Curiozitati despre obiectul pe care toti il folosim zilnic – oglinda!

Curiozitati despre obiectul pe care toti il folosim zilnic – oglinda!

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 December 2019 in Curiozități

“Oamenii se intalnesc si se cunosc. Apoi se despart. Se despart pentru ca au facut imprudenta de a se cunoaste. Se despart dar nu se uita!”

Folosite de zi de zi, oglinzile au fost mereu invaluite de mister. In trecut, se credea ca au puteri magice si ca sunt o cale fie de a prevedea viitorul, fie un mijloc de a primi mesaje de la zei.

Ochiurile de apa au fost la inceput folosite drept oglinzi. Mai tarziu, oamenii au slefuit pietre vulcanice – obsidian – sau metale pentru a obtine suprafetele lucioase, in care-si puteau zari chipul.  Oglinzi din piatra au fost descoperite in Anatolia, Turcia, si dateaza de acum opt mii de ani. In China, oglinzile erau fabricate din bronz, in timp ce in India erau din cupru.

Sapte ani de ghinion

Despre oglinzi se spune ca reflecta sufletul, iar atunci cand cineva sparge una, urmeaza sapte ani de ghinion. Superstitia dateaza din vremea romanilor, deoarece ei considerau ca oglinda reflecta sufletul unei persoane. Odata cu spargerea ei, si sufletul se imprastia in mai multe bucati. Se credea ca sufletul avea nevoie de sapte ani pentru a se reface. Totusi, existau doua metode pentru a alunga ghinionul. Oglinda sparta trebuia ingropata in pamant sau sfaramata pana cand cioburile se faceau pulbere.

Capteaza sufletele

In Romania si in Grecia, cand moare cineva, exista obiceiul ca toate oglinzile sau suprafetele lucioase din casa sa fie acoperite, deoarece exista credinta ca sufletul celui plecat poate sa ramana captiv intr-una din ele, iar mai tarziu poate sa-i bantuie pe cei dragi. O alta superstitie spune ca in oglinzile descoperite din incaperi se arata diavolul. In Grecia, nu e bine sa te uiti in oglinza in zilele de doliu, gestul fiind considerat un semn de vanitate.

Schimba destine

Oglinzile nu anunta intotdeauna ghinionul! Dimpotriva, atunci cand o oglinda cade, dar nu se sparge, e semn ca norocul va intra in viata ta. Mai mult, daca te uiti in oglinda si te sperii de imaginea ta, e semn ca destinul ti se va schimba intr-un mod pozitiv. Cand esti suparata sau ceva te tulbura, e bine sa te uiti putin timp in oglinda. Spiritele celor dragi vor ajunge la tine si vor lua asupra lor nelinistea ta. Insa, nu trebuie sa te uiti prea mult timp in oglinda atunci cand esti bolnava, deoarece spiritelor rele le va fi mai usor sa-ti fure sufletul. Se crede ca nu este bine sa dormi cu o oglinda in fata patului, deoarece si in clipele de somn, cand nu te poti proteja, spiritele pot pune stapanire pe sufletul tau.

Iti arata ursitul

Oglinzile sunt considerate si un mijloc de a prevedea viitorul, mai exact de a afla cu cine urmeaza sa te casatoresti. In cultura occidentala, noaptea de 31 octombrie – adica, noaptea in care se pomeneau toti sfintii – era considerata potrivita pentru vraji, deoarece atunci se putea comunica cu spiritele celor plecati. Cele care doreau sa-si vada alesul, trebuiau sa stea in fata unei oglinzi, cu o lumanare aprinsa, un mar si un cutit. Ele taiau marul in noua bucati si mancau opt din ele, iar pe a noua o aruncau in oglinda. Se spune ca viitorul sot aparea in luciul ei, pentru a prinde ultima bucata.

Se mai zice despre oglinzi ca nu pot sa minta si ca arata intotdeauna adevarul. Din acest motiv, este semn arau atunci cand vezi in oglinda, din intamplare, ceva sau pe cineva care nu ar trebui sa fie acolo.

Stiai ca…

… in China, credinciosii atarna oglinzi deasupra statuilor idolilor? In acest mod, spiritele rele care intra in locul de rugaciune isi vad propria reflexie, se sperie si fug. Din acelasi motiv, chinezii agata oglinzi in partea opusa usii de la intrare si astfel energiile negative nu intra in casa. Totusi, este interzis sa pui doua oglinzi una in fata celeilalte, deoarece atrag ghinionul.

… daca o oglinda se sparge brusc atunci cand te uiti in ea e un semn ca vei pierde un prieten drag? De asemenea, se spune ca atunci cand o oglinda cade de pe perete si se sparge, anunta decesul cuiva din casa.

… copiii sub un an nu ar trebui sa se priveasca in oglinda? Pana la aceasta varsta sufletul lor nu este bine dezvoltat si cei mici sunt vulnerabili in fata fortelor raului.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!