Dacă aveți crampe, iată ce vrea să vă spună corpul dumneavoastră

Dacă aveți crampe, iată ce vrea să vă spună corpul dumneavoastră

Publicat de Larisa Moldovan pe 10 February 2021 in Remedii NaturisteSanatateViata

Cred că toată lumea a a avut parte de crampe măcar o dată în viață. Este vorba despre acele contracții bruște, dureroase și adesea involuntare ale unuia sau mai multor mușchi.

În majoritatea cazurilor, medicii consideră că această afecțiune este inofensivă, deși este dureroasă. Mai ales dacă spasmul muscular are loc o singură dată și nu durează mult.

Cu toate acestea, există o combinație de simptome care necesită o vizită urgentă la medic.
Știința nu înțelege pe deplin de unde provine spasmul muscular și de multe ori cauza nu poate fi stabilită. Însă există situații care preced, de obicei, spasmul.

Iată cele mai frecvente motive ale crampelor:

1. Tensiunea musculară

Spasmele pot apărea în urma unui efort prea mare al mușchilor, de exemplu în urma exercițiilor fizice. Întinderile și microtraumatismele care apar în procesul de vindecare, pot fi însoțite atât de durere (febră musculară), cât și de crampe musculare.

2. Tulburări circulatorii

Un exemplu clasic este sindromul tunelului. Datorită poziției constante fixe și nenaturale a încheieturii mâinii în mușchi, circulația sângelui este perturbată. Acest lucru poate duce la durere și slăbiciune musculară, precum și crampe. Alte cauze frecvente ale tulburărilor circulatorii sunt încălțămintea incomodă și poziția incorectă din timpul somnului.

3. Supraîncălzire și deshidratare

Nu contează ce a cauzat supraîncălzirea: căldura de vară, exercițiile intense sau temperaturile ridicate. Principalul lucru este că, împreună cu transpirația, corpul pierde atât lichid, cât și electroliții necesari pentru transmiterea corectă a impulsurilor nervoase. Mușchii răspund la acest lucru, inclusiv crampele.

4. Deficiența oligoelementelor
Insuficiența de potasiu, calciu sau magneziu poate împiedica relaxarea mușchilor. Și acest lucru duce de cele mai multe ori la apariția crampelor.

5. Boli și medicamente

Spasmele musculare însoțesc adesea boli precum diabetul, bolile renale și tulburările tiroidiene. Ele pot fi, de asemenea, un efect secundar al anumitor medicamente, inclusiv diuretice, precum și medicamente pentru tratamentul anginei, osteoporozei și bolii Alzheimer.

Cum să scapi de crampe:

1. Întindeți mușchiul care vă doare

Faceți un masaj ușor al mușchilor. Acest lucru va ajuta mușchiul contractat să se relaxeze. De exemplu, crampele picioarelor pot fi ameliorate astfel: așezați-vă pe pat în șezut, îndreptați-vă picioarele și trageți degetele de la membrul afectat către dvs.

2. Aplicați o compresă 

Aplicați pe mușchi un prosop îmbibat în apă caldă sau un cearșaf cu un element de încălzire. Puteți face o baie caldă, timp în care țineți jetul de apă caldă pe membrul afectat. O compresă rece va fi la fel de eficientă. Înfășurați un pachet de gheață într-un prosop și masați ușor mușchiul.

3. Luați analgezice
De exemplu, ibuprofenul vă ajută la relaxarea crampelor.

Cum să previi crampele:

  • Bea mai multă apă pentru a preveni deshidratarea
  • Nu consuma alcool în exces, este un diuretic puternic și provoacă pierderi de lichide
  • Fă exerciții regulate pentru a preveni tulburările circulatorii
  • Poartă încălțăminte confortabilă
  • Încearcă să eviți stresul și dormi minim 8 ore pe noapte
  • Asigură-te că alimentația ta este echilibrată și că include alimente bogate în potasiu, magneziu și calciu
  • Dacă aveți nevoie, luați complexe de minerale și vitamine, dar numai după consultarea unui medic.

Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!