Acel vecin rău, șeful zgârcit, persoana iubită mă tratează prost, părinții așteaptă îndeplinirea dorințelor lor de la copii, de exemplu nepoți, e imposibil să trăiesc cum vreau eu, pentru că… și fiecare are propriile justificări. Da, exact, justificări.

De fapt, totul e simplu, nimeni nu e vinovat și tu nu datorezi nimic nimănui. Datoria este o unealtă de manipulare. Dacă nu-ți place ceva – schimbă.

Asta se aplică în orice situație. Dacă nu-ți place să trăiești cu cineva, nu trăiți împreună. Dacă partenerul tău se poartă urât cu tine, pleacă. Dacă nu-ți place job-ul – schimbă-l. Dacă nu te simți bine în orașul sau țara ta, pleacă mai departe.

Nu te plânge, fă ceva.

Însă dacă nu faci nimic și nu schimbi nimic, întotdeauna cineva sau ceva va fi de vină. Fii sincer cu tine însuți – îți place să te plângi, să te compătimești? E bine să suferi? E bine să fii victimă? E bine să nu faci nimic? Să fii o marionetă, să fii previzibil.

În astfel de cazuri, mereu spun – pur și simplu e zona ta de confort. Să fii în aceeași mizerie în care ești acum – asta e zona ta de confort.

Dacă nu ești victima, atunci cine ești? Dacă nu te plângi, atunci ce faci? Dacă îndepărtezi influența religioasă “știu că e greu de suportat, dar trebuie să port crucea mea”, ce rămâne? Unde ne ducem fără crucile noastre? Cum vom trăi fără ele?

Să nu iei o decizie – e tot o decizie. Să nu te schimbi – e tot o alegere.

Dacă ai făcut această alegere, poți să o accepți, să te împaci cu ea, să culegi roadele și să te bucuri de ele. Dar dacă o accepți și nu faci nimic, atunci nu îi mai supăra și nu mai bate capul altora. Ei nu sunt obligați să se joace în jocurile tale.

Totul e simplu: ești exact acolo unde vrei să fii. Și ăsta e adevărul.

Dacă nu poți lua nicio decizie, alege orice. Nu poți greși – totul a fost deja decis în locul tău.

Toți am trecut prin situații în care din cauza îndoielilor infinite nu am reușit să luăm o decizie importantă – de exemplu, să ne schimbăm locul de muncă, să părăsim partenerul de viață, să ne mutăm în altă locație, să facem o achiziție majoră sau să începem o nouă afacere. Indecizia în astfel de situații îi epuizează și le provoacă nervi la unii oameni.

Cea mai mare greșeală în care mulți se încurcă atunci când iau decizii este convingerea că pot greși. Cred că soarta lor depinde de alegerea lor. De aici vine teama de a face o greșeală care poate duce la prejudicii morale și materiale, dezamăgire și sentiment de vinovăție sau rușine.

Astfel de îndoieli apar întotdeauna la cei care nu știu sau uită că de fapt nu noi luăm deciziile, ci ele sunt luate PRIN NOI. Noi suntem aici instrumente în mâinile unor puteri superioare (Dumnezeu, Universul) și trăim doar ceea ce ni s-a dat în scenariu.

Orice alegere a noastră este determinată de o mulțime de circumstanțe, niciuna dintre acestea nefiind sub controlul nostru.

Din această cauză, este complet inutil să regretăm greșelile trecutului și să ne temem să facem o greșeală în viitor. Imaginați-vă câtă energie vitală pierdeți din cauza regretelor și îndoielilor voastre. Și totuși, puteți folosi această energie mult mai productiv.

Nu ezitați la intersecție, indiferent de drumurile care se despart – alegeți orice. Pentru inima căutătorului de Dumnezeu, orice direcție va fi corectă.

Pe lângă frica de a face o greșeală, alte frici ne pot împiedica să facem o alegere. Toate aceste frici trebuie să le explorăm în detaliu. 

Vă este ușor să luați decizii? Împărtășiți în comentarii cum vă descurcați cu îndoielile.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!